«Κούρεμα» και στο γυαλί

Μπορεί να έχει γίνει πολύς λόγος για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά στα κανάλια το… κούρεμα έχει ήδη ξεκινήσει, και μάλιστα… με την ψιλή. Τα τηλεοπτικά κανάλια, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και με δεδομένη την πτώση της διαφημιστικής δαπάνης κατά 52% (!) από το 2007 και μόνο τη φετινή χρονιά κατά 25%, επανεξετάζουν συνεχώς τις προοπτικές τους. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη μακράν χειρότερη τηλεοπτική σεζόν της δεκαετίας αποτελεί η πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που στην ουσία «μάλωσε» τα κανάλια για την παρατεταμένη θερινή σεζόν που εξακολουθεί και τον χειμώνα με συνεχείς επαναλήψεις.

Το Mega είναι το κανάλι το οποίο, αφού κατέθεσε μια αρχική τηλεοπτική πρόταση και έκανε μάλιστα και επίσημη παρουσίαση στους δημοσιογράφους, χρειάστηκε να μεταβάλει εξ ολοκλήρου την αρχική του σκαλέτα. Το «Master Chef 2», αν και κάνει αυτό το διάστημα γυρίσματα κι έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει να προβάλλεται από τον Φεβρουάριο του 2012, δεν είναι σίγουρο ότι θα βγει τελικά στον αέρα. Με γνώμονα την οικονομία προγράμματος και την εξασφάλιση τηλεοπτικών προϊόντων για την επόμενη χρονιά, δεν αποκλείεται το εν λόγω πρότζεκτ να μπει στο συρτάρι για του χρόνου.

Το «Just the 2 of us» είναι μια ακόμη ανάλογη περίπτωση. Παρ’ όλο που ήταν να κάνει πρεμιέρα στα μέσα του ερχόμενου μήνα, πήρε αναβολή για τις αρχές του νέου έτους, αφήνοντας στην αναμονή όλους τους συντελεστές και τον Γιώργο Καπουτζίδη να στρέφεται σε πιο σίγουρα προγράμματα με… χειροπιαστό περιεχόμενο, όπως η εκπομπή μαγειρικής «Παρέα στην κουζίνα», που ξεκινάει σήμερα το απόγευμα.

Στην αναμονή βρίσκονται ο Στέλιος Παρλιάρος με τις «Γλυκές αλχημείες» και οι «Κηπουροί του Mega». Το κανάλι αποφάσισε οι εκπομπές τους να μην μπουν στο πρόγραμμα το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, αλλά λίγο αργότερα ίσως και στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο λόγος, προφανής. Ο σταθμός επιδιώκει εξοικονόμηση επεισοδίων και συρρίκνωση της τηλεοπτικής σεζόν. Με το ίδιο σκεπτικό δεν αποκλείεται να μετακινηθεί και η πρεμιέρα της σατιρικής εκπομπής «Κάψε το σενάριο».

Τίποτα πια δεν θεωρείται δεδομένο στα κανάλια και οι αποφάσεις αλλάζουν συνεχώς. Τρανταχτό παράδειγμα, η κωμική σειρά «50-50». Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να κάνει πρεμιέρα τον φετινό Νοέμβριο, τα σχέδια άλλαξαν. Μετακινήθηκε για τον Φεβρουάριο του 2012, αλλά τα πλάνα πήραν και πάλι άλλη εξέλιξη και τελικά αποφασίστηκε ότι, αν η παραγωγή γίνει ποτέ, θα προβληθεί από τον Νοέμβριο του 2012 και… βλέπουμε. Αυτό είχε ως συνέπεια πολλοί ηθοποιοί της σειράς να μείνουν ξεκρέμαστοι, όπως ο Παύλος Χαϊκάλης, ο οποίος είχε δεχτεί πρόταση για τη σειρά «Πίσω στο σπίτι», αλλά αναγκάστηκε να απαντήσει αρνητικά για χάρη του «50-50».

Η κωμική σειρά «Είναι μακριά ακόμη, Μπαμπαστρούμφ;» είχε παρόμοια τύχη με το «50-50». Οι ηθοποιοί Γιούλικα Σκαφιδά, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, αν και είχαν πάρει τους ρόλους τους και όλα ήταν έτοιμα για να ακούσουν το «πάμε», τελικά δεν πήγαν πουθενά. Η σειρά, εάν κι εφόσον πάρει το πράσινο φως, θα γίνει έναν χρόνο αργότερα.

Στον Alpha φέτος δεν ξεκίνησαν με τα… καθιερωμένα ριάλιτι «Εφιάλτης! Στην κουζίνα» με τον Εκτορα Μποτρίνι και «Σπίτι απ’ την αρχή» με τη Σίσσυ Φειδά, αλλά με συνεχείς επαναλήψεις. Ωστόσο, στο κανάλι της Κάντζας συζητούν να επαναφέρουν και τις δύο εκπομπές, αλλά με μειωμένα επεισόδια και όσο το δυνατόν μικρότερο μπάτζετ. Οσο για τις «Οικογενειακές ιστορίες», περιοριστείτε στις επαναλήψεις. Απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, δεν πρόκειται να γυριστούν νέα επεισόδια. Πήγαν κι αυτές για… κούρεμα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες ο ΑΝΤ1 φέτος, πιο εγκρατής στον προγραμματισμό του, ξεκινά χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές όσον αφορά τα προγράμματα που είχε έως τώρα ανακοινώσει. Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης, ωστόσο, μετέθεσε την πρεμιέρα του ριάλιτι «Οικογένεια της συμφοράς» με οικοδεσπότη τον Σάββα Πούμπουρα λίγο αργότερα, ρίχνοντας στην τηλεοπτική αρένα έξι επεισόδια από την εκπομπή «Πλάκα κάνεις», τα οποία είχε κρατήσει στο συρτάρι για τις δύσκολες ώρες, ενώ η κωμική σειρά του Αλέξανδρου Ρήγα «Φέρσου σαν άνδρας» πήρε αναβολή επ’ αόριστον.

Κωνσταντίνα Γαρνέλη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα