Το 48ωρο θρίλερ και το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο υπό τον ηγεμόνα

Ενα Σαββατοκύριακο με έντονο παρασκήνιο στα κομματικά επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων, με εναλλαγές στο σκηνικό, τηλεφωνήματα αλλά και με συναντήσεις κορυφής στο Προεδρικό Μέγαρο, που οδήγησαν στο τέλος της κυβέρνησης Παπανδρέου, πέρασε στην πολιτική ιστορία του τόπου.

Επρόκειτο για ένα πρωτόγνωρο πολιτικό θρίλερ που έζησε ο τόπος, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες έστελναν τα δικά τους τελεσίγραφα απειλώντας τη χώρα μας με την 6η δόση αλλά και με την παραμονή μας στο ευρώ. Τελικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την υπέρβαση σε ό,τι αφορά τη μορφή και τη χρονική διάρκεια της μεταβατικής κυβέρνησης έχοντας πετύχει τον πρωταρχικό του στόχο, που ήταν η παραίτηση του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.

Την Παρασκευή όλα έδειχναν ότι είχαν μπλοκάρει, εξαιτίας της εμμονής του κ. Παπανδρέου να μην παραιτηθεί, με αποτέλεσμα ο κ. Σαμαράς να προτείνει ως διέξοδο την προσφυγή στις κάλπες. Το Σάββατο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, χωρίς όμως και πάλι να ανακοινώσει την παραίτησή του, προκαλώντας εκ νέου την αντίδραση του κ. Σαμαρά, που ξεκαθάριζε έχοντας δίπλα του τους κ. Αβραμόπουλο και Δήμα ότι «αποδεχόμαστε τη νέα συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους» και, βλέποντας τα παιχνίδια του κ. Παπανδρέου, ότι η λύση είναι «εκλογές 4 Δεκεμβρίου», την ημέρα που είχε προκηρυχθεί το δημοψήφισμα.

Το απόγευμα του Σαββάτου και ενώ οι αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χτυπούσαν το καμπανάκι στην Ελλάδα, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά. Το ραντεβού κλείστηκε αμέσως για την Κυριακή το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εκεί μπροστά στις κάμερες ο πρόεδρος της Ν.Δ., που είχε πάει στο Προεδρικό μαζί με τους Γιάννη Μιχελάκη, εκπρόσωπο της Ν.Δ., και Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, διευθυντή του Γραφείου του, δηλώνει: «Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς τα έξω αλλά και ένα μήνυμα σταθερότητας και ομαλότητας προς τα μέσα». Από τη μεριά του ο κ. Παπούλιας δηλώνει: «Πρέπει να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα που βασανίζει τον ελληνικό λαό, πού πάμε, τι κάνουμε, και νομίζω ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι να δώσουμε μια λύση σε αυτό το ερώτημα του ελληνικού λαού». Εξερχόμενος τόνιζε ο κ. Σαμαράς ότι όσο «ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει, εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση. Και βέβαια όσο ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτείται, μπλοκάρει και τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Εγώ είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί, όλα τα άλλα θα πάρουν τον δρόμο τους».

Λίγες ώρες νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωνε τη σύγκληση του τελευταίου υπουργικού του συμβουλίου.

Οι μπλόφες πια είχαν τελειώσει και ο κ. Παπανδρέου ερχόταν αντιμέτωπος με την πραγματικότητα.

Ετσι χθες, και ενώ οι συσκέψεις του απερχόμενου πρωθυπουργού με συνεργάτες του δεν σταμάτησαν σχεδόν καθόλου, ακολούθησε το απόγευμα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη διάρκεια της οποίας ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε (υποχρεωτικά πια!) ότι η κυβέρνησή του «είναι έτοιμη να παραδώσει τη σκυτάλη». Κατόπιν αυτού ακολούθησε το βράδυ η συνάντηση των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Κάρολο Παπούλια. Ο χρόνος είχε αρχίσει ήδη να μετρά αντίστροφα για την έξοδο του κ. Παπανδρέου από το Μέγαρο Μαξίμου…

Νίκος Ελευθερόγλου,

Μαριτίνα Ζαφειριάδου


Οικογενειακή σύσκεψη στο σπίτι του Αντρίκου

Στις δύο το πρωί του Σαββάτου, τα φώτα έσβηναν στη Βουλή και οι τελευταίοι ξένοι δημοσιογράφοι αποχωρούσαν, με ζωγραφισμένη την απορία στα πρόσωπά τους γιατί τελικά δεν παραιτήθηκε ο Γ. Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού. Λίγα λεπτά νωρίτερα, το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο με τη συνοδεία του είχε αποχωρήσει προς άγνωστη κατεύθυνση. Κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα πήγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου, για να συζητήσει με τους στενούς του συνεργάτες τα επόμενα βήματα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που είχε αποσπάσει. Κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι κατευθυνόταν στο σπίτι του στο Καστρί, για να ξεκουραστεί εν όψει των νέων πυρετωδών διαβουλεύσεων που θα ακολουθούσαν το Σαββατοκύριακο.

Ολες οι παραπάνω προβλέψεις δεν λάμβαναν, όμως, υπόψη τους έναν καθοριστικό παράγοντα: Ο κ. Παπανδρέου δεν προχωρά σε οποιαδήποτε κίνηση, αν προηγουμένως δεν συγκαλέσει οικογενειακό συμβούλιο, ώστε να πάρει τη γνώμη (ή, κατ’ άλλους, την εντολή) των δύο ανθρώπων που, εκτός από τη μητέρα του, ακούει και εμπιστεύεται όσο κανέναν άλλο, των αδελφών του, Νίκου και Αντρίκου. Ολο το απόγευμα, εξάλλου, μαζί τους ήταν κλεισμένος στο γραφείο του στο Μαξίμου και σχεδίαζε την ομιλία του στη Βουλή.

Ετσι, η πρωθυπουργική πομπή με τα πέντε αυτοκίνητα και τις δύο μοτοσικλέτες έφτασε λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα στο σπίτι του Αντρίκου Παπανδρέου, στο Κολωνάκι. Τα οχήματα στάθμευσαν μπροστά στην είσοδο του τελεφερίκ για τον Λυκαβηττό και ο κ. Παπανδρέου, με τη συνοδεία της συζύγου του, Αντας, ανέβηκε στο διαμέρισμα του αδερφού του στην οδό Αριστίππου.

Οι 11 άνδρες της πρωθυπουργικής συνοδείας περίμεναν υπομονετικά ώσπου να τελειώσει το οικογενειακό συμβούλιο που θα καθόριζε τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Στις 4.15 τα ξημερώματα, ψύχραιμος και χαμογελαστός (φαινομενικά τουλάχιστον), ο κ. Παπανδρέου μπήκε στο αυτοκίνητο και αναχώρησε για το Καστρί. Αλλη μια σελίδα της πολιτικής μας Ιστορίας είχε γραφτεί σε μία σύσκεψη στον κλειστό οικογενειακό κύκλο των Παπανδρέου.

Κώστας Παπαχλιμίντζος


Το έναυσμα Μόσιαλου και η σύγχυση Καστανίδη

Το έναυσμα για τις χθεσινές εξελίξεις, που θα ήταν πια ραγδαίες, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος, ο οποίος υποστήριξε (μιλώντας στη ΝΕΤ) ότι εντός της ημέρας θα έπρεπε να υπάρξει συμφωνία περί της κυβέρνησης συνεργασίας και του ονόματος του νέου πρωθυπουργού. Αποκάλυψε δε ότι υπήρχαν ήδη σε εξέλιξη συζητήσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη συμμετοχής των δύο μεγάλων κομμάτων και δεσμεύτηκε πως όταν θα συμφωνηθούν και τα δύο τότε θα παραιτηθεί ο πρωθυπουργός. Είχε άλλωστε γίνει γνωστό πια το «τελεσίγραφο» των δανειστών μας για εξεύρεση λύσης στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, για την ανάγκη να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, κινήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν κρίσιμα νομοσχέδια που πρέπει να ψηφιστούν μέσα στον μήνα. Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και άλλοι υπουργοί, μολονότι δεν έλειψαν ορισμένοι που κινούνταν σε άλλη… πλανητική σφαίρα, όπως ο Χ. Καστανίδης, ο οποίος συγχέοντας (;) ρόλους και αξιώματα επέκρινε το αίτημα για παραίτηση του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία με το ανεδαφικό επιχείρημα ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα αντίστοιχο από το ΠΑΣΟΚ, για παραίτηση του κ. Σαμαρά από την προεδρία της Ν.Δ.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα