Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Ζητούν από πολυτέκνους και ανέργους να υπολογίσουν στα εισοδήματά τους ακόμη και όσα είναι αφορολόγητα!

Δώρον άδωρον αποδεικνύονται στην πράξη οι ελαφρύνσεις από το χαράτσι της ΔΕΗ ΕΕΤΑ (Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων)  που υποσχέθηκε η κυβέρνηση σε πολυτέκνους και ανέργους, καθώς τους αναγκάζει στα εισοδήματά τους να μετρήσουν και εκείνα τα οποία είτε είναι αφορολόγητα είτε έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς. Με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και διάφορα λογιστικά κόλπα το υπουργείο Οικονομικών καταφέρνει να περιορίσει σημαντικά τον τελικό αριθμό των δικαιούχων.

Οπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διαγραφεί το ΕΕΤΑ ή να υπολογιστεί με μειωμένο συντελεστή 0,5 ο δικαιούχος, θα πρέπει να είναι

-άνεργος με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ ή
-πολύτεκνος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ.

Ομως, στα συνολικά εισοδήματα θα προσμετρώνται και όσα είναι αφορολόγητα ή φορολογούνται αυτοτελώς, π.χ. επιδόματα πολυτέκνων, τόκοι, μερίσματα κ.λπ.

 
Με το κόλπο αυτό «ανεβαίνει» το συνολικό εισόδημα του δικαιούχου, με αποτέλεσμα πολλοί να ξεπερνούν (λογιστικά) τα εισοδηματικά όρια. Δηλαδή, κάποιος άνεργος μπορεί να χάσει τις ελαφρύνσεις ή την απαλλαγή από το χαράτσι επειδή παίρνει κάποια ενίσχυση, όπως πολυτεκνικό επίδομα κ.ά.

Ειδικά οι άνεργοι πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση από τον κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα για την ανεργία. Θα πρέπει όμως να πληρούνται αθροιστικά όλες οι πιο κάτω προϋποθέσεις:

α) να είναι άνεργος κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει ΕΕΤΑ,
β) η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ,
γ) το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ,
δ) το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και ως τα 200 τ.μ.

Εφόσον η αίτηση για απαλλαγή ή περικοπή του χαρατσιού γίνει δεκτή (κάτι που συνήθως παίρνει πολύ χρόνο), η Εφορία θα πρέπει να επιστρέψει στον δικαιούχο όσα χρήματα έχει πληρώσει ως εκείνη την στιγμή στη ΔΕΗ. Τα χρήματα αυτά προβλέπεται να δοθούν μέσω επιστροφής φόρου, η οποία όμως σπάνια φτάνει στα χέρια του φορολογουμένου! Η Εφορία πάντα βρίσκει κάποιον τρόπο για να κρατήσει τα χρήματα στα ταμεία της (παλιά χρέη, συμψηφισμοί, πρόστιμα κ.λπ.).

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ