Διηπειρωτική αγανάκτηση

Από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έως τη Μέση Ανατολή και την καρδιά της ηπειρωτικής Ευρώπης οι «Indignados» καταλαμβάνουν κεντρικές πλατείες και παγκόσμια σύγχρονα σύμβολα του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να εναντιωθούν στην υπέρμετρη εξουσία του τραπεζικού τομέα.

Οι «υπό διωγμόν» Αμερικανοί «Indignados» δεν πτοούνται ούτε από επιχειρήσεις-σκούπα ούτε από τις ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες. Το κίνημα «Καταλάβετε τη Wall Street» μεταλαμπαδεύτηκε στην Ουάσινγκτον. Ακτιβιστές, που έχουν εγκατασταθεί σε μια αυτοσχέδια κατασκήνωση πίσω από τον Λευκό Οίκο, διαδηλώνουν αψηφώντας το χιονόνερο. Αίτημά τους, «η επιβολή φόρου στις μεγάλες τράπεζες και συγκεκριμένα ενός φόρου ύψους 1% σε όλες τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και ροές κεφαλαίων».

Σύνθημά τους, εν όψει της προσεχούς συνόδου του G20 στη Γαλλία; «Ο Ρομπέν των Δασών έχει δίκιο! Να φορολογήσουμε τους πλουσίους για να δώσουμε στους φτωχούς».

Η αμερικανική αγανάκτηση δίνει τη σκυτάλη στη γερμανική. Με σύνθημα «Καταλάβετε το Βερολίνο» και «Αγανακτήστε», χιλιάδες Γερμανοί «Indignados» διαδηλώνουν ενάντια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η γερμανική αγανάκτηση δεν περιορίστηκε στη γερμανική πρωτεύουσα, αλλά ταξίδεψε στη Φρανκφούρτη και στο Αμβούργο. Στη Φρανκφούρτη οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και της Deutsche Bank.

Ταξίδι στην πατρίδα των κιμπούτς.

Οι Ισραηλινοί πολίτες, που για πρώτη φορά στην ισραηλινή ιστορία βρέθηκαν μπροστά σε κοινωνικό αδιέξοδο τον περασμένο Αύγουστο, κατέκλυσαν εκ νέου τους ισραηλινούς δρόμους. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα για το υψηλό κόστος ζωής – απόρροια του δόγματος της ελεύθερης αγοράς που εφαρμόζει η κυβέρνηση Νετανιάχου. Μονάχα στο Τελ Αβίβ, στη διαδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 Ισραηλινοί «Indignados», σύμφωνα με την αστυνομία, και 70.000 σύμφωνα με τους οργανωτές, που ζητούσαν κοινωνική δικαιοσύνη και φτηνότερη στέγη.

Κλοιός προσευχής στη Βρετανία

Οι Βρετανοί «Αγανακτισμένοι» και το κίνημα «Occupy LSX» δεν έχουν μονάχα τις ευλογίες των αντικαπιταλιστικών οργανώσεων, αλλά και εκείνες του Κυρίου! Αυτή τη φορά στο πλάι των «Indignados» του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ήταν μονάχα πολιτικοί ακτιβιστές, αλλά κυρίως χριστιανικές οργανώσεις!

Χριστιανοί ακτιβιστές δημιούργησαν έναν «ισχυρό κλοιό προσευχής» έξω από τον καθεδρικό του Αγίου Παύλου για να προστατεύσουν τον ιερό αγώνα των «Αγανακτισμένων» από τις βρετανικές αρχές, που επιχειρούσαν να τους απομακρύνουν διά της βίας. Με σύνθημά τους «Τι θα έκανε ο Ιησούς», θεώρησαν καθήκον τους να υπερασπιστούν την ειρηνική διαμαρτυρία εν απουσία του ιδού του Αγίου Παύλου!

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα