72 ώρες κόλασης λόγω Πολυτεχνείου!

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με τον σχεδιασμό των μέτρων τάξης για το τριήμερο του Πολυτεχνείου. Οι αξιωματικοί του Σώματος έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά και ήδη κάνουν λόγο για 72 ώρες «κόλασης». Είναι δεδομένο ότι η 38η επέτειος από «την εξέγερση του Πολυτεχνείου» θα είναι ίσως η πιο δύσκολη όλων των εποχών, αφού αναμένεται να μετατραπεί σε τριήμερο αντικυβερνητικών και αντιμνημονιακών διαδηλώσεων, με αποκορύφωμα τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία το απόγευμα της Πέμπτης 17 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τους έως τώρα σχεδιασμούς, οι οποίοι δεν αποκλείεται να αλλάξουν ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες στις οκτώ ημέρες που απομένουν ώσπου να ανοίξει τις πύλες του το ιστορικό ίδρυμα της Πατησίων, περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών θα αναλάβουν τη διατήρηση και την αποκατάσταση (αν και όπου αυτό χρειαστεί) της τάξης.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι δεν αποκλείεται ο συγκεκριμένος αριθμός των αστυνομικών να αυξηθεί σε περίπτωση που η κατάσταση δείξει ότι… ξεφεύγει από τον έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού πέρυσι είχαν διατεθεί 7.000 αστυνομικοί! Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις που θα έρθουν από την περιφέρεια θα έχουν ολοκληρώσει την άφιξή τους στην Αθήνα την παραμονή της έναρξης του τριημέρου (στις 14 Νοεμβρίου, δηλαδή).

Την ίδια στιγμή στη μάχη αναμένεται να πέσουν και όλα τα «όπλα» της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή τους στους δρόμους της Αθήνας. Σε επίκαιρες θέσεις θα τοποθετηθούν δύο (και όχι μόνο ο «Αίας») τεθωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού, από αέρος θα εποπτεύουν τα αστυνομικά ελικόπτερα, ενώ από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας έως και το τέλος των εκδηλώσεων αστυνομικές δυνάμεις θα περιφρουρούν όλους τους πιθανούς στόχους (δημόσιους και ιδιωτικούς) στο κέντρο της Αθήνας, υπό τον φόβο επιθέσεων ή ακόμα και καταλήψεων. Το ενδιαφέρον, σε αντίθεση με τις απεργίες και τις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, θα είναι ότι αυτή τη φορά οι διαδηλωτές δεν θα σταματήσουν στον αστυνομικό φραγμό στα «λουλουδάδικα», αλλά θα περάσουν μπροστά από την είσοδο της Βουλής που βρίσκεται επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εκπονήσει ειδικό σχέδιο αποφυγής οποιασδήποτε απόπειρας εισβολής στο προαύλιο του Κοινοβουλίου, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πού θα χρησιμοποιηθούν οι σιδερένιοι φράχτες.

Φόβος για το «ραντεβού» ΚΚΕ και αντιεξουσιαστών

Μεγάλος «πονοκέφαλος» για την ΕΛ.ΑΣ. είναι και η πρώτη συνάντηση ΚΚΕ – «αντιεξουσιαστών» μετά τις άγριες συγκρούσεις και τα επεισόδια της 20ής Οκτωβρίου. Οι αστυνομικοί παρακολουθούν στενά τις κινήσεις που γίνονται στα δύο «στρατόπεδα» και λέγεται ότι ήδη υπάρχει ειδική πρόβλεψη προκειμένου να αποφευχθούν οι εικόνες του Συντάγματος.

Ο μεγαλύτερος φόβος των επιτελών του Σώματος είναι να προκληθούν επεισόδια και συγκρούσεις μέσα στο Πολυτεχνείο. Κρίσιμο σημείο για τους αστυνομικούς αποτελούν οι ώρες που θα κλείνουν οι πόρτες του ιδρύματος τις νύχτες, ενώ θα βρίσκονται και σε επιφυλακή τα ξημερώματα της 15ης Νοέμβρη, όταν νεολαίες των κομμάτων και οργανώσεις θα μπουν στο Πολυτεχνείο για να στήσουν τα «τραπεζάκια» τους.

Νίκος Δεμισιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα