Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Ζητά και τα ρέστα ο Μητρόπουλος!

Ακόμα χαμηλότερα κατεβάζει τον πήχη των αποκρατικοποιήσεων για το 2012 ο αποπεμφθείς διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Κώστας Μητρόπουλος στην επιστολή παραίτησης που έστειλε το πρωί της Παρασκευής στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και κοινοποιήθηκε στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Ο κ. Μητρόπουλος, η παραίτηση του οποίου είχε στην ουσία ζητηθεί από την κυβέρνηση, υποστηρίζει στην επιστολή του ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις έως το τέλος του χρόνου δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 300.000.000 ευρώ. Σε προηγούμενες επαφές με την κυβέρνηση είχε τονίσει, «προκειμένου να φυλάξει τα νώτα του», ότι έως το τέλος του χρόνου δεν θα πωληθούν περισσότερα από δύο περιουσιακά στοιχεία και συγκεκριμένα τα Κρατικά Λαχεία και το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC).

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ με τις στρατιές των συμβούλων είχαν δυσαρεστήσει την κυβέρνηση η οποία λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ανακοινώσει, μέσω του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ότι θα επιταχύνει το πρόγραμμα. Γι’ αυτό και προχθές το βράδυ πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν ότι ο κ. Μητρόπουλος «έφυγε γιατί ήξερε ότι θα τον διώχναμε». Ο ίδιος ο Κ. Μητρόπουλος αφήνει αιχμές για την εκδίωξή του, υποστηρίζοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου «έχει τριετή θητεία και τα μέλη του δεν μπορούν να παυθούν παρά μόνο για σπουδαίο λόγο αναγόμενο στην άσκηση των καθηκόντων τους».

Οπως υποστηρίζει στην επιστολή παραίτησης, «η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση δεν έδωσε τη στήριξη που χρειάζεται στις σημερινές συνθήκες το ΤΑΙΠΕΔ. Αντίθετα, με έμμεσο αλλά συστηματικό τρόπο μείωσε το κύρος και την αξιοπιστία του στα μάτια των πιθανών επενδυτών. Επιπλέον, δεν όρισε μέχρι σήμερα πρόεδρο διοικητικού συμβουλίου, ώστε να ξαναρχίσουν οι συνεδριάσεις του και πράγματι να επιταχύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Στις συνθήκες αυτές αδυνατώ πλέον να παίξω επαγγελματικά και αποτελεσματικά τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου που μου εμπιστεύτηκε η πολιτεία τον Ιούλιο του 2011».

Ο Κ. Μητρόπουλος υποστηρίζει ότι η τρίμηνη καθυστέρηση στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ αποδείχθηκε «κρίσιμη» και τη θεωρεί κυριότερη αιτία για τη μη επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για έσοδα περί τα 3 δισ. το 2012. Στην πραγματικότητα βέβαια, αρκετοί διαγωνισμοί από αυτούς που υποτίθεται ότι θα προκηρύσσονταν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ήταν πολύ πίσω. Τόσο γιατί το Δημόσιο δεν είχε προχωρήσει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, όσο και γιατί οι σύμβουλοι του ταμείου ανακάλυπταν με καθυστέρηση διάφορα εμπόδια.

Ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι «τα ελληνικά ομόλογα μετά το PSI έχουν τιμή στην αγορά κατά 85% και πλέον χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας τους». Ετσι, «το επίπεδο έκπτωσης υπονομεύει κάθε φυσική επένδυση στην χώρα, γιατί σε περίπτωση θετικών εξελίξεων η απόδοση επενδύσεων σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου είναι πολλαπλάσια οποιασδήποτε επένδυσης σε αποκρατικοποιούμενα περιουσιακά στοιχεία». Συντηρητικές είναι οι εκτιμήσεις του και για τους έξι εν εξελίξεις διαγωνισμούς, καθώς θεωρεί ότι τα αναμενόμενα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν το 1,3 δισ. Προσθέτει ότι σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονται εννέα αποκρατικοποιήσεις, με εκτιμώμενο ύψος προσόδων €2,5 δισ., οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα.

Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρει στην επιστολή ότι η παραίτησή του ισχύει από την 10η Αυγούστου, ώστε να ενημερωθεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν διάφορα ονόματα, όπως του κ. Αντ. Βαρθολομαίου που είναι ήδη στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, του πρώην υπουργού Γ. Παπαθανασίου, καθώς και πρώην στελεχών κρατικών οργανισμών.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ