«Κούρεμα» του ΠΑΣΟΚ (14,7%!) με την… ψιλή δείχνει νέα δημοσκόπηση

Ακόμη και η τελευταία εταιρία δημοσκοπήσεων που αποτελούσε «οχυρό» δικαιολογιών για την Ιπποκράτους, καθώς έως τον Σεπτέμβριο έδινε οριακή διαφορά υπέρ της Ν.Δ. μόλις 0,6%, έπεσε.

Η πανελλαδική μέτρηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου (για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής») δείχνει τη Ν.Δ. να έχει ανεβάσει τη διαφορά της στο 7,5%, με το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει ιστορική βουτιά και να φτάνει στο 14,7%! Και αυτό παρά το ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την ημέρα που έγινε γνωστό το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και το σύστημα ΠΑΣΟΚ είχε ξεχυθεί να πείσει τους πάντες για την επιτυχία του διδύμου της συμφοράς. Το πιο εντυπωσιακό από όλα τα στοιχεία είναι ότι το κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με τις αναλύσεις των εκλογολόγων, αν συνεχίσει με αυτήν την τάση, είναι πολύ πιθανόν να καταγράψει μονοψήφιο ποσοστό. Παρά τα «πανηγύρια» της κυβέρνησης, το 58,9% των πολιτών αξιολόγησε αρνητικά τη νέα συμφωνία, το 21% δήλωσε ότι ένιωσε απαισιοδοξία και φόβο, το 20,8% ανησυχία, και το 19,7% οργή. Παράλληλα, ένας στους δυο Ελληνες πιστεύει ότι οι αποφάσεις είναι αρνητικές επειδή περιορίζουν την εθνική μας κυριαρχία.

Εντυπωσιακό ποσοστό αρνητικών ψήφων συγκεντρώνει για πρώτη φορά Πρόεδρος Δημοκρατίας, μια και περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες (54,6%) έχουν αρνητική γνώμη για τον Κάρολο Παπούλια, που από την πρώτη θέση δημοφιλίας κατρακυλά στην έκτη. Υψηλά ποσοστά δημοφιλίας έχουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ενώ από τους πολιτικούς της Ν.Δ. προηγείται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και από το ΠΑΣΟΚ κεφάλι παίρνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφήνοντας πίσω τους άλλους δελφίνους.

Τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: Ν.Δ. 22,2% (21,8%), ΠΑΣΟΚ 14,7% (21,2%), ΚΚΕ 9,1% (7,3%), ΛΑΟΣ 6,3% (5,5%), ΣΥΡΙΖΑ 5,1% (3,1%), Δημοκρατική Αριστερά 4,2% (2,3%), Οικολόγοι – Πράσινοι 3,4% (2,1%), Δημοκρατική Συμμαχία 2,6% (2,2%), Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών 1,8% (2,1%), άλλο 1,4% (1,6%), αδιευκρίνιστη ψήφος 26,5% (30,8%).

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο επικύρωσης της νέας δανειακής σύμβασης, το 75,6% τάσσεται υπέρ της ψήφισής της από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, εφόσον ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων όμως (54,2%) προτιμά να εγκριθεί από δημοψήφισμα παρά από τη Βουλή, ενώ το 45,5% σε αυτήν την περίπτωση τονίζει ότι θα την καταψηφίσει, έναντι του 35,2% που δηλώνει ότι θα την υπερψηφίσει. Τέλος, το 72,5% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και μόλις το 19,5% δήλωσε ότι επιθυμεί να επιστρέψουμε στη δραχμή.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα