Στον εισαγγελέα η λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες

Η ώρα της απόδοσης των ποινικών ευθυνών στους μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου για ποσά άνω των 150.000 ευρώ κοντοζυγώνει, καθώς οι λίστες με τα στοιχεία τους βρίσκονται πλέον στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη. Επειτα από τρία αλλεπάλληλα αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και αφού χρειάστηκε να απειληθούν οι υπεύθυνοι με ποινικές κυρώσεις, εδέησαν τελικά και απέστειλαν την Παρασκευή το απόγευμα τη λίστα στον κ. Πεπόνη.

Είχε προηγηθεί ένα πλούσιο παρασκήνιο, καθώς το πρώτο αίτημα για τη διαβίβαση της περίφημης λίστας έφυγε από το Εφετείο της Αθήνας προς το υπουργείο Οικονομικών στις 14 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια ακολούθησαν δύο ακόμα αιτήματα, με το τελευταίο να γίνεται το πρωί της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου. Σε αυτό ο κ. Πεπόνης προειδοποιούσε τους υπευθύνους ότι, εάν δεν του αποσταλεί η λίστα εντός των επόμενων ωρών, θα ακολουθηθεί η ποινική διαδικασία.

Τελικά η λίστα στάλθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Από εκείνη τη στιγμή, ο οικονομικός εισαγγελέας έχει αρχίσει να τη μελετά, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει τη διαδικασία για τις ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων περιλαμβάνονται σε αυτήν, μετά και την πρόσφατη εγκύκλιο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαου Παντελή.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα πρέπει να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία στις περιπτώσεις «προκλητικής φοροδιαφυγής» εναντίον των οφειλετών με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η λίστα που έφτασε στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα περιλαμβάνει χιλιάδες ονόματα μεγαλοοφειλετών, με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι ο κ. Πεπόνης έχει στα χέρια του τα στοιχεία 14.700 οφειλετών. Τα χρέη αυτών των προσώπων αγγίζουν τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Πεπόνης θα ελέγξει οι οφειλές ποιων από αυτά τα πρόσωπα δεν βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα και οι υπόχρεοι για την καταβολή θα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να έχουμε τις πρώτες συλλήψεις και εντός της εβδομάδας.

Βάσω Παλαιού


Συνεχίζονται οι συλλήψεις για τη μη απόδοση ΦΠΑ

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το «κυνηγητό» στην αγορά όσων επιχειρηματιών δεν έχουν αποδώσει τον ΦΠΑ. Το ΣΔΟΕ και η οικονομική αστυνομία έχουν προχωρήσει ως τώρα σε έξι συλλήψεις επιχειρηματιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αστρος Κυνουρίας, ενώ εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων περιπτώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν περιπτώσεις επιχειρηματιών που απέφυγαν τη σύλληψη την τελευταία στιγμή προχωρώντας στη ρύθμιση του χρέους τους.

Παράλληλα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει ξεκινήσει σαφάρι για τον εντοπισμό επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν πειρατικό λογισμικό. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την αρχή του έτους, από τα δύο νέα τμήματα προστασίας διανοητικής ιδιοκτησίας του ΣΔΟΕ, ανέρχονται σε 8.190.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τους επιτόπιους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν αποσταλεί επίσης επιστολές σε 3.216 επιχειρήσεις, για να υποβάλουν φωτοαντίγραφα των αδειών χρήσης των προγραμμάτων που χρησιμοποιούν και των τιμολογίων αγοράς τους.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα