Παρέλαση πανικού στο Μαξίμου

Καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να παίξει ο χθεσινός ξεσηκωμός σε όλη την Ελλάδα, με τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώθηκαν στις παρελάσεις. Παρά την απεγνωσμένη κυβερνητική προπαγάνδα να χαρακτηριστούν όσα έγιναν «μεμονωμένα περιστατικά» με δήθεν πολιτική και συνδικαλιστική υποκίνηση, στα παρασκήνια του Μεγάρου Μαξίμου ο πανικός τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Αυτό που κυριολεκτικά τρομάζει το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι ο κόσμος βγήκε οργισμένος στους δρόμους μέσα σε λιγότερες από 14 ώρες αφότου ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να θριαμβολογήσει με το διάγγελμά του σχετικά με τη νέα «επιτυχία» των Βρυξελλών. Ο πρωθυπουργός και οι αυλοκόλακές του δεν πίστευαν ότι οι πανηγυρισμοί τους θα μεταβάλλονταν τόσο γρήγορα σε μπούμερανγκ και ότι θα θύμωναν ακόμη περισσότερο τους πολίτες.

Το κλίμα αυτό εισέπραξαν τα τελευταία 24ωρα και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μπορεί να παρέμειναν κρυμμένοι για να αποφύγουν την κοινωνική οργή, αλλά μέσω των φίλων και γνωστών τους γίνονται αποδέκτες των νέων δεδομένων. Ετσι, το επικοινωνιακό οικοδόμημα που προσπαθούν να στήσουν από την Τετάρτη οι κύριοι Παπανδρέου και Βενιζέλος, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, οδηγείται σε πρόωρη κατάρρευση. Η κοινωνία, που βλέπει τις καινούργιες συμφορές να έρχονται, όχι μόνο δεν πείθεται με τις πομφόλυγες περί νέας «σωτηρίας» της χώρας, όχι μόνο δεν τηρεί στάση ανοχής ή αναμονής όπως έκανε παλαιότερα, αλλά πλέον αντιδρά. Και όπως όλα δείχνουν, όσο η απόγνωση μεγαλώνει τόσο και οι αντιδράσεις κινδυνεύουν να βγουν εκτός ορίων.

Μέσα σε ένα τέτοιο κοινωνικό σκηνικό, το πρόβλημα προσωποποιείται στον κ. Παπανδρέου, πολιτικά αλλά και εσωκομματικά στο ΠΑΣΟΚ. Καθίσταται βαρίδι ο ίδιος, λόγω της εμμονής του, παρά τα συνεχή αδιέξοδα, να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία και να μην επιλέγει τη μόνη δημοκρατική διέξοδο, τις κάλπες. Με αυτή τη στάση όμως μετατρέπει, κατά τρόπο αδίστακτο, την κρίση σε θεσμική και δημιουργεί συνθήκες ευρύτερης αποσταθεροποίησης και αμφισβήτησης συνολικά του δημόσιου συστήματος της χώρας. Οπως φάνηκε χθες, πάντως, με τις επευφημίες στα στρατιωτικά τμήματα στη Θεσσαλονίκη και τη στήριξη προς τον μητροπολίτη στο Ηράκλειο, υπάρχουν αναχώματα και το σχέδιο του κ. Παπανδρέου να διαλυθούν τα πάντα για να σωθεί ο ίδιος δεν πετυχαίνει.

Κυβερνητικά στελέχη αναγνώριζαν, μάλιστα, ότι ο κ. Παπανδρέου είχε χθες μια τελευταία ευκαιρία να προκηρύξει εκλογές, ελπίζοντας σε μια «ομαλή» αποχώρηση από την εξουσία. Με συνυπεύθυνο τον Κάρολο Παπούλια δεν το έπραξε όμως, και τώρα επωμίζεται τις ευθύνες για την πολιτική και κοινωνική αστάθεια που πολλοί φοβούνται ότι θα επακολουθήσει.

Αναζητούν τώρα δεκανίκι στο πρόσωπο της Κατσέλη

Αποδυναμωμένος και υπό το βάρος των χθεσινών γεγονότων, ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρεθεί τη Δευτέρα αντιμέτωπος με τους βουλευτές του. Σε μια προσπάθεια να τους συσπειρώσει, συγκαλεί την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές όμως να έχουν νιώσει στο πετσί τους χθες ότι η οργή του κόσμου από την ακολουθούμενη πολιτική δεν κατευνάζεται από «πανηγυρικά» πρωθυπουργικά διαγγέλματα. Την ίδια ώρα, «δεκανίκι» φαίνεται ότι αναζητείται στο πρόσωπο της Λούκας Κατσέλη, που, αν και διαγραφείσα από το ΠΑΣΟΚ, βλέπει… θετικά τα αποτελέσματα στις Βρυξέλλες.

Η διάθεση εσωκομματικής εκεχειρίας που καλλιεργούνταν την Πέμπτη, μετά τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ότι η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες είναι θετική, έχει ήδη χαθεί στον δρόμο των παρελάσεων, όπου οι κυβερνητικοί βουλευτές γνώρισαν την οργή των πολιτών. Αναμένεται λοιπόν το ερχόμενο διάστημα να επαναφέρουν τις αιτιάσεις τους για «άλλες λύσεις», όπως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με άλλον πρωθυπουργό ή και εκλογές, ακόμα και αν με το γνωστό ηγεμονικό του στιλ ο Γ. Παπανδρέου αποφασίσει να μην πάρουν τον λόγο στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Ενώ πάντως οι «πράσινοι» βουλευτές θα επιφυλάξουν νέο θρίλερ στην κυβέρνηση -αν αυτή αντέξει έως τότε- κατά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, η κυρία Κατσέλη μετετράπη αίφνης σε υποστηρικτή της, σε μία προσπάθεια να στρώσει τον δρόμο της επιστροφής της. Μιλώντας στη «δημοκρατία» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των Βρυξελλών «σημαντικό πρώτο βήμα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης της νέας σύμβασης. «Ο,τι έκανα στο παρελθόν θα κάνω και τώρα» είπε και επιφυλάχτηκε να μελετήσει το όλο κείμενο και να πράξει με γνώμονα το «δημόσιο συμφέρον». «Μακάρι να κλείσει το συντομότερο δυνατό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» συνέχισε για την εξειδίκευση που γίνεται τώρα, προφανώς για να της «επιτρέψει» το τελικό κείμενο να το ψηφίσει. Την ίδια ώρα πάντως οι νυν υπουργοί αρνούνται να υπερασπιστούν οποιαδήποτε πολιτική της κυβέρνησης, προχωρώντας σε άτυπη «λευκή απεργία». Διαπιστώνοντας ακόμα και μεταξύ τους ότι το ένα ψέμα διαδέχεται το άλλο, αποφεύγουν πια και τις δημόσιες εμφανίσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα