Ο Παπούλιας σε τραγικό αδιέξοδο

Τα ψέματα τέλειωσαν για τον Κάρολο Παπούλια. Μπορεί η ανοχή ή και στήριξη που προσέφερε μέχρι τώρα στην κυβέρνηση Παπανδρέου να μην του δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα, ύστερα όμως από τα γεγονότα και τις αποδοκιμασίες στη Θεσσαλονίκη την ημέρα της εθνικής επετείου τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, βρίσκεται ενώπιον τραγικού αδιεξόδου και οι συνεργάτες του στο Προεδρικό Μέγαρο έχουν χωριστεί τα τελευταία 24ωρα στα δύο.

Από τη μία πλευρά είναι εκείνοι που θεωρούν ότι πρέπει να διαφυλάξει την υστεροφημία του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και του εισηγούνται να σκεφτεί ακόμη και το ενδεχόμενο της παραίτησης, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Στον αντίποδα, υπάρχουν οι συνεργάτες και παλαιοί φίλοι του που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πλέον ολέθριο, διότι αυτομάτως θα έδειχνε ότι υποκύπτει σε πιέσεις και ότι τρέπεται σε φυγή πολύ μεγαλύτερη από εκείνην της Παρασκευής στη συμπρωτεύουσα. Ταυτόχρονα, προσθέτουν ότι θα ερχόταν σε κόντρα με το κόμμα από το οποίο προέρχεται και με την πρωθυπουργική οικογένεια.

Οποια εισήγηση κι αν αποδεχτεί, γεγονός είναι ότι ήδη το γόητρό του έχει πληγεί βαρύτατα. Η συμπόρευσή του με την κυβέρνηση του Μνημονίου προκαλεί πλέον κάτι περισσότερο από ενόχληση στην κοινή γνώμη. Αυτό καταγράφεται, άλλωστε, και στις δημοσκοπήσεις, όπως στην τελευταία της Κάπα Research, αν και ο ίδιος τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή το βράδυ έδειξε να μην έχει αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Ετσι συνέχισε να υπερασπίζεται την κυβέρνηση, αλλά και να κάνει φαιά προπαγάνδα υπέρ της, υποστηρίζοντας κατ’ ουσίαν ότι οι πολίτες μπορούν να εκφράζουν τη γνώμη τους μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια στις εκλογές!

Ο αυξανόμενος θυμός για τη στάση του 83χρονου κ. Παπούλια, η οποία δεν συνάδει με την ουδετερότητα που απορρέει από το αξίωμά του, έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουν με ένταση το φως της δημοσιότητας μαρτυρίες, στοιχεία και φωτογραφίες που σκαλίζουν μνήμες από την περίοδο, μέχρι το 1995, που δρούσε ως μέλος της «αυλής» του Ανδρέα Παπανδρέου.

Πέραν αυτών όμως πολύ ηχηρή απάντηση του έδωσε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος τον εγκάλεσε εφ’ όλης της ύλης. Οπως τόνισε, ο κ. Παπούλιας όφειλε να μην εκνευριστεί, αλλά ούτε και να διαφημίσει τις όποιες αντιστασιακές ενέργειές του. Επίσης, επεσήμανε ότι ο λαός δεν αμαύρωσε την παρέλαση και ότι αντιθέτως αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της εθνικής επετείου. Και, τέλος, χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτο» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «να καλύπτει με το κύρος του όλα όσα συμβαίνουν από την κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο η χώρα να πάει σε εκλογές.

Ενα στίγμα των προθέσεών του ενδέχεται να δώσει ο κ. Παπούλιας στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, από την πλευρά του οποίου λεγόταν πάντως -σε σχέση με το αν θα θέσει θέμα εκλογών- ότι «η θέση μας είναι γνωστή».


«Συντροφική» ήταν η γροθιά στον Μαγκούφη

Εντός εικοσιτετραώρου υποχρεώθηκαν να πάρουν πίσω τη θεωρία ότι αποτελούν θύματα «οργανωμένου σχεδίου» και να αναγνωρίσουν ότι οι επιθέσεις που δέχτηκαν είχαν «πράσινο» χρώμα. Ο λόγος για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρ. Μαγκούφη και Γ. Διαμαντίδη, οι οποίοι, μη αντιλαμβανόμενοι την οργή του κόσμου που εκδηλώθηκε με επιθέσεις εναντίον τους την Παρασκευή, βιάστηκαν να ρίξουν την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, για να ανασκευάσουν λίγο αργότερα.

Για οργανωμένο σχέδιο μίλησε την Παρασκευή ο Χρ. Μαγκούφης, που γρονθοκοπήθηκε από συμπολίτη του στα Τρίκαλα ενώ αποχωρούσε από τη μαθητική παρέλαση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω από αυτό βρίσκονταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς για εκείνον, λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστή η ταυτότητα του «δράστη». Πρόκειται για τον Δ. Δαλαμάγκα, στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στην περιοχή από το 2008 που υποστήριξε ευθαρσώς ότι «η επίθεση είχε να κάνει πρωτίστως με την κακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ», χαρακτηρίζοντάς την «προδοσία». Ανεργος ο ίδιος και περιμένοντας από μέρα σε μέρα να γεννηθεί το παιδί του, «χωρίς ένα ευρώ στην τσέπη», όπως είπε, έχει ξεχειλίσει από θυμό και αγανάκτηση. «Θεωρώ ότι γίνεται ξεπούλημα της χώρας μου» είπε, σημειώνοντας ότι δεν στόχευε τον ίδιο τον κ. Μαγκούφη, ως πρόσωπο, αλλά οποιονδήποτε έβαλε την υπογραφή του στο Μνημόνιο. «Οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ είναι οι πιο προδομένοι από όλους. Μας κορόιδεψαν, μας ξεγέλασαν» είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας για τον κ. Μαγκούφη ότι, αν τον συναντούσε, θα του έλεγε να παραιτηθεί. Από την πλευρά του, πάντως, ο βουλευτής έκανε λόγο για «άνανδρη» επίθεση εκ μέρους του νεαρού, για τον οποίο διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε υπήρξε συνεργάτης του. Παραδέχεται πάντως ότι ανήκε στη Νεολαία του κόμματος, ενώ υπήρξε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ΠΑΣΟΚ.

Δημοτικούς συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταδείξει ως υποκινητές των αποδοκιμασιών σε Κορυδαλλό και Νίκαια ο πρώην υπουργός Γ. Διαμαντίδης. Μία ημέρα αργότερα, και αφού οι τελευταίοι προανήγγειλαν δικαστική προσφυγή κατά του βουλευτή, εκείνος ανασκεύασε μερικώς, κάνοντας λόγο για «κάποια άτομα τα οποία ανήκουν ιδεολογικά σε μία από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ». Ο ιδιότυπος πόλεμος, πάντως, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έχει συνέχεια, με τον «πράσινο» βουλευτή Μ. Τζελέπη να καταγγέλλει και αυτός στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη ματαίωση της παρέλασης στις Σέρρες, αλλά και τον Μ. Καρχιμάκη να επαναφέρει παλιότερες δηλώσεις του περί «μπάχαλου» και «νεογκοτζαμάνηδων»…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα