Μια νύχτα (για παιδιά) στο μουσείο

Τι συμβαίνει στα μουσεία, όταν οι πύλες κλείνουν, τα φώτα σβήνουν και οι ώρες επίσκεψης τελειώνουν;

Την ευκαιρία να το ανακαλύψουν θα έχουν δεκάδες παιδιά της Θεσσαλονίκης, τα οποία, φορώντας χνουδωτές παντόφλες και πολύχρωμες πιτζάμες θα ζήσουν- όπως και ο πρωταγωνιστής της ομώνυμης χολιγουντιανής ταινίας Μπεν Στίλερ- τη δική τους «Νύχτα στο Μουσείο». Μοναδική προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην ενδιαφέρουσα δράση, να έχουν όρεξη για νυχτερινές περιπλανήσεις, καθώς και κάποια απαραίτητα εφόδια που θα διευκολύνουν τη διανυκτέρευσή τους στις αίθουσες του εκάστοτε μουσείου.

Να έχουν δηλαδή στα παιδικά τους σακίδια υπνόσακο, ένα μαλακό μαξιλάρι, φακό, παντόφλες και φυσικά ζεστά ρούχα. Πίσω από την πρωτοβουλία που θα πραγματοποιηθεί τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα μουσεία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, η οποία, μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της δράσης τον περασμένο Μάιο, αποφάσισε να την επαναλάβει και τη φετινή σεζόν.

Και αυτό διότι το ενδιαφέρον του κοινού για εκείνη υπήρξε μεγάλο, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο πρόγραμμα του Μαΐου οι θέσεις συμμετοχής έγιναν αμέσως ανάρπαστες!

Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δράση, που αποτελεί συνηθισμένη μουσειολογική πρακτική στις χώρες του εξωτερικού, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 8 έως 12 ετών.

Η πρώτη διανυκτέρευση θα γίνει σήμερα το βράδυ στο Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης -ταυτόχρονα και στο ΜΜΣΤ-, όπου οι λιλιπούτειοι φίλοι της γνώσης θα μαζευτούν για το… πιτζάμα πάρτι στο μουσείο στις 19.00 το απόγευμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αφού περιηγηθούν στα εκθέματα οι… κατασκηνωτές του μουσείου, θα ετοιμάσουν οι ίδιοι το βραδινό τους -πάντα με τη βοήθεια φυσικά επιτηρητών- στο εργαστήριο «Παιδικής μαγειρικής και διατροφής». Τι ακριβώς δηλαδή θα έχει μέσα το… τσουκάλι τους; Τα παιδιά θα δημιουργήσουν τις δικές τους σπιτικές πίτσες, υπό την καθοδήγηση του σεφ του μουσείου.

Στις 9 μ.μ., οι μικροί φίλοι των μουσείων και της περιπέτειας θα γνωρίσουν από κοντά τα διαδραστικά μηχανήματα μέτρησης σωματομετρικών χαρακτηριστικών στην αίθουσα του μουσείου «Επιστήμη των Αθλημάτων», ενώ αμέσως μετά η ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου θα βρεθεί μαζί τους στο μουσείο για να τους αφηγηθεί την προσωπική της ιστορία. Κάτι σαν bedtime story δηλαδή…

Τα παιδιά αμέσως μετά θα στρώσουν τους υπνόσακούς τους -είναι χαρακτηριστικό ότι κάτω από αυτούς θα υπάρχουν και ειδικά στρωματάκια για να τους κρατούν ζεστούς, τα οποία προέρχονται από παιδικούς σταθμούς της περιοχής-, για να παραδοθούν στην αγκαλιά του Μορφέα.

Η επιστροφή και πάλι στους γονείς γίνεται στις 8 το πρωί, αφού φυσικά οι φίλοι του μουσείου έχουν πάρει το πρωινό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα προσφερθούν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης βραδινά σνακ, οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα.

Οι συμμετοχές στους χώρους δράσης

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την ορθή λειτουργία του προγράμματος στον χώρο του Ολυμπιακού Μουσείου της Θεσσαλονίκης θα υπάρχουν, εκτός από βρεφονηπιοκόμους και νηπιαγωγούς των παιδικών σταθμών, και άτομα διάσωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ποια είναι τα επόμενα μουσεία τα οποία θα ανοίξουν το βράδυ τις πύλες τους για τα παιδιά;

Αρχαιολογικό Μουσείο, Πολεμικό Μουσείο, Μουσείο των Σιδηροδρόμων (18-11), Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα – Λαογραφικό και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (02-12), αλλά και τα Μουσεία Φωτογραφίας – Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών (16-12).

Ολοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας, Τουρισμού της Θεσσαλονίκης. Οι γονείς, προκειμένου να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα