Πιέζουν (με έμμεσο τρόπο) για απολύσεις οι εργοδότες

Νέο κύμα απολύσεων έρχεται στον ιδιωτικό τομέα για υπαλλήλους με αρκετά χρόνια υπηρεσίας που λαμβάνουν υψηλότερους μισθούς σε σχέση με τους νεοπροσλαμβανόμενους. Οι εργοδότες πιέζουν ώστε να αρθεί η απαγόρευση των απολύσεων που έχει θεσπίσει ο ΟΑΕΔ ως προαπαιτούμενο για να υπαχθούν οι επιχειρήσεις στο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το συγκεκριμένο πρόγραμμα δείχνει «να έχει κολλήσει» το τελευταίο δίμηνο, με συνέπεια να μην έχει ακόμα καλυφθεί ο στόχος των 400.000 θέσεων εργασίας, που ήταν η αρχική εκτίμηση, και να έχει περιοριστεί στα επίπεδα των 300.000 θέσεων. Οι εργοδότες ουσιαστικά αρνούνται τις ευεργετικές επιδράσεις που θα είχε η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με το ΙΚΑ, αφού πιστεύουν ότι θα γλιτώσουν περισσότερα, ιδιαίτερα αν απολύσουν παλιούς υπαλλήλους και στη θέση τους προσλάβουν νεότερους, που θα κοστίζουν λιγότερο αναλογικά, και με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσουν το λειτουργικό κόστος και θα διασώσουν την επιχείρησή τους.

Από την πλευρά του ο ΟΑΕΔ εκφράζει απροθυμία να αρθεί η απαγόρευση των απολύσεων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού υποστηρίζουν ότι θα είναι σαν να πριμοδοτούν την απόλυση εργαζομένων και, συνεπώς, την αύξηση της ανεργίας. Το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων μέσω επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών κοστολογείται περίπου 1 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά καλύπτονται από το ΙΚΑ, όταν το ίδρυμα οφείλει στον οργανισμό περισσότερα από 5 δισ. ευρώ από μη καταβολή εισφορών εργαζομένων. Ο λόγος γι’ αυτή την τεράστια τρύπα είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια οι εισφορές υπέρ ανεργίας παρακρατούνταν από το ΙΚΑ και δεν καταβάλλονταν στον ΟΑΕΔ, όπως θα έπρεπε.

Με δεδομένο ότι ως τώρα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν βοηθήσει, σύμφωνα με στοιχεία της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, στην ανάσχεση της ανεργίας σχεδόν κατά 4%, η με «εκπτώσεις» εφαρμογή ενός εξ αυτών, της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, που θεωρείται από τα πιο κρίσιμα, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας, που ήδη κινείται στα επίπεδα του 17% (Ιούλιος: 16,5% ΕΛΣΤΑ, 17,6% Eurostat).

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα