Συστράτευση όλων για φωνή ενιαία!

Οποιος ξέρει να διαβάζει πίσω από τις γραμμές μπορεί να ερμηνεύσει την κίνηση ματ του Αντώνη Σαμαρά να συγκαλέσει χθες το πρωί συσκέψεις στο γραφείο του με θέμα την επόμενη μέρα από τη συμφωνία για συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης. Και μόνο η παράθεση των ονομάτων τα οποία συμμετείχαν αρκεί για να δει τους στόχους του προέδρου της Ν.Δ. Παρόντες οι δύο αντιπρόεδροι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας. Εκεί και οι Ανδρέας Λυκουρέντζος (γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής), Κώστας Τασούλας (γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας) Ευριπίδης Στυλιανίδης (γραμματέας Προγράμματος), Μανώλης Κεφαλογιάννης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος), Νίκος Δένδιας (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος), Κώστας Μαρκόπουλος (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος), Κυριάκος Μητσοτάκης (τομεάρχης Περιβάλλοντος), Ολγα Κεφαλογιάννη (τομεάρχης Τουρισμού), Αρης Σπηλιωτόπουλος (τομεάρχης Παιδείας), Κώστης Χατζηδάκης (τομεάρχης Ανάπτυξης), Χρήστος Ζώης (τομεάρχης Εσωτερικών), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Χρήστος Σταϊκούρας (αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών), Κ. Τζαβάρας (τομεάρχης Δικαιοσύνης), Προκόπης Παυλόπουλος, Γιώργος Κουμουτσάκος (ευρωβουλευτής) και Ευάγγελος Αντώναρος (βουλευτής Επικρατείας). Παρόντες βέβαια ήταν και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης και οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Κωνσταντίνος Μπούρας. Τα μηνύματα είναι σαφή και ξεκάθαρα:

Πρώτον: Τώρα που η Ν.Δ. βρίσκεται στην τελική ευθεία, κανείς δεν περισσεύει από τη «μάχη».

Δεύτερον: Ολοι γνωρίζουν τις θέσεις και τις στηρίζουν.

Τρίτον: Ολοι μαζί στρατεύονται για να «μεταφέρουν» την ενιαία εικόνα προς τα έξω.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η πλειονότητα των προσώπων που συμμετείχαν έχουν αναλάβει το επικοινωνιακό βάρος να στηρίξουν τις θέσεις του κόμματος για τη μεταβατική κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε στα στελέχη του κόμματος ότι η στρατηγική που χαράχτηκε πέτυχε τους βασικούς πολιτικούς στόχους της Ν.Δ.

Ο πρώτος ήταν να αποτραπεί το δημοψήφισμα που ρίσκαρε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά και στην Ε.Ε.

Ο δεύτερος, να παραιτηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.

Ο τρίτος, να οδηγηθεί ο τόπος το αργότερο σε 104 ημέρες σε εκλογές, αφού ο μοναδικός σκοπός της μεταβατικής κυβέρνησης είναι να διαχειριστεί τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση έχει περιορισμένη εντολή και χρονική διάρκεια και σκοπός της συμφωνίας ήταν να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας στο πλαίσιο των έκτακτων εθνικών αναγκών που είχαν πλέον οδηγήσει στο αναπόφευκτο.

Σε non paper που εκδόθηκε τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «μέσα σε έξι μέρες η Νέα Δημοκρατία πέτυχε τρία στα τρία. Το βασικό ήταν να σωθεί η χώρα εκείνη τη στιγμή και να αλλάξει πορεία αμέσως. Κάναμε και τα δύο» επισημαίνουν στη Συγγρού και προσθέτουν: «Σώσαμε τη χώρα και βάλαμε πορεία για εκλογές».

Νίκος Ελευθερόγλου


«Κόκκινη γραμμή μας η λήψη νέων μέτρων» αναφέρει γαλάζιο non paper

Στο non paper που εκδόθηκε από τη Συγγρού αναφέρεται επί λέξει: «Δεν είμαστε συνέχεια του Μνημονίου. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο των 100 ημερών στηρίζουμε τα ψηφισμένα, για να μπορέσουμε να τα αλλάξουμε αργότερα, και δεν αποδεχόμαστε νέα μέτρα. Νέα μέτρα είναι η “κόκκινη γραμμή μας”». Το ίδιο επισήμανε, μιλώντας στη «δημοκρατία», ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «θα ψηφιστεί ό,τι έχει ήδη ψηφιστεί και στόχος μας είναι, όταν γίνει κυβέρνηση, να το επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα».

Παρά την παραπάνω επισήμανση, ο σκληρός συνδικαλιστικός πυρήνας της Ν.Δ. παραμένει συντεταγμένα κάθετος απέναντι στη μνημονιακή πολιτική. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε ο γραμματέας Συνδικαλισμού της Ν.Δ. Γιάννης Μανώλης, ο οποίος υποστήριξε ότι παραμένει αντιμνημονιακός και δεν σκοπεύει να στηρίξει μια πολιτική που φέρνει νέα μέτρα εις βάρος των εργαζομένων. «Ημουν και είμαι στους δρόμους, κοντά στους εργαζομένους», φέρεται να είπε, «και παραμένω απέναντι στην πολιτική του Μνημονίου».

Να σημειώσουμε ότι για την ώρα παρά το ότι συνδικαλιστές διαφωνούν δεν έχουν βγει ανακοινώσεις κόντρα στην πολιτική που έχει χαράξει η Ν.Δ.

Προβληματισμός υπάρχει και για το ενδεχόμενο να ψηφιστούν πακέτο δανειακή σύμβαση και μέτρα, καθώς ήδη ένας βουλευτής, ο Πάνος Καμμένος, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσει, ακόμη κι αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε: «Για άλλη μια φορά, η Ν.Δ. κλήθηκε να διαφυλάξει με μια ιστορική υπέρβαση τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας. Η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς εγγυώνται και τώρα και στο αύριο ότι εκφράζουν την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος».

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη μεριά του, τόνισε: «Η Ν.Δ. είχε θέσει τρία βασικά ζητούμενα ως προαπαιτούμενα για να συμφωνήσει στον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, τα οποία και υλοποιήθηκαν» και προσέθεσε ότι η Ν.Δ. «θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και όχι ανοχής στην κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί».

Τέλος, ο τομεάρχης ΜΜΕ Σίμος Κεδίκογλου επισήμανε ότι «η εθνική επιβίωση προέχει του κομματικού συμφέροντος».

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα