Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Ζητούν και πανωτόκια για τα χρέη

Στο κυκεώνα της γραφειοκρατίας θα βρεθούν μπλεγμένοι όσοι προσπαθήσουν να ενταχθούν στην υφιστάμενη ρύθμιση, με 48 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Θα πρέπει να μαζέψουν ένα βουνό από δικαιολογητικά προκειμένου ο έφορος να εξετάσει την αίτησή τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου ίσο με 5 τοις χιλίοις της βασικής οφειλής, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν οι οφειλέτες είναι τα εξής:

1. Δικαιολογητικά. Στον προς εξέταση φάκελο που συνοδεύει την αίτηση για χορήγηση διευκόλυνσης τμηματικής πρέπει τουλάχιστον να υπάρχουν:

– Η πρωτότυπη αίτηση του οφειλέτη,

– το πρωτότυπο παράβολο,

– το ειδικό κατά περίπτωσιν έντυπο συμπληρωμένο,

– αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών,

– αντίγραφα ισολογισμών των τριών τελευταίων ετών (για επιχειρήσεις),

– πρόσφατο δευτεροβάθμιο ισοζύγιο με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους.

2. Παράβολο: Προϋπόθεση για την έκδοση απόφασης χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής είναι να έχει ήδη πληρωθεί το προβλεπόμενο παράβολο.

3. Δόσεις: Η απόφαση της διευκόλυνσης «υλοποιείται» με την πληρωμή της πρώτης δόσης, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε εντός τριμήνου από την έκδοση της σχετικής απόφασης.

4. Απώλεια ρύθμισης. Αν η σχετική απόφαση δεν υλοποιηθεί μέσα στο προβλεπόμενο τρίμηνο, η διευκόλυνση θεωρείται απολεσθείσα και, εφόσον επιθυμείται η ρύθμιση του συγκεκριμένου χρέους, θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για νέα διευκόλυνση.

5. Αίτηση επανεξέτασης. Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων απαιτείται η υποβολή αίτησης από την οποία να προκύπτει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία καταβολής των δόσεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, κατά την υποβολή αιτήματος επανεξέτασης θα πρέπει να εξετάζεται:

– Πρώτον, εάν το αίτημα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα, ήτοι εντός δύο μηνών από την τελευταία εμπρόθεσμη καταβολή δόσης και

– δεύτερον, εάν η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής παραμένει ενεργή και δεν έχει απολεσθεί.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ