Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Ζητούν έκτακτη εισφορά και από τους νεκρούς!

Ανεργοι που έχουν πραγματοποιήσει φέτος έστω και ένα μεροκάματο θα κληθούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους έχασαν τη δουλειά τους μετά την 31η Αυγούστου, καθώς και με τους… πεθαμένους! Αυτά ορίζονται, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Παντελή Οικονόμου και εστάλη σε όλες τις εφορίες.

Με προφανή στόχο να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά και των σχετικών φορολογικών εσόδων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακάλυψε φοροδοτική ικανότητα και σε όσους έχουν χάσει τη δουλειά τους και πασχίζουν με το επίδομα του ταμείου ανεργίας να τα βγάλουν πέρα. Σημειώνεται ότι η «διευκρινιστική εγκύκλιος» αναμένεται να δημιουργήσει αλαλούμ στις εφορίες, καθώς πολλοί φορολογούμενοι που είναι άνεργοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση απαλλαγής τους από την εισφορά, η οποία έχει γίνει προφορικά δεκτή. Αυτοί οι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση της εισφοράς και τώρα απειλούνται με προσαυξήσεις και μη λήψη ενημερότητας.

Ειδικότερα η εγκύκλιος προβλέπει ότι:

– Από την ειδική εισφορά απαλλάσσονται μόνο οι άνεργοι που κατά το 2011 δεν έχουν ούτε ένα ευρώ πραγματικό εισόδημα. Δηλαδή, ο σημερινός άνεργος που το 2010 είχε τη δουλειά του και έστω και για μερικές ημέρες δούλεψε το 2011 θα πρέπει να καταβάλει την έκτακτη εισφορά.

– Από τους ανέργους που δεν έχουν πραγματικό εισόδημα το 2011 απαλλάσσονται μόνο όσοι επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ (και όχι από άλλα ταμεία ή φορείς) και συγκεκριμένα όσοι επιδοτούνταν την 31η Αυγούστου. Δηλαδή, ο άνεργος που έχασε τη δουλειά του στις αρχές Σεπτεμβρίου καλείται να πληρώσει κανονικά την εισφορά.

– Ανεξαρτήτως του πότε έχασε τη δουλειά του, δεν απαλλάσσεται από την εισφορά ο άνεργος που επιδοτείται από άλλους φορείς, όπως είναι ο ναυτικός που επιδοτείται από το ΝΑΤ.

– Η εισφορά που έχει βεβαιωθεί σε φορολογουμένους οι οποίοι έχουν αποβιώσει πρέπει να πληρωθεί από τους κληρονόμους τους, ανάλογα με την κληρονομική μερίδα που αναλογεί στον καθένα.

– Δεν εξαιρούνται από τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς τα εφάπαξ ποσά κοινωνικής ενίσχυσης που καταβλήθηκαν ελεύθερα φόρου από τον ΟΑΕΔ σε απολυμένους της Ολυμπιακής Αεροπορίας και άλλων οργανισμών, διότι αυτά δεν είναι ποσά αποζημιώσεων.

– Ειδικά για τους φορολογουμένους οι οποίοι διέκοψαν την εργασία τους για να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία, εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο της βεβαίωσης της εισφοράς δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ