Πόλεμος για τον Ντομινίκ

Το 2003, μετά την απόφαση της Αμερικής για πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και μετά τη δημόσια απόρριψη της πολιτικής της από τη Γαλλία, δύο μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ανάγκασαν τα εστιατόρια του Κογκρέσου να σταματήσουν να λένε τις τηγανητές πατάτες «γαλλικές», όπως αποκαλούνται στα αγγλικά, και να τις λένε «πατάτες της ελευθερίας». Το αστείο αυτό γεγονός είναι ένα ακόμα παράδειγμα της φημισμένης πολιτιστικής και πολιτικής αντιπαλότητας ανάμεσα στις δύο χώρες, μιας αντιπαλότητας η οποία έχει πλέον το πρόσωπο του Ντομινίκ Στρος Καν.

Η εικόνα του επικεφαλής του ΔΝΤ να οδηγείται με χειροπέδες και τρεκλίζοντας στην αστυνομία φαίνεται ότι έχει εξαγριώσει τους Γάλλους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη σύλληψη ως ευκαιρία για να επιτεθούν στο αμερικανικό αστυνομικό και δικαστικό σύστημα. Οι Αμερικανοί απαντούν στις κατηγορίες επισημαίνοντας ότι η γαλλική εχθρότητα προς το έθνος και το κράτος τους είναι η σταθερή θέση των Γάλλων και προωθούν την ισοτιμία ως απάντηση σε κάθε κατηγορία διασυρμού του ανθρώπου, ο οποίος φαινόταν έτοιμος να αναλάβει τη γαλλική προεδρία. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ αναφέρθηκε στην υπόθεση την οποία ο Ζακ Λανγκ χαρακτήρισε «δημόσιο λιντσάρισμα» λέγοντας «αν δεν θέλεις να περπατάς έχοντας τα χέρια στις χειροπέδες, τότε να μην παραβιάζεις τον νόμο».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αγανάκτηση των Γάλλων για τη μεταχείριση του Στρος Καν πηγάζει και από την πεποίθηση της πλειοψηφίας ότι είναι αθώος. Σε ποσοστό 57% οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι ο πολιτικός είναι «θύμα συνωμοσίας», ενώ η πεποίθησή τους αυτή φαίνεται να βοηθά το σοσιαλιστικό κόμμα να προσφέρει υποθετικούς υποψηφίους, οι οποίοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την προεδρία της χώρας από τον Νικολά Σαρκοζί. Στην ίδια δημοσκόπηση, την πρώτη χωρίς το όνομα του Ντομινίκ Στρος Καν ανάμεσα στους υποψηφίους, ο Φρανσουά Ολάντ και η Μαρτίν Ομπρί φαίνεται ότι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν περίπου ίδια ποσοστά με τον Γάλλο πρόεδρο στον πρώτο γύρο των εκλογών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΡΝΤΟΥΝΤΑΚ

[email protected]


Φοβούνται μην αυτοκτονήσει ο Στρος Καν, σε ξενώνα για ασθενείς με AIDS η καμαριέρα

Εκείνος παραμένει έγκλειστος στις διαβόητες φυλακές του νησιού Ράικερς, στη Νέα Υόρκη. Εκείνη, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Τζέφρι Σαπίρο, ζει πια «σε μυστικό μέρος» και «δεν σταματά να κλαίει». Βίοι παράλληλοι και συνάμα αντίθετοι για τον Ντομινίκ Στρος Καν και την 32χρονη Αφροαμερικανή καμαριέρα του Sofitel, που και χθες συνέχισαν να βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Σε αναμμένα κάρβουνα ζουν καθημερινά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Ράικερς, καθώς έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα προκειμένου να μη «συμβεί τίποτε κακό» στον πρώην απόλυτο άρχοντα του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα δεν θέλουν με τίποτε ο Στρος Καν να πραγματοποιήσει απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ ταυτόχρονα, όταν κοιμάται, φορά ειδική μάσκα παροχής οξυγόνου καθώς πάσχει, όπως διέρρευσε, από υπνική άπνοια. Κατά τα άλλα ο 62χρονος Mr ΔΝΤ κρατείται μόνος του σε μια πτέρυγα της φυλακής με 14 κελιά, μακριά από τους άλλους κρατουμένους, ενώ χθες δέχτηκε και την πρώτη του επίσκεψη στις φυλακές -άγνωστο παραμένει ποιος τον πήγε να τον δει- φορώντας στολή φυλακής χωρίς τσέπες!

Χθες νέες αποκαλύψεις είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την καμαριέρα. Σύμφωνα με τη «New York Post», η 32χρονη χήρα διέμενε σε ξενώνα του Χάρλεμ που ενοικιάζεται για ανθρώπους που πάσχουν από AIDS – χωρίς να διευκρινίζεται όμως αν η ίδια πάσχει από την ασθένεια. Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός πως η επιλογή του συνηγόρου υπεράσπισής της έγινε… τυχαία από τον αδερφό της Αμπρααμ Φοφάνα, μέσω του Google. Ερωτήματα δημιούργησε και χθεσινό δημοσίευμα της γαλλικής «Figaro», που ανέφερε ότι στα αποδυτήρια του γυναικείου προσωπικού του Sofitel υπήρχε κρεμασμένη φωτογραφία του Ντομινίκ Στρος Καν η οποία προειδοποιούσε για την επικείμενη επίσκεψή του στο ξενοδοχείο! Πάντως, σύμφωνα με νομικούς, μπορεί να περάσουν ακόμη κι έξι μήνες ώσπου να πραγματοποιηθεί η δίκη του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ


«Είχε πρόβλημα με τις γυναίκες υπό τις εντολές του»

«Μπορώ να πω πως πρόκειται για έναν άνδρα με πρόβλημα, ακατάλληλο στο να διοικεί έναν οργανισμό (ΔΝΤ) στον οποίο δούλευαν γυναίκες υπό τις εντολές του». Τα λόγια αυτά ανήκουν στην Πιρόσκα Ναγκί, το πρώην στέλεχος του Ταμείου από την Ουγγαρία που ουσιαστικά υποχρεώθηκε -έπειτα από τις πιέσεις που δέχτηκε από τον Ντομινίκ Στρος Καν- να υποκύψει στο ερωτικό κάλεσμα του προϊσταμένου της κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2008 στο Νταβός της Ελβετίας! Γεγονός που λίγο αργότερα οδήγησε στο να ξεσπάσει σκάνδαλο σχετικά με τη συμπεριφορά του Mr ΔΝΤ και τελικά τον ανάγκασε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Σύμφωνα με όσα είχε πει τότε η Ναγκί στις αρχές που διερεύνησαν την υπόθεση, ο Στρος Καν σχεδόν με κάθε ευκαιρία της άφηνε σεξουαλικά υπονοούμενα, χρησιμοποιώντας τη θέση που κατείχε για να της κάνει διάφορες χάρες. Η παθούσα Ναγκί, η οποία τώρα εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης στο Λονδίνο, κατήγγειλε επίσης και τη μη απόδοση δικαιοσύνης σχετικά με ό,τι έγινε όσο εργαζόταν ως στέλεχος του ΔΝΤ.

Τέλος, χθες, η Γαλλίδα πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και στέλεχος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελιζαμπέτ Γκιγκού αναφέρθηκε στη φήμη «του γυναικά» που έχει ο Στρος Καν, διευκρινίζοντας όμως πως υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτού με το σεξουαλικό παράπτωμα ή το έγκλημα.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα