Κάθε ασθένεια στην… ώρα της

Γιατί τα έλκη και οι καούρες εκδηλώνονται αργά το απόγευμα, ενώ οι αλλεργίες τα ξημερώματα; Γνωρίζατε ακόμη ότι από τις 6 έως τις 10 το πρωί είναι το πιο συνηθισμένο διάστημα για την εμφάνιση καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων και ότι οι πόνοι της γέννας παρουσιάζονται συχνά κατά τις 11 το βράδυ; Ολα τα παραπάνω οφείλονται στο εσωτερικό μας «ρολόι», τον λεγόμενο κιρκαδικό ρυθμό, που προσδιορίζεται από το φως της μέρας, αλλά και τις εσωτερικές μας λειτουργίες.

Σύμφωνα λοιπόν με διάφορες έρευνες, και οι ασθένειες που πλήττουν τον οργανισμό έχουν τις «αγαπημένες» τους ώρες! Ο καθηγητής Ράσελ Φόστερ της Οξφόρδης εξηγεί ότι το «ρολόι» ρυθμίζεται από έναν «βιολογικό βηματοδότη» στην εγκεφαλική περιοχή του υποθαλάμου.

Ετσι, από τις 6 το πρωί και μέχρι τις 10 είναι η ώρα όπου παρατηρούνται κατά 40% περισσότερα καρδιακά και κατά 49% εγκεφαλικά επεισόδια, πιθανότατα λόγω της ανάγκης του οργανισμού για οξυγόνο και της ενισχυμένης αδρεναλίνης, που αυξάνουν την πίεση. Στις 7 το πρωί έχει συσσωρευθεί ουρικό οξύ στο αίμα, οπότε είναι πιθανή η εκδήλωση ποδάγρας. Στις 8 ξεσπούν οι περισσότερες αλλεργίες, ίσως εξαιτίας και του πρωινού καθαρισμού του σπιτιού, που σηκώνει σκόνη. Οι πιο πολλές ημικρανίες «χτυπούν» στις 9 το πρωί, λόγω αύξησης της πίεσης, ενώ γύρω στις 10 είναι πιο πολλοί οι πόνοι αρθριτικών.

Μετά το μεσημέρι, «σειρά» έχουν άλλες παθήσεις. Συγκεκριμένα, η χειρότερη ώρα για μια κρίση πανικού είναι στις 3 μ.μ., πιθανώς γιατί είναι πιο δραστήριο το νευρικό σύστημα. Στις 4 μ.μ. εκδηλώνονται τα περισσότερα συμπτώματα κρυολογήματος, γιατί πέφτει ο αριθμός των αντισωμάτων, και στις 5 μ.μ. η οστεοαρθρίτιδα. Στις 7-9 μ.μ. έρχεται η ώρα για καούρες και τα στομαχικά έλκη, που σχετίζονται με τη χώνευση. Στις 10 μ.μ. είναι η χειρότερη ώρα για το έκζεμα και γενικότερα τις δερματικές παθήσεις, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Και τέλος, στις 11 το βράδυ, που το σώμα είναι πιο χαλαρό, ξεσπούν συχνά πόνοι γέννας.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα