Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

«Ζούγκλα» με τους δασικούς χάρτες!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Σε απόγνωση χιλιάδες νόμιμοι ιδιοκτήτες, οι οποίοι εξισώνονται με καταπατητές! Ισχυρότατο το πλήγμα στον αγροτικό τομέα, αφού «εξαφανίζονται» χιλιάδες στρέμματα που καλλιεργούνταν επί δεκαετίες

Από τoν
Βασ. Παπακωνσταντόπουλο

Aλαλούμ έχει προκαλέσει σε πολλές περιοχές της χώρας η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Αγροτικές εκτάσεις ή εκτάσεις με κατοικίες εμφανίζονται ως δασικές δημιουργώντας τεράστια αναστάτωση στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι βλέπουν ξαφνικά την περιουσία τους να χάνει την αξία της.

Η διαδικασία της ανάρτησης ναι μεν αποκαλύπτει καταπατήσεις και αλλαγή χρήσης δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δημόσιας δασικής γης, αναδεικνύει όμως ταυτόχρονα και τα σοβαρά λάθη του κράτους, τα οποία φέρνουν σε δυσχερή θέση χιλιάδες νόμιμους αγρότες εξισώνοντάς τους στην ουσία με τους καταπατητές. Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών η Πολιτεία χαρακτηρίζει ως δασικές πολλές εκτάσεις, που στις αεροφωτογραφίες των ετών 1945 και 1960 είχαν αγροτικό χαρακτήρα.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα στον Πύργο Ηλείας εμφανίζονται αναδασωτέα ακόμη και κτήματα με κατοικίες, όλες οι περιοχές που κάηκαν το 2007 κηρύχθηκαν συλλήβδην αναδασωτέες, χωρίς να διαχωριστούν δασικές από αγροτικές, στη Μεσσηνία «εξαφανίζονται» σπίτια και περιουσίες με καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις σε όλους τους δήμους, ενώ στη Ζίτσα Ιωαννίνων περίπου τα τρία τέταρτα των εκτάσεων όπου παλαιότερα καλλιεργούνταν αμπέλια χαρακτηρίζονται δασικές, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα καταστεί δυνατό να καλλιεργηθούν ξανά.
Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται και σε άλλες περιοχές, με τα χρονοδιαγράμματα μάλιστα για την υποβολή αντιρρήσεων να είναι ασφυκτικά, καθώς οι πολίτες διαθέτουν μόλις δύο μήνες από την ημερομηνία ανάρτησης του δασικού χάρτη. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε μείωση του τέλους υποβολής αντιρρήσεων, με φορείς, βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους να ζητούν την αναστολή της διαδικασίας για εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διορθωθούν τα σοβαρά λάθη στην αποτύπωση των εκτάσεων.

Λάθη που έχουν φέρει χιλιάδες αγρότες σε απόγνωση, καθώς διαπιστώνουν ότι οι εκτάσεις που καλλιεργούσαν επί δεκαετίες αποτυπώνονται στους χάρτες ως δασικές και αχρηστεύονται. Οι δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων και εκτάσεις που είχαν ανέκαθεν γεωργικό χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα οι χάρτες συνιστούν «άσκηση επί χάρτου», χωρίς γνώση των περιοχών, χωρίς προηγούμενη και αναγκαία κύρωσή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών και χωρίς καμία συνεργασία με τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης, με συνέπεια ο πρωτογενής τομέας να δέχεται ισχυρότατο πλήγμα και να απειλείται με διάλυση η αγροτική παραγωγή της χώρας.

Οπως επισημαίνει η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας, οι εκτάσεις που στις αεροφωτογραφίες των ετών 1945 και 1960 είχαν αγροτικό χαρακτήρα, πρέπει να παραμείνουν αγροτικές και να μη χάσουν αυτόν τον χαρακτηρισμό τους. Το ίδιο επίσης θα ισχύσει και για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, που ορίζονται ως τέτοιες. Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα της εβδομάδας, αποφασίστηκε ομόφωνα ότι είναι αναγκαία η αναστολή της ανάρτησης των χαρτών, έως ότου αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με νομοθετική ρύθμιση. Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, επισήμανε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι αντίθετη με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ενώ ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης προειδοποίησε ότι, αν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και προχωρήσει η ανάρτησή τους, οι επιπτώσεις ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα θα είναι τεράστιες και θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Πλέον χιλιάδες ιδιοκτήτες και μικροϊδιοκτήτες αγροτικής γης, που είδαν τις περιουσίες τους μέσα σε μια νύχτα να χαρακτηρίζονται δασικές, καλούνται να καταβάλουν ένα τέλος αντιρρήσεων προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα στην περιουσία τους και να καταφύγουν σε δικηγόρους και μηχανικούς προκειμένου να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να τεκμηριώσουν τη διεκδίκηση των εκτάσεων εντός 60 ημερών.

Επιπλέον, βάσει των δασικών χαρτών που αναρτώνται, η χώρα κινδυνεύει να της επιβληθούν από την Ε.Ε. σημαντικότατες δημοσιονομικές διορθώσεις και δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι να σταματήσουν να λαμβάνουν ενισχύσεις. Το πρόβλημα παραδέχονται και τα αρμόδια υπουργεία, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αναζητεί λύση για τα θέματα που συνδέονται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον οργανισμό δηλαδή μέσω του οποίου οι αγρότες επιδοτούνται.

Η νομοθεσία προβλέπει διαδικασία εξαγοράς του δημόσιου, εκχερσωμένου οικοπέδου, εφόσον καλλιεργείται. Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση προτείνει στους αγρότες να προχωρήσουν σε αγορά της γης που έχουν εκχερσώσει και καλλιεργούν για χρόνια, καταβάλλοντας το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας. Ενα ποσό όμως που είναι μεγαλύτερο από την πραγματική αξία ενός «καθαρού» οικοπέδου. Λύση αναζητείται για τις εκτάσεις της Πελοποννήσου που κάηκαν στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και κηρύχθηκαν συλλήβδην αναδασωτέες, χωρίς να διαχωριστούν δασικές από αγροτικές.

Πού αναρτήθηκαν χάρτες

Από τα μέσα Ιανουαρίου έως και την περασμένη εβδομάδα αναρτήθηκαν σταδιακά δασικοί χάρτες σε 33 περιοχές της χώρας, καλύπτοντας συνολικά 46.800.000 στρέμματα.
Συγκεκριμένα, αναρτήθηκαν χάρτες σε Πιερία, Καβάλα, Μεσσηνία, Ηλεία, Εβρο, Εύβοια, Ηράκλειο, Κοζάνη, Πέλλα, Φθιώτιδα, Αθήνα, Γαλάτσι, Αργολίδα, Αχαΐα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Ροδόπη, Φλώρινας, Αρκαδία, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Γραμματικό, Βαρνάβα, Καπανδρίτι, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Μαγνησία, Ξάνθη και Χαλκιδική.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή Ιωαννίδη στη «δημοκρατία» του Σαββάτου

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...