Τα όπλα της Λιβύης φτάνουν για ολόκληρη την Αφρική!

Μπορεί η Λιβύη να γύρισε σελίδα στην Ιστορία της, έστω και με τον μεσαιωνικό τρόπο που επέλεξαν μαχητές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου για να εκτελέσουν τον Μουαμάρ Καντάφι.

Ωστόσο, η επόμενη μέρα είναι γεμάτη από προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουν με επάρκεια οι νικητές, προκειμένου να αποδείξουν ότι όντως σκοπεύουν να αλλάξουν πολλά πράγματα στη χώρα. Μία από τις προκλήσεις αυτές είναι και η κληρονομιά σε όπλα που τους άφησε καταρρέοντας το καθεστώς Καντάφι.

Απαγορευμένα χημικά όπλα, τα οποία, σύμφωνα με τη «Le Monde», υπάρχουν σε τόσο μεγάλη ποσότητα που αρκούν «για να εξοπλιστεί ολόκληρη η Αφρική». Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, πριν από λίγες μέρες, και συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου, δυνάμεις των εξεγερμένων ανακάλυψαν στη Σόκνα δύο άγνωστες μέχρι σήμερα αποθήκες τις οποίες το καθεστώς Καντάφι είχε γεμίσει με τέτοιου είδους όπλα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η διεθνής κοινότητα μέχρι σήμερα γνώριζε ότι το καθεστώς Καντάφι διέθετε στο οπλοστάσιό του 11 τόνους από το απαγορευμένο «αέριο μουστάρδας».

Την στιγμή όμως που η «Le Monde» αποκάλυπτε όλα αυτά, η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph» έγραφε ότι μία γερμανική εταιρία, συγκεκριμένα η εταιρία τηλεπικοινωνιών Telefonica Germany, αλλά και η θυγατρική της Alice, αποφάσισαν να διακόψουν άμεσα τη συνεργασία τους με την 23χρονη καλλονή Βανέσα Χέσλερ που έως και χθες εργαζόταν ως μοντέλο για την προώθηση των προϊόντων της. Ποιος ήταν ο λόγος;

Το γεγονός ότι η νεαρή όχι μόνο διατηρούσε σχέση με τον Μουτάσιμ, τον έναν εκ των υιών Καντάφι, αλλά ταυτόχρονα έκανε δηλώσεις υπερασπιζόμενη την οικογένειά του, τη στιγμή που ο εμφύλιος μαινόταν στη Λιβύη.

Πίσω στην Τρίπολη, πάντως, οι νέες Αρχές της χώρας ανακήρυξαν χθες ως νέο -προσωρινό- πρωθυπουργό τον ακαδημαϊκό Αμπντουραχίμ αλ-Κάιμπ, πρόσωπο που θεωρείται ευρείας αποδοχής στις τάξεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, και όπως εκτιμούν πολλοί θα μπορέσει να γεφυρώσει τις όποιες διαφορές χωρίζουν σήμερα κάποια στελέχη του.

Τέλος, σύμφωνα με το BBC, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, οι εκτιμήσεις λένε ότι κατά τη διάρκεια του λιβυκού εμφυλίου σκοτώθηκαν έως και 30.000 άνθρωποι – πιστοί του Καντάφι, εξεγερμένοι και απλοί πολίτες.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα