Ο Παπακωνσταντίνου ομολόγησε το δώρο των 200.000 σε εταιρία

Με το γνωστό «άλλα λόγια να… αγαπιόμαστε» απάντησε ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για το… δωράκι 200.000 ευρώ που έκανε σε εταιρία πληροφορικής και το οποίο έφερε στη Βουλή με ερώτησή του ο αναπληρωτής του τομέα Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμά μας και την ερώτηση του κ. Βρούτση ο υπουργός Οικονομικών, την ώρα που ζητά από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ακόμη και το τελευταίο ευρώ και το Δημόσιο επιβάλλει τοκογλυφικά επιτόκια σε περίπτωση καθυστερήσεων, με απόφασή του είχε μειώσει την επιβολή ρήτρας 400.000 ευρώ στο μισό, χαρίζοντας επί της ουσίας 200.000 ευρώ. Για την εταιρία UNISYSTEMS ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΕΕ, που είχε αναλάβει το έργο, ύστερα από έλεγχο της επιτροπής παραλαβής του έργου διαπιστώθηκε ότι 87.241 δηλώσεις Ε9 από υπαιτιότητά της δεν συζεύχθηκαν με το σύστημα. Επειτα από αυτό και με υπογραφή Παπακωνσταντίνου επεβλήθη στην εταιρία πρόστιμο 400.000 ευρώ. Στη συνέχεια ο υπουργός ανακάλεσε την αρχική του απόφαση και έκανε… έκπτωση 200.000 ευρώ.

Απαντώντας στη Βουλή στην ερώτηση του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών της Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε την ακρίβεια του δημοσιεύματος και είπε ότι πράγματι επιβλήθηκε η ποινική ρήτρα των 400.000 ευρώ στην ανάδοχο εταιρία.

Στη συνέχεια η UNISYSTEMS έκανε προσφυγή στη δευτεροβάθμια επιτροπή, που και αυτή έκρινε ότι έπρεπε να επιβληθεί η ίδια ρήτρα των 400.000 ευρώ.

Επειτα ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την… έκπτωση 200.000 ευρώ που έκανε προσωπικά αγνοώντας τις αποφάσεις των οργάνων της Πολιτείας και του υπουργείου του.

Ως άλλοθι χρησιμοποιεί ότι «συνεκτιμήθηκαν τα νέα στοιχεία και υποβληθέντα επιχειρήματα και οι αρχές της χρηστής διοίκησης, της αναλογικότητας και τα συναλλακτικά ήθη, η μη ρητή συμβατική πρόβλεψη επιβολής ρήτρας για τις συγκεκριμένες παραλείψεις». Το ωραίο ο κ. Παπακωνσταντίνου το άφησε για το τέλος, μια και ισχυρίζεται ότι «ελήφθη υπ’ όψιν η υπέρμετρη βλάβη του Δημοσίου από τον ορατό κίνδυνο περαιτέρω καθυστερήσεων και χρονοβόρων διενέξεων αμφιβόλου αποτελέσματος».

Από τη μη, ουσιαστικά, απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου λείπει ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο. Πλήρωσε τελικά η εταιρία UNISYSTEMS ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΕΕ τη ρήτρα έστω και των 200.000 ευρώ; Ή και αυτή είναι στα αζήτητα και ούτε γάτα ούτε ζημιά; Ελπίζουμε αυτή τη φορά ο κ. Παπακωνσταντίνου να απαντήσει…

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα