Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Ζητάει πίσω 123.300.000 € η Κομισιόν!

Κατέχοντας για άλλη μία φορά την αρνητική πρωτιά, η Ελλάδα καλείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιστρέψει 123.300.000 ευρώ από γεωργικές επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας, όταν τα υπόλοιπα 13 κράτη-μέλη που εγκαλούνται πρέπει να πληρώσουν συνολικά 106.700.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης των λογαριασμών για τις γεωργικές δαπάνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ανακτήσει 230.000.000 ευρώ από 14 κράτη-μέλη μέσω του ελέγχου των δαπανών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επί του πρακτέου λοιπόν, περισσότερα από τα μισά χρήματα που ανακτούνται θα τα δώσει η χώρα μας!

Τα ποσά αυτά θα επιστραφούν στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω μη συμμόρφωσης με τους κοινοτικούς κανόνες ή λόγω πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών. Τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο των δαπανών και την εκταμίευση στο Πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και η Επιτροπή με τη σειρά της είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της σωστής χρήσης των κονδυλίων από τα κράτη-μέλη.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα θα ανακτηθούν 83.600.000 ευρώ, λόγω μη σύννομης μείωσης της ελάχιστης απόδοσης για τις σταφίδες, ενώ 8.900.000 ευρώ θα ανακτηθούν στις πριμοδοτήσεις ζώων λόγω αδυναμιών όσον αφορά τους επιτόπιους ελέγχους και λόγω καθυστερήσεων στις επικαιροποιήσεις των στοιχείων της βάσης δεδομένων (αναγνώρισης και καταγραφής) βοοειδών.

Παράλληλα, θα υπάρξει διόρθωση 23.800.000 ευρώ στις πριμοδοτήσεις ζώων λόγω αδυναμιών στα μητρώα κοπαδιού και στους επιτόπιους ελέγχους αιγοπροβάτων.

Επίσης, στην αγροτική ανάπτυξη προβλέπεται η ανάκτηση 6.100.000 ευρώ λόγω αδυναμιών στους επιτόπιους ελέγχους και 800.000 ευρώ ως επακόλουθο προηγούμενης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ