Βόμβα Ραγκούση: Μέσω ΑΣΕΠ οι απολύσεις στο Δημόσιο βάσει σχεδίου

Το μαρτύριο της σταγόνας για τον «θάνατο» (δηλαδή τις απολύσεις), και μάλιστα μέσω ΑΣΕΠ, έχει επιλέξει η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους. Χθες, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ελάχιστες ώρες αφού η «δημοκρατία» αποκάλυψε τα σχέδιά του, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό κατέστησε υπεύθυνο για τις απολύσεις το ΑΣΕΠ, το οποίο θα αναλάβει την αξιολόγηση όσων υπαλλήλων θα μετατάσσονται από υπηρεσίες και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα στον στενό δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα, από διαδικασία αξιολόγησης θα περνούν όσοι μετατάσσονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο στενό δημόσιο τομέα αποκάλυψε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Τόνισε πως στόχος της αξιολόγησης είναι «όσοι δεν είναι άξιοι να είναι στο Δημόσιο να μην συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον Ελληνα φορολογούμενο». Τη διαδικασία της αξιολόγησης θα αναλάβει το ΑΣΕΠ, παρατήρησε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Να δούμε εάν όντως αξίζει κάποιος να περάσει στο Δημόσιο. Οποιος δεν είναι άξιος δεν χρειάζεται να συνεχίσει να επιβαρύνει τον Ελληνα φορολογούμενο» τόνισε. Εξηγώντας το άξιος, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι ένας δημόσιος υπάλληλος πρέπει να είναι επιμελής, ευσυνείδητος και καλός συνάδελφος. Ερωτηθείς ποιος θα κρίνει τους υπό μετάταξη υπαλλήλους, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως χρειάζονται εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας και ότι μόνο το ΑΣΕΠ μπορεί να αναλάβει τέτοια διαδικασία, χωρίς να εξηγήσει ωστόσο αν η Ανεξάρτητη Αρχή έχει τέτοια δυνατότητα, και κυρίως από πού απορρέει μια τέτοια προοπτική.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει και επιβεβαιώνει τα εδώ και καιρό δημοσιεύματα της «δημοκρατίας» για τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει και σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε να μειωθεί περαιτέρω το μισθολογικό κόστος. Εμπειροι επί των θεμάτων της δημόσιας διοίκησης τόνιζαν, χθες, ότι ο υπουργός Εσωτερικών άνοιξε διάπλατα το παράθυρο των απολύσεων, ωστόσο επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να επωμιστεί ένα τόσο μεγάλο πολιτικό κόστος, πετάει το… μπαλάκι στο ΑΣΕΠ.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος επιβεβαίωσε τον υπουργό Εσωτερικών. «Δεν συζητάμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η μονιμότητα των οποίων, άλλωστε, κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του Συντάγματος» δήλωσε.

«Υπάρχει και άλλος τρόπος, πλην των απολύσεων, για πιο ευέλικτο και παραγωγικό κράτος» σημείωσε. Οταν, ειδικότερα, ρωτήθηκε για το εάν το ίδιο θα ισχύσει και για όσους υπαλλήλους είναι σήμερα σε υπηρεσίες που πιθανόν να καταργηθούν, απάντησε ότι στην περίπτωση αυτή θα γίνουν μετατάξεις μέσω αξιοκρατικών κριτηρίων του ΑΣΕΠ.

«Δεν είναι απόλυση και το ΑΣΕΠ έχει συγκεκριμένα κριτήρια, ορθολογικά και δίκαια» υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι το ίδιο θα ισχύσει και για όσους υπαλλήλους είναι αορίστου χρόνου.

Μακάριος Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα