Βαρύς γλυκός προστάτης για τον καρκίνο

Ο καφές θωρακίζει τον ανδρικό οργανισμό από τον καρκίνο του προστάτη! Ιδιαίτερα από τις πιο επιθετικές μορφές του. Και μάλιστα όσο περισσότερα φλιτζάνια καφέ πίνει κανείς καθημερινά -κατά προτίμηση έξι ή περισσότερα- τόσο καλύτερα αποτελέσματα φαίνεται να έχει. Ακόμη και αν ο καφές αυτός είναι ντεκαφεϊνέ, δηλαδή δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη.

Στα συμπεράσματα κατέληξαν επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Διαπίστωσαν, δηλαδή, ότι ημερήσια κατανάλωση πάνω από έξι φλιτζάνια καφέ, ανεξαρτήτως του είδους του καφέ, μειώνει κατά 60% τον κίνδυνο εμφάνισης των πιο επιθετικών μορφών καρκίνου του προστάτη και κατά 20% τις πιο ήπιες μορφές της νόσου, ενώ ακόμη και 1-3 φλυτζάνια καφέ περιορίζουν τον κίνδυνο κατά 30%.

Στην έρευνα, που έγινε την εικοσαετία 1986-2006, συμμετείχαν 48.000 Αμερικανοί που εργάζονται στον τομέα της υγείας. Κάθε τέσσερα χρόνια ανέφεραν τις καθημερινές συνήθειές τους σχετικά με τον καφέ, ενώ παράλληλα οι ερευνητές μελετούσαν την εξέλιξη της υγείας τους. Στο διάστημα των είκοσι χρόνων, 5.000 διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη, από τους οποίους οι 642 πέθαναν από την ασθένεια.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι διαπίστωσαν αδιαμφισβήτητη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και στην εμφάνιση του καρκίνου. Ομως η αιτία της… αντικαρκινικής δράσης του καφέ παραμένει μυστήριο. Βέβαιο είναι πως η καφεΐνη δεν παίζει κανέναν ρόλο, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να αποδίδουν σε άλλα συστατικά του καφέ -πιθανώς άγνωστα μέχρι σήμερα- τη θαυματουργή δράση του.

Πάντως δεν είναι όλοι οι επιστήμονες σύμφωνοι πως ο καφές αποτελεί το… Ελ Ντοράντο της ανδρικής υγείας. Για παράδειγμα η δρ Ελεν Ρίπον από το βρετανικό Ιδρυμα Καρκίνου του Προστάτη προέτρεψε τους άνδρες να μην αρχίσουν να πίνουν αλόγιστα καφέ, προτού επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα και με νέες έρευνες. Οπως λέει, «η βαριά κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με άλλα προβλήματα υγείας και ειδικά οι άνδρες με καλοήθη προβλήματα προστάτη είναι πιθανό να επιδεινώσουν τα προβλήματα ούρησης που αντιμετωπίζουν».

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα