Σόιμπλε: Οι Ελληνες μας παρέδωσαν μέρος της κυριαρχία τους!

Δεν αποκλείει την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα όμως λέει ωμά ότι η Ελλάδα θα παραδώσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας και θα πάρει νεά σκληρά μέτρα. Οι προκλητικές για τους Έλληνες δηλώσεις του κ. Σόιμπλε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι αγωνιούν για την τύχη της συμφωνίας της περασμένης Τετάρτης και πιέζουν τις τράπεζες για εθελοντική συμμετοχή στο «κούρεμα» κατά 50% των ελληνικών ομολόγων. Την ίδια ώρα όμως η γερμανική ηγεσία «πουλάει» τέταρτο Ράιχ στους Γερμανούς λέγοντας ουσιαστικά ότι καθυπόταξε την Ελλάδα. « Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια», είπε ο Σόιμπλε, «η Ελλάδα θα λάβει σκληρά μέτρα και θα πρέπει να αποδεχθεί μια πολύ πιο στενή εποπτεία». Και προσθέτει με νόημα: «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της κυριαρχίας της». ‘Οσον αφορά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ο Σόιμπλε υποστηρίζει ότι «η Ευρώπη προτιμά μια εθελοντική απομείωση του ελληνικού χρέους που διακρατείται από τις τράπεζες». Ο ίδιος όμως δεν αποκλείει «μια λιγότερο συναινετική πορεία». «Η Ευρώπη λειτουργεί μέσω ενεργειών και όχι με το να διαβεβαιώνει ο ένας τον άλλο ότι είναι καλοί άνθρωποι» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Προχθές, ο συντηρητικός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Σιν, επικεφαλής του Ινστιτούτου LFO του Μονάχου, επανέλαβε τη γνωστή θέση του περί ανάγκης έξωσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει σταματήσει την παροχή οικονομικής βοήθειας στη χώρα, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη από το φθινόπωρο του 2007 και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το πιεστήριο της ΕΚΤ και τους μηχανισμούς διάσωσης» λέει ο Σιν. Ο ίδιος θεωρεί, πάντως, ότι η διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας πρέπει να συνοδεύεται από στήριξή της μετά την έξοδο από την ευρωζώνη.

Αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη δυνατότητα επίλυσης της ελληνικής κρίσης. Το Σάββατο, από το Πεκίνο όπου βρίσκονταν για συζητήσεις με Κινέζους αξιωματούχους ώστε να διερευνηθεί η αγορά ομολόγων του EFSF, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «τα ευρωπαϊκά προβλήματα θα αντιμετωπιστούν και θα ρυθμιστούν στα επόμενα δύο με τρία χρόνια». Οι φωνές όσων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα όσων συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής πληθαίνουν, με την Ιταλία να βρίσκεται στο επίκεντρο ως το επόμενο θύμα των κερδοσκόπων. Ο ίδιος ο Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση που συνδεόταν με τις αντοχές του EFSF στην περίπτωση που και η Ιταλία βρεθεί εκτός αγορών. «Η ερώτηση είναι άτοπη και η χώρα θα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα