«Αν δεν δώσουμε προοπτική, θα μας κυνηγάνε»

Τυχοδιώκτη που θέλει να πάρει μαζί του την Ελλάδα στον γκρεμό χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, κηρύσσοντας παράλληλα από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ανένδοτο», ώστε να πάει ο τόπος άμεσα σε εκλογές για να φύγει το γρηγορότερο αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση.

Μιλώντας ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς στους βουλευτές της Ν.Δ., «έδειξε» τον πρωθυπουργό ως εμπνευστή ενός σχεδίου που θέλει να διαλύσει τη χώρα, παίζοντας «κορόνα-γράμματα το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη». Παράλληλα, χτύπησε το καμπανάκι σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, προειδοποιώντας ότι, αν δεν δοθεί στους Ελληνες ελπίδα και προοπτική ανάκαμψης, τότε «η οργή των δρόμων θα συνοδεύει από δω και πέρα τα βήματα και των 300 της Βουλής. Και θα γίνει το νέο μόνιμο και φοβερά επικίνδυνο χαρακτηριστικό της πολιτικής μας ζωής».

Επίσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε, χωρίς να αναφέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στους ισχυρισμούς του κ. Παπούλια ότι η πλειοψηφία δεν μετριέται μέσα από τις διαμαρτυρίες, αλλά με τις εκλογές που με βάση το Σύνταγμα γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Ο κ. Σαμαράς είπε χθες ότι τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής πρέπει να δώσουν σε όλους ένα μάθημα: «Εχει πια ανατραπεί η παραδοσιακή λογική που θέλει τους πολίτες να αντιδρούν μόνο κάθε τέσσερα χρόνια στην κάλπη των εκλογών. Σας καλώ να ξεπεράσουμε μαζί τη συμβατική λογική της Μεταπολίτευσης».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση «σε εκείνους που είχαν διαφωνήσει μαζί μας, όταν αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε το Μνημόνιο», αντί να προσχωρούν στη λογική της «συγκυβέρνησης», να συστρατευθούν μαζί του στο αίτημα για εκλογές πάση θυσία, «για να πάμε από την αστάθεια και το χάος στη δημοκρατική σταθερότητα». Ο κ. Σαμαράς επισήμανε παράλληλα ότι ζητά εκλογές όχι μόνο διότι κυριαρχεί μια αδιαμφισβήτητη δυσαρμονία λαού και κυβέρνησης, αλλά γιατί «πίσω από αυτό το σκηνικό παραμονεύουν κίνδυνοι για τον τόπο». Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος έλεγε χαρακτηριστικά «Τι πήγε να κάνει στις Κάννες ο κ. Παπανδρέου; Να πάρει το βραβείο ηθοποιίας ή σκηνοθεσίας;» για όσα κάνει δυο χρόνια τώρα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άνοιξε την ατζέντα του για μια σειρά θεμάτων:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ: Είναι μια κραυγή αγωνίας ενός πρωθυπουργού που νιώθει να έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση μέσα στην κοινωνία. Μια τέτοια κυβέρνηση που βρίσκεται σε τέτοιο πανικό είναι επικίνδυνη και πρέπει να φύγει το γρηγορότερο. Φτάσαμε στο σημείο υπουργοί και βουλευτές να λένε στον κ. Παπανδρέου να φύγει και αυτός να παραμένει.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Απόδειξη ενός ακραίου τυχοδιωκτισμού σε βάρος της Ελλάδας. Ακρον άωτον ανευθυνότητας και χοντρός εκβιασμός που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ σε αυτόν που θέτει το ερώτημα, ανεξάρτητα από το τι ρωτάει. Ο κ. Παπανδρέου έβαλε τη χώρα στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας καταιγίδας για προσωπικό του συμφέρον, με ένα δημοψήφισμα-παρωδία που ενέχει μια σειρά από κινδύνους. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να ματαιωθεί. Προχθές είπα ότι ο κύκλος της κυβέρνησης έκλεισε. Τώρα πια με την ολέθρια πρωτοβουλία της για δημοψήφισμα τελειώνει.

Παράλληλα, ανοιχτό αφέθηκε και το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου φτάσει ποτέ στο δημοψήφισμα, να προτείνει ολόκληρη η αντιπολίτευση ταυτόχρονα την αποχή από αυτό.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Θα είναι λύτρωση για τον τόπο, την οικονομία, την Ευρώπη, αλλά και για πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ: Υπάρχει εκτροπή. Γιατί για άλλα εκλέχθηκε και άλλα έκανε ο κ. Παπανδρέου. Γιατί επιμένει να κυβερνά χωρίς ίχνος νομιμοποίησης. Για το ότι σκέφτεται δημοψηφίσματα και όχι εκλογές, γιατί τις φοβάται.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ: Προχώρησαν σε κομματικές εκκαθαρίσεις στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό το σημειώνουμε και δεν το συγχωρούμε.

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχει μια παράταξη που νιώθει και τον πόνο του κόσμου και τα αίτια του πόνου αυτού. Συνειδητά και χωρίς τον ξύλινο λόγο μιας εποχής που έχει πεθάνει, χωρίς τα υποκριτικά κοστούμια ενός ξεπερασμένου κομματικού φανατισμού. Οποιος δεν το κάνει σε λίγο θα αισθάνεται αυτοεξόριστος ακόμη και στην ίδια την εκλογική του περιφέρεια.

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ: Η μόνη υπόσχεση που έχουμε δώσει είναι για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πολύτεκνους. Επίσης για ανάκαμψη και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και γι’ αυτό θα αγωνιστώ για να δημιουργηθεί ένα κίνημα στον ευρωπαϊκό Νότο για μια διέξοδο στην κρίση. Παράλληλα, να προστατέψω ανυποχώρητα το εθνικό συμφέρον και την εθνική κυριαρχία. Είμαστε η εγγυήτρια δύναμη της σταθερότητας, της ευρωπαϊκής προοπτικής και της αξιοπρέπειας της πατρίδας μας.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε ταξίδια του τόσο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και εκτός Ε.Ε. (Μόσχα και ΗΠΑ είναι από τους επόμενους προορισμούς του προέδρου της Ν.Δ.).

Με αγωνία

Από νωρίς είχε γεμίσει χθες η αίθουσα της Γερουσίας στην οποία συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Το όλο κλίμα πάντως… ανέδινε την αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το… πέναλτι, μια και οι εκλογές έρχονται όλο και πιο κοντά. Ενδεικτικό του παραπάνω ήταν και το… προσκύνημα που γινόταν στο γραφείο του κ. Σαμαρά στη Βουλή.

Στην ιδια θέση

Στη γνωστή θέση του στα ορεινά είχε καθίσει ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχοντας δίπλα του τον Σπύρο Ταλιαδούρο, τον Ευάγγελο Αντώναρο και τους Γιώργο Κουμουτσάκο, Γιάννη Πλακιωτάκη. Πίσω ακριβώς από τον κ. Καραμανλή καθόταν ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Πουπάκης, ενώ στο μπροστινό κάθισμα ήταν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Ευθυγράμμιση

Ο κ. Καραμανλής ήταν σύμφωνα με… ωτακουστές απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τη γραμμή του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, τόσο στο αίτημα για εκλογές τώρα όσο και στο ότι πρέπει να ματαιωθεί ένα δημοψήφισμα που μπορεί να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες.

Ηταν… Εγγλέζος

Χαρακτηριστικό του ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» είναι και η πολιτική συμπεριφορά απέναντι στους βουλευτές και στα στελέχη. Ο κ. Παπανδρέου επιλέγει να τους κάνει… καψώνια στήνοντάς τους για ώρες. Ο κ. Σαμαράς μπήκε στην αίθουσα στην ώρα του και ξεκίνησε την ομιλία του με τη συνήθη διαπίστωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας περί απαρτίας.

Νέοι υποψήφιοι

Δύο υποψήφιοι στις ερχόμενες εκλογές ήταν χθες στα κοινοβουλευτικά έδρανα: Ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (Α’ Πειραιά και Νήσων) και η Βασιλική Τζότζολα (Β’ Αθηνών). Υπήρχαν και άλλοι αλλά δεν θα τους… κάψουμε προτού ανακοινωθούν από το κόμμα.

Κατά των blogs

Με κάποια blogs τα είχε η επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου, που καθόταν μαζί με τον Αναστάσιο Νεράντζη και τη Βάσω Κόλλια. Μάλλον κάτι κείμενα περί υποψηφιότητάς της στην Α’ Αθηνών έχουν προκαλέσει την αντίδρασή της, μια και εκείνη δεν φαίνεται να το σκέφτεται.

Xειροκρότημα

Πολλές τοποθετήσεις του προέδρου της Ν.Δ. καταχειροκροτήθηκαν από τους βουλευτές της Ν.Δ. Οι αναφορές πάντως που συγκέντρωσαν τα περισσότερα χειροκροτήματα ήταν αυτές που αφορούσαν το «έγκλημα» του ΠΑΣΟΚ στις Ενοπλες Δυνάμεις και τις αλλαγές που πρέπει να κάνει η Ν.Δ. μόλις γίνει κυβέρνηση και αφορούν τους νέους και τη μεσαία τάξη.

Και γοητεία

Η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη μπορεί να είχε δίπλα της χθες την κυρία Ελενα Ράπτη, αλλά το μυαλό της ήταν στις ετοιμασίες της για τον προεκλογικό αγώνα της στην Α’ Αθηνών.

Αποφασισμένος

«Πάνω» στον πρόεδρο της Ν.Δ. «έπεσαν» δημοσιογράφοι με το που τελείωσε την ομιλία του. Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αποφασισμένος πάντως να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί πλέον τον κ. Παπανδρέου, εξαντλώντας κάθε συνταγματική δυνατότητα.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα