Δεν πήρε το μήνυμα ο Πρόεδρος

Εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, όπου τόνισε «την πρωτοφανή δυσαρμονία της ασκούμενης πολιτικής με τη λαϊκή βούληση».

Επίσης στην έμμεση προτροπή του κ. Τσίπρα να παραιτηθεί καθώς και να αναπέμψει το πολυνομοσχέδιο ο κ. Παπούλιας έκανε πως… δεν άκουσε.

«Αυτή τη στιγμή η άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος» είπε ο κ. Τσίπρας ζητώντας αλλαγή στην οικονομική πολιτική. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη «όλοι μας, από τον τελευταίο εκλεγμένο εκπρόσωπο ως τον πρώτο πολίτη της χώρας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και των όσων το Σύνταγμα επιτάσσει, να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας». Ερωτηθείς δε αν αυτό συνιστά παρότρυνση προς τον κ. Παπούλια να παραιτηθεί, απάντησε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την απόλυτη ευχέρεια αλλά και την ευθύνη ο ίδιος να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα προφυλάξει το Σύνταγμα και τους νόμους και την εθνική ακεραιότητα της πατρίδας μας», φράση που ερμηνεύτηκε ως έμμεση προτροπή του προς παραίτηση, δεδομένου ότι αυτή βρίσκεται μεταξύ των δυνατοτήτων του.

Στο υπόμνημα που παρέδωσε άλλωστε ο κ. Τσίπρας στον Κάρολο Παπούλια γίνεται λόγος για «τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας» και πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην του ελληνικού λαού, για «εγκληματικές επιλογές» της κυβέρνησης και μη έλευση ακόμα προς κύρωση στη Βουλή της πρώτης δανειακής σύμβασης. Απαριθμείται σειρά νόμων που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί, γίνεται λόγος για «κατάσταση εκτροπής», προκρίνονται οι εκλογές, ενώ τυχόν συγκρότηση άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή απορρίπτεται ως «εκτροπή». Καλείται δε ο κ. Παπούλιας να παρέμβει συγκαλώντας εκτάκτως τη Βουλή για να συζητηθούν παρουσία του οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και μη επιτρέποντας την ισχύ άλλων αποφάσεων. Ο κ. Τσίπρας του παρέδωσε ακόμα την «Κοινή έκκληση για τη σωτηρία των λαών της Ευρώπης».

Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας φέρεται να συμμερίστηκε την ανάγκη διαφύλαξης της δημοκρατίας, εκφράζοντας την εκτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα και χαρακτηρίζοντας «χρήσιμη» τη συζήτηση, που θα μπορούσε να συνεχιστεί σε άλλο χρόνο, όπως είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την καρέκλα του. Κανείς από τους δύο πάντως δεν φέρεται να μίλησε για τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης, με μόνη έμμεση αναφορά αυτή του κ. Τσίπρα περί ευθύνης όλων να προληφθούν δυσάρεστα δεδομένα «που πολλές φορές αδικούν πρόσωπα και θεσμούς».

Μαριτίνα Ζαφειριάδου


Θεοδωράκης: Παραιτήσου για να φύγουν

Την παρέμβαση του κ. Κάρολου Παπούλια, για «να σταματήσει η ουσιαστικά πραξικοπηματική δράση της παρούσης κυβέρνησης», ή ακόμα και την παραίτησή του από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ζητά με δήλωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης.

Με αφορμή την επέτειο του «ΟΧΙ» παραθέτει τα σημαντικά «ΟΧΙ» «στην προσβολή του ελληνικού λαού», στην εξαπάτησή του, στο ψέμα και στη διαφθορά, στην ατιμωρησία υπουργών και άλλων ισχυρών, στην παραβίαση του Συντάγματος, στην εθελοντική παράδοση μέρους της εθνικής μας ακεραιότητας σε ξένους, στην εξόντωση των εργαζομένων, στην ερήμωση της χώρας, στο πρόσφατο «ναι σε όλα», που καθιστά τη χώρα υποτελή, αναγκασμένη να ξεπουλήσει τον εθνικό μας πλούτο.

«Οχι, κύριε Πρόεδρε, να ανέχεστε να μας κυβερνά και να δεσμεύει το μέλλον της χώρας μια ομολογουμένως κυβερνητική μειοψηφία. Και αν ακόμα το Σύνταγμα, μετά την αναθεώρησή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν σας δίνει το δικαίωμα να διαλύσετε τη Βουλή και να προκηρύξετε εκλογές, εντούτοις έχετε το ηθικό-προσωπικό σας ανάστημα να παρέμβετε για να σταματήσει η ουσιαστικά πραξικοπηματική δράση της παρούσας κυβέρνησης» σημειώνει, προσθέτοντας ότι «στο κάτω κάτω, ως έσχατη λύση, υπάρχει πάντα ο έντιμος δρόμος της παραίτησης». Σημειώνει δε με νόημα ότι σέβεται τους θεσμούς, όταν και εκείνοι σέβονται τα ιερά και τα όσια του λαού αναγνωρίζοντάς τον ως υπέρτατη αξία, τονίζοντας ότι ο λαός θέλει τους κυβερνήτες θεματοφύλακες της εθνικής ακεραιότητας και όχι φορείς της υποταγής…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα