Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Ζούγκλα στην αγορά εργασίας

Περισσότερες από τις μισές συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ), 78 επί συνόλου 151, έχουν λήξει ή έχουν καταγγελθεί, με συνέπεια να κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους με μειώσεις μισθών, σύμφωνα με τις αλλαγές που προέκυψαν στην αγορά εργασίας μετά το δεύτερο Μνημόνιο. Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλει η ΓΣΕΕ με χθεσινή της ανακοίνωση, παρατηρούνται φαινόμενα πιέσεων από την πλευρά των εργοδοτών να υπάρξει καταστρατήγηση των ΣΣΕ και να προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών.

Σε αυτό το καθεστώς «ζούγκλας» στην αγορά εργασίας από σήμερα τίθεται και επίσημα σε ισχύ το καθεστώς της μετενέργειας. Η ΓΣΕΕ εξέδωσε σχετική εγκύκλιο προς τις ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, με την οποία τονίζει ότι όσες συμβάσεις δεν έχουν καταγγελθεί και βρίσκονται σε ισχύ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από ένα έτος δεν επηρεάζονται από την εφαρμογή της μετενέργειας, που μειώνει τους μισθούς στα όρια της κλαδικής σύμβασης, συν μόνο τέσσερα επιδόματα (τέκνων, προϋπηρεσίας, εκπαίδευσης και βαρέων και ανθυγιεινών).

Αρα στις περιπτώσεις αυτές οι εργοδότες δεν έχουν δικαίωμα να μειώνουν αυτόματα τους μισθούς. Το ίδιο ισχύει και με όσες συμβάσεις βρίσκονται σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης, αλλά δεν έχει παρέλθει ακόμα το τρίμηνο, για να αρχίσει η μετενέργεια. Μόλις όμως συμβεί αυτό, αν δεν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία, που ως τώρα είναι ο κανόνας που εφαρμόζουν οι εργοδότες, τότε ξεκινά η περικοπή των μισθών, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει η μετενέργεια.

Το νομικό τμήμα της ΓΣΕΕ τονίζει ότι ισχύει κανονικά και το επίδομα γάμου, ενώ επαναλαμβάνει ότι η συγκεκριμένη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), με την οποία τέθηκε σε εφαρμογή το νέο καθεστώς μετενέργειας, έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), του οποίου η γνωμοδότηση ακόμα εκκρεμεί.

Από το υπουργείο Εργασίας έγινε γνωστό ότι συνολικά από τις 14 Αυγούστου 2011 ως τις 14 Φεβρουαρίου 2012, ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ το δεύτερο Μνημόνιο, είχαν λήξει ή καταγγελθεί μόλις 10 συμβάσεις. Αλλες 25 συμβάσεις είχαν την ίδια «τύχη» στο τρίμηνο που μεσολάβησε από τη 14η Φεβρουαρίου έως και χθες. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να περικόψουν τους μισθούς των εργαζομένων. Υπάρχουν όμως ακόμα 43 συμβάσεις που είχαν λήξει πριν και από τη 14η Αυγούστου 2011 και στις περιπτώσεις αυτές έχει σημειωθεί μετατροπή των όρων τους σε ατομικές συμβάσεις εργασίας. Αρα, για να τροποποιηθούν εκ νέου, πρέπει ή να υπογραφεί καινούργια ΣΣΕ ή να αλλάξουν οι ατομικές συμβάσεις με τη σύμφωνη γνώμη και των εργαζομένων. Αναφορικά με τις 73 συμβάσεις που ισχύουν ακόμα κανονικά, αρκεί να καταγγελθούν από την πλευρά των εργοδοτών για να μπουν αυτόματα στη διαδικασία της τρίμηνης διαπραγμάτευσης και ακολούθως, στις περικοπές που προβλέπονται, ελέω μετενέργειας.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ