Λογόκρινε την κριτική στην κυβέρνηση το Χ.Α

Με μια ανακοίνωση που λογοκρίθηκε από το Χρηματιστήριο (!), η διοίκηση της εταιρίας Λάμψα, που ελέγχει το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», επιτίθεται στην κυβέρνηση για την τεράστια πτώση στα έσοδα και στις κρατήσεις για τον μήνα Οκτώβριο.

Η εταιρία, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετείχε από τον Φεβρουάριο του 2005 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 ο αδελφός του πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του προηγούμενα μήνα με την εξής διατύπωση: «Η Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε. ανακοινώνει τα αποτελέσματα (του ανίκανου και ανύπαρκτου κράτους) μηνός Οκτωβρίου 2011 για το ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρεταννία”». Στη συνέχεια, η εταιρία αναφέρεται στα αποτελέσματα και κλείνει με τη σημείωση: «“Περαστικά” στους μετόχους μας και στη χώρα μας!»

Η ανακοίνωση που έφτασε στα γραφεία των εφημερίδων περιείχε τις αιχμές για την κυβέρνηση, στην οποία καταλογίζεται αδυναμία να ελέγξει τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας που έχουν στοιχίσει εκατομμύρια ευρώ στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας. Στην ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου, τα συγκεκριμένα σημεία έχουν απαλειφθεί! Η διοίκηση της εταιρίας δήλωσε άγνοια για τη λογοκρισία, υποστηρίζοντας πως έστειλε μία και μοναδική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα έσοδα του ιστορικού ξενοδοχείου τον Οκτώβριο παρουσίασαν πτώση 41%, ενώ η πληρότητα μειώθηκε κατά 23%. Μείωση κατά 33% καταγράφεται στα έσοδα δωματίων και κατά 48% στα έσοδα από τα εστιατόρια και καφέ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Λάμψα, η συγκεκριμένη πτώση μεταφράζεται σε αντίστοιχη μείωση των εσόδων του Δημοσίου. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα έσοδα από ΦΠΑ μειώθηκαν κατά 41%, από φόρο εισοδήματος 41%, ενώ αντίστοιχη είναι η πτώση στα δημοτικά τέλη.

Η διοίκηση του ξενοδοχείου επισημαίνει ότι το 2007 απασχολούσε 465 εργαζομένους, από τους οποίους οι 455 ήταν πλήρους απασχόλησης. Το 2011 το προσωπικό έχει μειωθεί σε 384 εργαζομένους, με τους πλήρους απασχόλησης να ανέρχονται σε 361. Η «Μεγάλη Βρεταννία» δεν είναι το μοναδικό ξενοδοχείο που έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από τα επεισόδια που συνοδεύουν τις χιλιάδες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών. Ηδη έκλεισε το «Εσπέρια» στην οδό Σταδίου, δύο μονάδες του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη στην Ομόνοια και τουλάχιστον 10 μικρότερα ξενοδοχεία στο κέντρο.

Η «Μεγάλη Βρεταννία» λειτούργησε το 1874, με πρώτο ιδιοκτήτη τον Ευστάθιο Λάμψα και η Λάμψα εισήχθη στο Χρηματιστήριο το 1947. Για δεκαετίες ελεγχόταν από την Εθνική Τράπεζα και τη διαχειριζόταν η πολυεθνική Starwood. Το 2000, αφού η μετοχή είχε αποτελέσει αντικείμενο χρηματιστηριακού παιγνίου, εξαγοράστηκε από τη Hyatt Regency, η οποία πήρε το ιστορικό ξενοδοχείο μέσα από τα χέρια του Ομίλου Δαυίδ και Ιωάννου – Παρασκευαΐδη (είχαν αγοράσει μικρό ποσοστό μέσω Χρηματιστηρίου). Το 2004 πέρασε στον έλεγχο των οικογενειών Λασκαρίδη και Θεοχαράκη, οι οποίοι την ελέγχουν μέχρι σήμερα. Το ξενοδοχείο (που τους τελευταίους μήνες αλλάζει τα μαρμάρινα σκαλοπάτια σχεδόν κάθε εβδομάδα λόγω των καταστροφών…) είχε ανακαινιστεί εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και διαθέτει 290 δωμάτια και 31 σουίτες.

Στο διοικητικό συμβούλιο της Λάμψα συμμετείχε, όπως αναφέρθηκε μέχρι το 2009, ο Νίκος Παπανδρέου.

Σήμερα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ και ο Απόστολος Δοξιάδης. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο στενός συνεργάτης των αδελφών Λασκαρίδη Γ. Γαλανάκις και διευθύνων σύμβουλος ο Ν. Δάνδολος.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα