Μαύρα μαντήλια στην Αθήνα οπου όλα έγιναν γρήγορα, τα ΜΑΤ γλίτωσαν την Αννα που αποδοκιμάστηκε άγρια

«Στρέψτε το κεφάλι στ’ αριστερά, δείξτε τον δρόμο για τη λευτεριά!».

Με το σύνθημα αυτό οι συγκεντρωμένοι πολίτες στο Σύνταγμα ζητούσαν από τους μαθητές που παρέλαυναν να γυρίσουν την πλάτη στην εξέδρα των επισήμων. Χθες η κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας θύμιζε κάτι από ημέρες απεργιών. Δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ, άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά και διαχωριστικά κάγκελα παντού συνέθεταν ένα σκηνικό που μόνο παρέλαση δεν θύμιζε.

Η παρέλαση-εξπρές -ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μισή ώρα- σημαδεύτηκε από δύο περιστατικά. Το πρώτο αφορά τους μαθητές ενός σχολείου, οι οποίοι, όταν πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ύψωσαν τις γροθιές τους κρατώντας μαύρα μαντίλια. Γενικότερα, πάντως, με εξαίρεση τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, όλοι οι υπόλοιποι μαθητές είτε δεν κοίταξαν καθόλου προς την εξέδρα των επισήμων είτε έστρεψαν το κεφάλι τους προς την αντίθετη πλευρά. Το δεύτερο περιστατικό αφορά τη φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, όπου οι συμμετέχοντες σε αυτή μουσικοί είχαν κρεμάσει στα όργανα μαύρες κορδέλες.

Οπως κατήγγειλε, μάλιστα, το μέλος του Δ.Σ. της φιλαρμονικής Βασίλης Παρασκευόπουλος, όταν ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης έμαθε για τη διαμαρτυρία, επικοινώνησε μαζί του και του είπε ότι, αν τελικά κάνουν πράξη την απειλή τους, τη Δευτέρα θα τους παραπέμψει όλους στα αρμόδια όργανα με το ερώτημα της απόλυσης. Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, οι εργαζόμενοι εξέλαβαν ως εκβιασμό τα λόγια του δημάρχου και αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη κίνηση.

Σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης τα συνθήματα δεν σταμάτησαν, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης ανάμεσα σε συγκεντρωμένους και ΜΑΤ. Κάποιοι πιο θερμόαιμοι, μάλιστα, προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και εκτόξευσαν καφέδες και αβγά προς τους ένστολους αστυνομικούς. Μετά το τέλος της παρέλασης οι πολίτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, όπου και πάλι υπήρξαν στιγμές έντασης και μάλιστα έγινε και η προσαγωγή ενός διαδηλωτή.

Παράλληλα, με τη βοήθεια ισχυρής αστυνομικής δύναμης αποχώρησαν από την παρέλαση του Πειραιά ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, καθώς και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, οι οποίοι έγιναν αποδέκτες των έντονων αποδοκιμασιών των συγκεντρωμένων πολιτών. Και στη μαθητική παρέλαση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας η πλειονότητα των μαθητών δεν έστρεψε το κεφάλι της προς την εξέδρα των επισήμων, ενώ το «αγανακτισμένο» πλήθος χειροκροτούσε τον μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, φωνάζοντάς του «δεσπότη μας, ξύπνα τους, είσαι ήρωας!». Ενταση, μικροεπεισόδια και αποδοκιμασίες καταγράφηκαν επίσης σε Περιστέρι, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Αιγάλεω, Κορυδαλλό, Καλλιθέα, Ζωγράφου και Χολαργό. Τέλος, ομάδα ατόμων ανέβηκε στον λόφο του Λυκαβηττού και κρέμασε ένα γιγάντιο λάβαρο της επανάστασης του 1821!

Χειροκροτήθηκε ο «Λουκάνικος»!

Ακόμα και ο παγκοσμίου φήμης σκύλος «Λουκάνικος» ήταν στη θέση του χθες στο Σύνταγμα! Ο τετράποδος «διαδηλωτής» έκανε την εμφάνισή του λίγο πριν από την έναρξη της παρέλασης, κερδίζοντας αρκετά χάδια, αλλά και πρωινούς μεζέδες. Ο «Λουκάνικος», αφού πρώτα κατά την προσφιλή του συνήθεια γάβγισε απειλώντας τους άντρες των ΜΑΤ (ένας αστυνομικός, μάλιστα, του είπε να φύγει γιατί δεν… επρόκειτο να πέσουν χημικά), αμέσως μετά πήρε τη θέση του μπροστά από τους πολίτες και γνώρισε την αποθέωση του κόσμου που τον χειροκροτούσε παρατεταμένα, σε αντίθεση με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία την ίδια στιγμή ανέβαινε στην εξέδρα των επισήμων και έγινε αποδέκτης γιουχαϊσμάτων και πολλών υβριστικών συνθημάτων.

Νίκος Δεμισιώτης


Ο Καμίνης απειλεί με απολύσεις τους μουσικούς της μπάντας

Στον καλύτερο συνήγορο της κυβέρνησης έχει αναγορευτεί ο πάλαι ποτέ Συνήγορος του Πολίτη και σημερινός δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης. Ο δήμαρχος που με την πολιτική του μετέτρεψε την Αθήνα σε μια απέραντη χωματερή, ο δήμαρχος που απλά κοιτάει την εγκληματικότητα να αυξάνεται, ο δήμαρχος τον οποίο δεν εμπιστεύεται ούτε η δική του δημοτική ομάδα, ο δήμαρχος που φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί σε δημοσιογράφο ότι σκέφτεται την παραίτηση, έφτασε να απειλεί εργαζομένους με απόλυση.

Πρόκειται για τους μουσικούς της μπάντας του δήμου, οι οποίοι, πριν από τη χθεσινή μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα, είχαν ανακοινώσει ότι θα δέσουν συμβολικά στα μουσικά τους όργανα μαύρες κορδέλες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Ο κ. Καμίνης, ο οποίος στηρίζει με νύχια και με δόντια την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, έσπευσε να τους απειλήσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα τους παραπέμψει με το ερώτημα της απόλυσης.

Οι μουσικοί της φιλαρμονικής του δήμου τελικά έκαναν πράξη τη δέσμευσή τους και παρήλασαν, χθες, μπροστά από την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και φυσικά τον δήμαρχο της Αθήνας έχοντας μαύρες κορδέλες στα μουσικά όργανα. Αυτό φαίνεται ότι εξόργισε τον κ. Καμίνη, ο οποίος, μέσω κύκλων, άφησε να διαρρεύσει αμέσως μετά ότι την απειλή του θα την κάνει πράξη. Δηλαδή θα παραπέμψει στο πειθαρχικό συμβούλιο όλα τα μέλη της φιλαρμονικής, απειλώντας τους έτσι ότι θα τους απολύσει.

Η απειλή αυτή, που θυμίζει και παραπέμπει σε άλλες μαύρες και σκοτεινές εποχές, δείχνει όχι μόνο τη στήριξη Καμίνη στην κυβέρνηση, αλλά και το γεγονός ότι έχει απολέσει πλήρως τον έλεγχο. Επίσης, ο δήμαρχος της Αθήνας δείχνει εντελώς αποκομμένος από την ελληνική κοινωνία και τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει.

Πάντως, οι εργαζόμενοι δεν φαίνεται να πτοούνται από τις απειλές Καμίνη, καθώς, αμέσως μετά την παρέλαση, έκαναν δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες «στις απειλές του δημάρχου απαντήσαμε με τις μαύρες κορδέλες, οι οποίες απηχούν και το πώς αισθάνονται οι πολίτες».

Μ. Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα