Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων βρήκε «παγίδες» στην απογραφή

Αντίθετη στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) είναι, σύμφωνα με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η γενική απογραφή που διενεργείται αυτές τις ημέρες από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Την ίδια στιγμή, η Αρχή βάζει φρένο στη δημιουργία στατιστικού μητρώου πληθυσμού, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να προβλεφθεί με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα και ότι προς το παρόν η στατιστική υπηρεσία δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα.

Αναλυτικά, επισημαίνεται στην απόφαση ότι το ΣτΕ και το ΕΔΔΑ έχουν κρίνει ότι τα βασικά ζητήματα που συνδέονται με τις γενικές απογραφές, για παράδειγμα οι κατηγορίες των στοιχείων που θα συλλεχθούν, η μέθοδος, οι πηγές της απογραφής, οι εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα πρέπει να προβλέπονται σαφώς, ειδικώς και με τρόπο ολοκληρωμένο σε νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα. Επιπλέον, η Αρχή έθεσε και ζήτημα αναλογικότητας ως προς ορισμένα από τα συλλεγόμενα στοιχεία καθώς και ως προς τη χρήση τους μετά την απογραφή.

Τα προβλήματα εντοπίζονται, κυρίως, στο δελτίο απογραφής ατόμου, καθώς, για τις οκτώ από τις 21 ερωτήσεις που περιλαμβάνει, η Αρχή θέτει επιφυλάξεις, παρατηρώντας ότι «δεν βρίσκουν νομοθετικό έρεισμα». Για παράδειγμα, η Αρχή επισημαίνει ότι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο αποτελεί η πληροφορία σε σχέση με τους μόνιμους κατοίκους σε ψυχιατρεία, κλινικές, μοναστήρια, φυλακές και αναμορφωτήρια, καθότι μπορούν να προκύψουν στοιχεία σε σχέση με την υγεία, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή το γεγονός ότι σε κάποιο άτομο έχει επιβληθεί ποινική καταδίκη.

Επιπλέον, αποφαίνεται ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας των ευαίσθητων δεδομένων, όπως, για παράδειγμα, η καταστροφή των δελτίων απογραφής μετά την ψηφιοποίησή τους και η διατήρηση των δεδομένων για τρία χρόνια μόνο.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι για μελλοντικές απογραφές θα πρέπει ο νομοθέτης να επανεξετάσει με τη δέουσα επιμέλεια τις επιμέρους πτυχές διενέργειάς τους, από τις πηγές άντλησης των στοιχείων μέχρι την επιλογή μέτρων που βελτιώνουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα