Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Ζωή και Αλέξης παραμένουν «συγκάτοικοι» στην… τρέλα!

Διαπίστωσαν πρόβλημα στη σχέση τους αλλά επέλεξαν να κρύψουν (κάτω από το χαλί) το αδιέξοδο

Διαπίστωσαν το πρόβλημα που υπάρχει στη σχέση τους αλλά δεν κατέληξαν σε κάποια απόφαση, αφήνοντας τον χρόνο να δείξει εάν θα συνεχιστεί η συμπόρευσή τους, επιλέγοντας να κρύψουν κάτω από το χαλί το αδιέξοδο που βλέπουν οι πάντες!
Ο λόγος για τον Αλέξη Τσίπρα, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την ιδιότυπη συγκατοίκησή τους, που αναδείχτηκε ξεκάθαρα στην ψήφιση των προαπαιτούμενων για το τρίτο Μνημόνιο. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε χθες στο Μαξίμου την πρόεδρο της Βουλής (ύστερα από δικό της αίτημα) και αναζήτησαν επί δύο ώρες τα περιθώρια συνύπαρξής τους στο θεσμικό πλαίσιο που επιβάλλουν οι ρόλοι τους. Κι αυτό διότι για πρώτη φορά στη νεότερη Ιστορία επικεφαλής του Κοινοβουλίου διαφοροποιείται σε μείζονος σημασίας νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με την ψήφο της οποίας βρίσκεται σ’ αυτό το αξίωμα. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά βάζει συνεχώς εμπόδια στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας της εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη θεσμική δυσαρμονία που προκαλεί η επιλογή της «να διαφοροποιείται από τη συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης», δεδομένου ότι η πρόεδρος καταψήφισε και τις δύο δέσμες προαπαιτούμενων μέτρων, ενώ δήλωσε «παρών» όταν ο πρωθυπουργός ζήτησε την εξουσιοδότηση του Σώματος για να διαπραγματευτεί στην περίφημη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου.
Κατά τις ίδιες πηγές, το Μαξίμου ξεκαθάρισε (απαντώντας έτσι εμμέσως και στη Ν.Δ.) ότι δεν προτίθεται να υποβάλει πρόταση μομφής στην κυρία Κωνσταντοπούλου ούτε να στηρίξει μια τέτοια κίνηση, εάν γίνει από την αντιπολίτευση. Ζητά όμως την καλύτερη συνεργασία μαζί της και «λιγότερη τυπολατρία» σε οριακές στιγμές, όπως οι δύο τελευταίες δραματικές ψηφοφορίες.

Στη διαπραγμάτευση

Οι πληροφορίες θέλουν την κυρία Κωνσταντοπούλου να υποστήριξε τη στάση της, την οποία θεωρεί υποβοηθητική των προσπαθειών που κατέβαλλε ο πρωθυπουργός το προηγούμενο διάστημα και αυτών που θα καταβάλει στον νέο γύρο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές από σήμερα.

Η δήλωσή της δε έξω από το Μαξίμου ότι «με τον πρωθυπουργό μάς συνδέει σχέση συντροφικότητας, ειλικρίνειας και η κοινή διάθεση, δέσμευση και επιθυμία να διαφυλάξουμε τα δίκαια του λαού μας, την προοπτική αυτού του τόπου αλλά και τη συνοχή της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ» προβάλλεται ως διάψευση των σεναρίων που τη θέλουν έτοιμη να ηγηθεί «αντιμνημονιακού» σχηματισμού.

Μαρίνα Μάνη

Μπήκε με τσάντα και χαρτιά και έφυγε με άδεια χέρια

Με κόκκινη τσάντα, κρεμασμένη στον ώμο της, και πολλά χαρτιά στα χέρια, μπήκε χθες, λίγο πριν από το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου η πρόεδρος της
Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το περίεργο είναι ότι βγήκε και χωρίς τα
χαρτιά (πιθανόν να τα άφησε για… μελέτη στον πρωθυπουργό) αλλά και
χωρίς την τσάντα! Ανεξήγητο…

Επεισόδιο (στο Μαξίμου) για ένα πανό

Ενταση επικράτησε χθες το μεσημέρι έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όταν ένας πολίτης θέλησε να διαμαρτυρηθεί για τις αυτοκτονίες την περίοδο της κρίσης. Ο άνδρας είχε μαζί του και ένα πανό, το οποίο έγραφε «Η Ελλάδα πεθαίνει». Ομως, τόσο οι άνδρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού όσο και οι αστυνομικοί τού είπαν ότι απαγορεύεται να το απλώσει έξω από το πρωθυπουργικό Μέγαρο. Εκείνος διαμαρτυρήθηκε έντονα φωνάζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται από το Ελληνικό Σύνταγμα. Οι αστυνομικοί τού ζήτησαν να αποχωρήσει, ωστόσο ο άνδρας επέμενε. Τελικά, οι άνδρες της Αστυνομίας τον πήραν σηκωτό από το πεζοδρόμιο και τον έβαλαν μέσα στο περιπολικό.

«Εφοδος» από μικρή ομάδα αναρχικών

Τους λίγους αστυνομικούς που βρίσκονται έξω από το Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδίασε χθες μια ομάδα νεαρών, που αποφάσισε να διαδηλώσει έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού! Νωρίς το απόγευμα μια ομάδα 15 με 20 ατόμων κατέβηκε την Ηροδότου Αττικού, πέταξε φέιγ βολάν, με τα οποία ζητούσε διαγραφή χρέους και έξοδο από την Ε.Ε., στον κήπο του Μεγάρου και επιχείρησε να ανοίξει και ένα πανό. Εκείνη τη στιγμή επενέβη η Αστυνομία, εμποδίζοντάς τους να το ανοίξουν. Αμέσως σήμανε κόκκινος συναγερμός και κατέφθασαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και άλλες δυνάμεις της Αστυνομίας, που απώθησαν τους νεαρούς λίγο πιο κάτω, στο απέναντι πεζοδρόμιο, όπου παρέμειναν φωνάζοντας συνθήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν γίνει οκτώ προσαγωγές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μέλη της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας, η οποία είχε κάνει και την κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και το ντου στο προαύλιο της Βουλής.

Ο Βαρουφάκης δικαιολογεί την κωλοτούμπα με το «ναι»

Τους αποσυντόνισε όλους στη χθεσινή ψηφοφορία ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ψήφισε «ναι» στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα, κάνοντας στροφή 180 μοιρών από το «όχι» της περασμένης εβδομάδας. Αν και ο τέως υπουργός Οικονομικών έχει μεταβληθεί πλέον σε συνώνυμο της ανακολουθίας, έκανε πολλούς να αναρωτιούνται πώς, μετά τις σφοδρές επιθέσεις στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, προχώρησε σε αυτή την έκπληξη. Η ερμηνεία που προς το παρόν δίνεται είναι ότι φοβήθηκε να τραβήξει άλλο το σχοινί της αντιπαράθεσης με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο μάλιστα είχε προϊδεάσει σχετικά αρκετές ώρες πριν από την ψηφοφορία.

Ο κ. Βαρουφάκης, με ανακοίνωσή του σε ιστότοπο, έδωσε τι δικές του δικαιολογίες στο γιατί υπερψήφισε αυτό το νομοσχέδιο. «Σήμερα ψηφίζω ”ναι” σε δύο μέτρα, τα οποία είχα προτείνει ο ίδιος, αν και υπό ριζοσπαστικά διαφορετικές συνθήκες και προϋποθέσεις. Είμαι, δυστυχώς, βέβαιος ότι η ψήφος μου δεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση στον κοινό μας σκοπό. Κι αυτό επειδή η συμφωνία του Euro Summit, στην οποία εντάσσονται τα δύο αποψινά μέτρα, είναι σχεδιασμένη να αποτύχει» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης. Και πρόσθεσε: «Δίνω, όμως, στους συντρόφους μου την ελπίδα να κερδίσουν χρόνο, ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να σχεδιάσουμε τη νέα αντίσταση στον αυταρχισμό, στον μισανθρωπισμό και στην υποκινούμενη επιτάχυνση και εμβάθυνση της κρίσης».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι την περασμένη Τετάρτη δεν είχε επιλογή παρά να πει ένα βροντερό «όχι», για να προστεθεί στο 61,5% του δημοψηφίσματος, «σε συνθηκολόγηση που βασίζεται στη λογική της ανυπαρξίας εναλλακτικής, την οποία απορρίπτω 35 χρόνια τώρα και στις τέσσερις ηπείρους όπου έχω ζήσει. Δεν παρέλειψε, πάντως, να ρίξει και τις βολές του. «Σήμερα, βέβαια, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Δεν υπάρχει δικός μας κατάλογος μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο μιας έντιμης συμφωνίας. Σήμερα υπάρχει μια λίστα που υπαγόρευσε η τρόικα εξ ολοκλήρου, βρισκόμαστε στον πρόσφατο απόηχο ενός ταπεινωτικού πραξικοπήματος στη θέση της έντιμης συμφωνίας» σημείωσε.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ