Οι τελευταίες ημέρες της Πομπηίας

Αναβίωσαν οι «γιάφκες» και οι πρακτικές συνεστιάσεων, δείπνων και τηλεφωνημάτων χθες και προχθές στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πειστούν οι βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά και να ανιχνευθούν οι διαθέσεις για την «επόμενη μέρα» στην ηγεσία του κόμματος.

Την ίδια ώρα συνεχείς ήταν οι συσκέψεις του Γ. Παπανδρέου με όσους επιτελείς τού έχουν απομείνει αλλά και με το… οικογενειακό του περιβάλλον, που θα ήθελε να παραμένει πάση θυσία επικεφαλής έστω και ενός «μικρού» ΠΑΣΟΚ.

Καθ’ ομάδες έβλεπε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το πρώτο γκρουπ βουλευτών που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στην αντιπροεδρία αργά το βράδυ της Πέμπτης αποτελούνταν από βενιζελικούς και άλλους της ευρύτερης επιρροής του, ενώ τα ραντεβού του συνεχίστηκαν και όλη την ημέρα χθες, είτε στο υπουργείο είτε στη Βουλή, όπου κατέφθασε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, και κατευθύνθηκε αμέσως στο εντευκτήριο για να συναντήσει τους δώδεκα «πράσινους» βουλευτές που τον είχαν καλέσει για να τους λύσει τις «απορίες». Τον άκουσαν λοιπόν να τους καλεί εμμέσως να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ως τον Φεβρουάριο, οπότε εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI, «κλείνοντάς τους το μάτι» για εκλογές αμέσως μετά, πιθανότατα με… άλλη ηγεσία στο κόμμα, αφού τα σενάρια για παράδοση δαχτυλιδιού στον ίδιο από τον Γ. Παπανδρέου έδιναν και έπαιρναν.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του όταν προκλήθηκε από τον Μ. Παντούλα να κάνει μια εκτίμηση για τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία, οπότε αποκρίθηκε ότι «θέλω να ελπίζω ότι θα είναι επαρκής ο αριθμός των υπευθύνων». Επί του πρακτέου ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας φτάνουν ως τα μέσα Δεκεμβρίου, σημειώνοντας όμως με νόημα ότι εξαρτώνται απολύτως από την τήρηση των προβλεπόμενων εσόδων, αντίθετα «τα πράγματα δυσκολεύουν όταν έχουμε απεργίες, λευκές απεργίες, καταλήψεις και υπουργούς και γενικούς γραμματείς να ασχολούνται με άλλα…» Με την ιδιότητά του ως υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την έλευση προς διαβούλευση του φορολογικού νομοσχεδίου «στις βασικές του αρχές» μόνο, καθώς «αν το φέρουμε όλο, θα χαθούμε στις λεπτομέρειες». «Εμείς θα είμαστε στον κόσμο μας να φτιάχνουμε νόμους και θα χάσουμε την κοινωνία», όπως είπε, ενώ ερωτηθείς από την Κατερίνα Φαρμάκη για τις δεσμεύσεις της χώρας αναφέρθηκε στον Προϋπολογισμό προαναγγέλλοντας την ψήφισή του στις 21 Νοεμβρίου. Οσο για την περίφημη συμφωνία με την Ελβετία, για τις καταθέσεις εκεί Ελλήνων πολιτών, ο κ. Βενιζέλος ακούστηκε να λέει «κρίμα που πέφτει στο μεγάλο πηγάδι», βάζοντας έτσι τέλος στις ελπίδες των υπόλοιπων φορολογουμένων. Παρόντες στη συζήτηση ήταν ακόμα οι Χρ. Μαγκούφης, Θ. Οικονόμου, Ν. Τσώνης, Γ. Βλατής, Π. Ρήγας κ.ά., καθώς και ο πρώην υπουργός Γ. Ρωμαίος.


Τα μυστικά δείπνα των οργανωμένων ομάδων και τα «ορφανά» που έψαχναν για στρατόπεδο

Με τον ίδιο πάνω κάτω τρόπο κινήθηκαν και άλλοι δελφίνοι, με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να παραδέχονται χθες ότι «τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά». Η Αννα Διαμαντοπούλου είχε σύμφωνα με πληροφορίες επαφές με βουλευτές στο σπίτι της το βράδυ της Πέμπτης, αλλά και στο γραφείο της χθες το πρωί, ενώ τηλεφωνικά επικοινώνησε με πολύ περισσότερους. Η «κατεύθυνση» ήταν να καταθέσουν μεν τις ενστάσεις τους, πλην όμως να μη βάλουν τη χώρα σε… περιπέτεια, δεδομένου ότι θα δρομολογούνταν, όπως έλεγε, η διαδικασία συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αντιστοίχως, επαφές είχαν και οι Γ. Ραγκούσης και Α. Λοβέρδος, καθώς και Η. Μόσιαλος, που συγκροτούν πλέον κουαρτέτο, με τον τελευταίο μάλιστα να έχει αφήσει ουσιαστικά την κυβέρνηση χωρίς εκπροσώπηση από καιρό και τους βουλευτές να αναρωτιούνται «αν είναι δυνατόν να έχει αναλάβει ο Α. Τόλκας»…

Οι τέσσερις ήταν σε συνεχή επαφή και μεταξύ τους, ενώ να βρει τη δική του «περπατησιά» επιχειρούσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, με πληροφορίες να τον θέλουν να επιχειρεί «να καλύψει υπό την ομπρέλα του» τους λεγόμενους παπανδρεϊκούς αλλά και να συνομιλεί με τον Ευ. Βενιζέλο Οσο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, σε πηγαδάκι της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης προέβλεπε εκλογές τον Φεβρουάριο. Την επιρροή τους στους βουλευτές πάντως προσπαθούσαν να ασκήσουν χθες και άλλα στελέχη -δελφίνοι ή μη- με πηγαδάκια στη Βουλή, δημόσιες δηλώσεις και τηλεφωνήματα. Μεταξύ αυτών, οι Χ. Παπουτσής, Δ. Ρέππας αλλά και οι Φ. Πετσάλνικος, Π. Ευθυμίου, Χ. Πρωτόπαπας, Ρεγγίνα Βάρτζελη και Ν. Αθανασάκης, που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να εκφράσουν τους παπανδρεϊκούς.

Από τις μυστικές διεργασίες δεν έλειψαν και οι κύκλοι προβληματισμού -όπως οι ίδιοι τους ονόμαζαν- βουλευτών που δεν ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες εντός του ΠΑΣΟΚ ή άλλων που «ανήκουν και δεν ανήκουν». Μεταξύ αυτών, σε συνεχή επαφή ήταν τις τελευταίες 48 ώρες ομάδες όπως αυτή που συναποτελείται από τους Γ. Αμοιρίδη, Σ. Μαργέλη, Μ. Παντούλα, Α. Μανωλάκο, Ηλ. Θεοδωρίδη, Π. Στασινό, Αρ. Λαφαζάνη κ.ά., οι οποίοι κατέληξαν όμως σχετικά νωρίς στο τι θα έκαναν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα