Οι τρεις γυναίκες – «δηλητήριο»(;) και οι άλλοι δέκα που το σκέφτονται

Από μία κλωστή κρέμεται η τύχη της κυβέρνησης, που οδεύει αύριο στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης με την οριακή πλειοψηφία των 152 βουλευτών και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Εν τω μεταξύ, κανείς δεν ξέρει τι θα κάνουν τελικά οι κυρίες Εύα Καϊλή, Βάσω Παπανδρέου, Χαρά Κεφαλίδου και άλλοι βουλευτές, που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις ή… και όχι, μια και συνάδελφοί τους έχουν δημιουργήσει παράδοση πια στους «αιφνιδιασμούς» σε ψηφοφορίες. Η διαφοροποίηση του Ευ. Βενιζέλου ως προς το δημοψήφισμα εκτιμάται ότι βοηθά να «απασφαλίσουν» οι «βενιζελικοί» βουλευτές, ενώ την ίδια ώρα τον πόλεμο στους διαφωνούντες έχουν κηρύξει κορυφαίοι υπουργοί, που, ανακαλύπτοντας «αποστασίες» και υποκίνηση από συμφέροντα, επιχειρούν να τους στιγματίσουν, προκειμένου να ανακαλέσουν έως αύριο. Τυχόν καταψήφιση της κυβέρνησης, πάντως, θα οδηγήσει αυτομάτως στην πτώση της και τη διαδικασία διερευνητικών εντολών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, πράγμα που έκανε ίσως τον Ηλ. Μόσιαλο να δηλώνει την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Χθες, πάντως, η κυρία Καϊλή ανασκεύασε μερικώς, ξεκαθαρίζοντας (Mega) ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και ότι θα αποφασίσει για τη στάση της κατά την αυριανή ψηφοφορία, λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Κάννες. Η ίδια πάντως μίλησε για τουλάχιστον 10 βουλευτές ακόμα οι που βρίσκονται στο ίδιο κλίμα με εκείνη, που ζήτησε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με άλλον πρωθυπουργό. Την ίδια στιγμή, ότι «όλα συζητιούνται» υποστήριξε (Σκάι), ερωτηθείσα για τη στάση που θα κρατήσει, η Κατερίνα Μπατζελή, τασσόμενη υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. «Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προχωρήσει συναινετικά, με διαβούλευση. Θα πιέσω όσο μπορώ για οικουμενική κυβέρνηση» είπε, προσθέτοντας για το δημοψήφισμα ότι, εφόσον γίνει, πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, αφού «έχει αποδέκτες εντός και εκτός Ευρώπης, εντός και εκτός Ελλάδας».

Σε ρόλο «καλού και κακού αστυνομικού» για τους βουλευτές βρέθηκαν χθες οι Κ. Σκανδαλίδης και Χ. Καστανίδης, ο πρώτος ζητώντας ψηφοφορία στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για τη διεξαγωγή ή όχι του δημοψηφίσματος και, σε περίπτωση καταψήφισης, εκλογές, και ο δεύτερος ανακαλύπτοντας υποκίνησή τους από συμφέροντα. Επιπλέον, ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι στην ψήφο εμπιστοσύνης κρίνεται συνολικά το έργο της κυβέρνησης και όχι μόνο το δημοψήφισμα, το οποίο άλλωστε δεν θα αφορά την παραμονή στην ευρωζώνη, αλλά τη δανειακή σύμβαση, διαχωρισμό που επιδίωξε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σε κάθε περίπτωση, και παρά την παραδοχή του ότι υπάρχουν δυνάμεις που θα ήθελαν τη χρεοκοπία της χώρας, ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως οι αντιδρώντες βουλευτές είναι όργανα συμφερόντων. Αντίθετα, ότι υπάρχουν συμφέροντα ακόμα και πίσω από τις κινήσεις βουλευτών υπαινίχθηκε ο Χ. Καστανίδης. Μιλώντας με πολύ ειρωνικό ύφος, είπε (ΝΕΤ): «Οχι, βέβαια, δεν υπάρχουν σενάρια συνωμοσίας. Απλά είναι τέτοιο το πολιτικό ανάστημα και η διαδρομή ορισμένων γυναικών, που μπορούν να ζητούν από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί». Εκτός κάθε ψυχολογίας και λογικής που επικρατεί στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την κίνηση της Μιλένας Αποστολάκη να ανεξαρτητοποιηθεί ο Σ. Ξυνίδης.

Την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας επανέφερε χθες ο Οδ. Βουδούρης, ενώ αποσυνδέοντας την ψήφο εμπιστοσύνης από το δημοψήφισμα, υπέρ των συναινέσεων τάχθηκε ο Κ. Καρτάλης. Υπέρ των εκλογών ετάχθη ο Δ. Κρεμαστινός, σημειώνοντας όμως ότι η προτίμησή τους αντί του δημοψηφίσματος δεν είναι λόγος ανατροπής της κυβέρνησης. Υπέρ των εκλογών εμφανίστηκε και ο Στ. Μανίκας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας κυβέρνηση με διαχειριστική επάρκεια, σχέδιο εθνικής αναγέννησης και πολιτική νομιμοποίηση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα