Καμβάς με πεύκα του Τέτση

Το δέντρο σε μια αυλή στη Σίφνο, το πεύκο σε ένα περιβόλι στην Υδρα, οι γαζίες, τα εσπεριδοειδή και η τεράστια κληματαριά έξω από το εργαστήρι του, στην οδό Ξενοκράτους. Εικόνες που γέμισαν το άλμπουμ της ζωής του Παναγιώτη Τέτση και αποτυπώθηκαν στον καμβά του. Πάντοτε δημιουργικός και ακούραστος παρά τα 86 του χρόνια, ο ακαδημαϊκός και ζωγράφος ετοιμάζεται να… κλέψει πάλι βλέμματα θαυμασμού με την καινούργια του έκθεση, που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τίτλος αυτής, «Ζωγραφική του σήμερα». Στους 18 νέους πίνακες που φιλοτέχνησε και θα παρουσιάσει μαζί με παλιότερα έργα του, δανεικά από συλλέκτες και από την Εθνική Πινακοθήκη, ο Τέτσης πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα τη διαρκώς μεταβαλλόμενη σχέση του με τη φύση και το τοπίο.

Μεγάλος πρωταγωνιστής στον φρεσκοβαμμένο καμβά του είναι τούτη τη φορά ένα δέντρο που παραπέμπει σε πεύκο, σε 18 παραλλαγές του. Εργα μονόχρωμα, σχεδόν μαύρα, τα οποία ο κολορίστας ζωγράφος παραλλήλισε με τις ταινίες του παλιού ασπρόμαυρου κινηματογράφου. «Στα ασπρόμαυρα φανταζόμαστε χρώματα που δεν βλέπουμε. Ενιωσα μια μεγάλη επιθυμία ελευθερίας να ζωγραφίσω τον πεύκο, την ωραία του σκιά, τα φουντωτά κλαριά του, την ανάμνηση της μοσχοβολιάς από τις πευκοβελόνες του. Οπως είδα το δέντρο σε μια αυλή στη Σίφνο και όπως θυμάμαι τον πεύκο, σε ένα περιβόλι στην Υδρα, από τότε που άνοιξα τα μάτια μου» δήλωσε ο Παναγιώτης Τέτσης σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Γεννημένος το 1925, ο δημοφιλής ακαδημαϊκός πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Υδρα, ενώ το 1937 εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Πήρε τα πρώτα του μαθήματα από τον Γερμανό ζωγράφο Κλάους Φρίσλαντερ και στη διάρκεια της δεκαετίας του ’40 ολοκλήρωσε τις σπουδές του διδασκόμενος από σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για πολλά χρόνια δίδαξε στη Σχολή Καλών Τεχνών, το 1989 εξελέγη πρύτανης της σχολής και τέσσερα χρόνια μετά έγινε ακαδημαϊκός. Από την αρχή της καριέρας του έως σήμερα έχει κάνει 60 ατομικές εκθέσεις, ενώ δημιουργίες του έχουν συμπεριληφθεί και σε σημαντικές ομαδικές δουλειές ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη. Από τα μνημειώδη έργα του θεωρείται η «Λαϊκή Αγορά», μια πολύχρωμη εικόνα που την εμπνεύστηκε από τη λαϊκή αγορά της οδού Ξενοκράτους, στο Κολωνάκι. Εκεί διατηρεί ο ίδιος το εργαστήριό του. Για τη ζωοφόρο ύψους 2,5 μέτρων και πλάτους 58, την οποία φιλοτεχνούσε επί τέσσερα χρόνια, τον τίμησαν πέρυσι οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών. Από το βιογραφικό του Παναγιώτη Τέτση δεν λείπουν και τα πορτρέτα. Οχι πολλά: μόλις τρία στον αριθμό.

Αλλωστε, όπως έχει πει ο ίδιος, οι παραγγελίες είναι συνήθως δίκοπο μαχαίρι για τους καλλιτέχνες. Παρ’ όλα αυτά φιλοτέχνησε το πορτρέτο του Βασίλη Κυριακόπουλου, πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, του Αντώνη Μπενάκη κι εκείνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για το ίδρυμα που φέρει τ’ όνομά του.

Ηλίας Μαραβέγιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα