Νέα απάτη: Κρύβουν την ανεργία

Τα… μαγειρέματα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) δεν έχουν τελειωμό.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) ανακοίνωσε μόλις χθες ότι η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο έφτασε το 17,6%, όταν τα Greek Statistics της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έδιναν πριν από λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου, ανεργία τον ίδιο μήνα στο 16,5%. Η διαφορά αυτή μεταφράζεται σε περίπου 40.000 ανέργους, περισσότερους από αυτούς που η ελληνική πλευρά ισχυριζόταν ότι υπάρχουν, φτάνοντας τον τελικό αριθμό των ανέργων στους 860.000. Μάλιστα, η Eurostat «καρφώνει» την ΕΛ.ΣΤΑΤ., αφού δηλώνει ότι η ίδια προμηθεύεται τα στοιχεία που χρειάζεται για τον προσδιορισμό της ανεργίας στην Ελλάδα απευθείας από την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ευρωπαϊκής Ενωσης (E.U. – LFS, Labor Force Survey).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η έκθεση της τρόικας για την πέμπτη αξιολόγηση της Ελλάδας φαίνεται ότι στηρίχτηκε στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η εκτίμηση για την ανεργία στο τέλος του 2011 είναι ότι θα φτάσει το 15,7%, ενώ για το 2012 και το 2013 υπολογίζεται ότι θα βρίσκεται στο 17,5%, επίπεδα τα οποία η Eurostat θεωρεί ότι έχει ήδη υπερβεί από τον περασμένο Ιούλιο. Η «αμαρτωλή» ΕΛ.ΣΤΑΤ. ήρθε στο προσκήνιο τον περασμένο μήνα, όταν μέλη του διοικητικού της συμβουλίου κατήγγειλαν ανοιχτά ότι το έλλειμμα του 2009 φούσκωσε τεχνητά, οδηγώντας στην παράδοση της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στις καταστροφικές συνταγές του.

Ενδεικτικό του μεγέθους του κοινωνικού προβλήματος που δημιουργεί η ανεργία είναι ότι το 43,5% των νέων κάτω των 25 ετών βρίσκεται χωρίς δουλειά. Στις γυναίκες η ανεργία έχει φτάσει το 20,9%, ενώ στους άνδρες βρίσκεται στο 15,2%

Την ώρα που στην Ελλάδα η ανεργία έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο έχοντας σκαρφαλώσει στο 17,6%, στην ευρωζώνη φτάνει το 10,2%, ενώ στην Ευρώπη των 27 βρίσκεται στο 9,7%. Η Ελλάδα, μάλιστα, έχει επίσης τη θλιβερή πρωτιά για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ανεργίας μέσα σε έναν χρόνο (12,6% τον Ιούλιο του 2010, 17,6% τον Ιούλιο του 2011, αύξηση 39,6%). Εκτός από την Ελλάδα, μόνο η Ισπανία έχει υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (22,6%), ενώ την τρίτη χειρότερη επίδοση καταγράφει η Λετονία (16,1%). Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Αυστρία (3,9%), στην Ολλανδία (4,5%) και στο Λουξεμβούργο (4,8%).

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα