Σε κρίσιμο σταυροδρόμι τα Ελληνικά Πετρέλαια!

Η πρωτοφανής οικονομική κρίση και η πολιτική αβεβαιότητα στρεβλώνουν τις προοπτικές της χώρας, ενώ προβληματίζουν ακόμα και μεγάλους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, που αρχίζουν να κοιτούν την πόρτα της εξόδου από τη χώρα.

Κατά πληροφορίες, το ενδεχόμενο της απόσυρσης από τον χώρο της ενέργειας εξετάζει, ως δυνητική επιλογή, ο Ομιλος Λάτση, που σήμερα κατέχει το 41% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.).

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο πυροδοτείται κατά βάση από την οικονομική δυσπραγία που έχει τυλίξει την Ελλάδα, το τέλος της οποίας είναι άγνωστο.

Κοινωνός των απόψεων και των προβληματισμών της ανώτατης ηγετικής στιβάδας του ομίλου έχει γίνει η ελληνική Πολιτεία, η οποία μέχρι πρόσφατα άφηνε να εννοηθεί ότι η επικείμενη πώληση του 35,5% που διαθέτει τη ίδια στα ΕΛ.ΠΕ. θα μπορούσε να γίνει στον ιδιώτη μέτοχο των Ελληνικών Πετρελαίων, δηλαδή στον Ομιλο Λάτση.

Τώρα τα πράγματα περιπλέκονται και οι πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα τα επιχειρηματικά ανοίγματα.

Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από Αραβες επενδυτές στο παρελθόν για συμμετοχή στα ΕΛ.ΠΕ. Ομως ο γεωστρατηγικός χαρακτήρας της επιχείρησης δημιουργεί προσκόμματα στην «επενδυτική εισβολή» των Αράβων στην Ευρώπη και δη σε τομείς όπως αυτός της ενέργειας.

Ταυτόχρονα όμως και με βάση τη σημερινή αξιοθρήνητη θέση της χώρας δεν θα πρέπει να αποκλείεται τίποτα. Η ανάγκη για επενδυτικά κεφάλαια είναι μεγάλη στην καθημαγμένη χώρα μας.

Στο μεταξύ, τα ΕΛ.ΠΕ., που απασχολούν σήμερα περίπου 5.000 εργαζομένους (με τις υψηλότερες αμοιβές) και έχουν το 70% της εσωτερικής αγοράς, πιέζονται ασφυκτικά εξαιτίας της μείωσης στην κατανάλωση καυσίμων που έχει επιφέρει η κρίση. Η καθίζηση της εσωτερικής αγοράς έχει ανατρέψει πολλά από τα σχέδια των ΕΛ.ΠΕ., τα οποία ας σημειωθεί ότι δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στα βαλκανικά τους ανοίγματα.

Ελπίδες έχουν εναποτεθεί στη μείζονα επένδυση του 1,2 δισ. στην Ελευσίνα, η εκτίμηση για την ολοκλήρωση της οποίας ήταν αρχικά για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η νέα μονάδα θα επικεντρωνόταν στο να μετατρέπει το μαζούτ σε ντίζελ και νάφτα, με προοπτική να εκμεταλλευτεί εμπορικά το μεγάλο σημερινό έλλειμμα σε ντίζελ που υπάρχει στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο αλλά και στην εγγύς Αφρική. Οι πρόσφατες εξεγέρσεις στα αραβικά κράτη με τις αναταράξεις που επέφεραν οδηγούν εκ των πραγμάτων σε αναθεώρηση των στοχεύσεων των ΕΛ.ΠΕ.

Η ηγεσία των ΕΛ.ΠΕ. εκτιμούσε σε πρωθύστερο χρόνο ότι, επενδύοντας 2,9 δισ. ευρώ έως το 2012, θα μπορούσε να διπλασιάσει το 2013 την κερδοφορία σε σχέση με το 2008.

Η συγκεκριμένη προοπτική καλείται τώρα να ενσωματώσει νέες παραμέτρους, που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ελλάδα και την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Τα ΕΛ.ΠΕ. έχουν το 35% της ΔΕΠΑ. Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε πρόσφατα ότι οι δύο προαναφερόμενες εταιρίες θα αποκρατικοποιηθούν στις αρχές του 2012.

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα