Ο εφιάλτης της δραχμής «στεγνώνει» τις τράπεζες

Η φυγή των καταθέσεων βαίνει αυξανόμενη λόγω της ανασφάλειας των αποταμιευτών για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και του φόβου για αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε η μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση όλων των εποχών σε απόλυτους αριθμούς στα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ ανώτατα τραπεζικά στελέχη αποκαλύπτουν ότι η φυγή καταθέσεων ήταν ακόμη πιο έντονη τον Οκτώβριο, ιδιαίτερα μάλιστα την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή (μετά τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου και το ζήτημα που προέκυψε με το δημοψήφισμα).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εγχώριας νομισματικής αρχής, οι καταθέσεις στο τέλος του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 183,21 δισ. ευρώ, επίπεδο χαμηλότερο κατά 26,4 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου και κατά 5,46 δισ. ευρώ από τον Αύγουστο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο μηνιαίων διαρροών που έχει καταγραφεί την τελευταία διετία, ρεκόρ το οποίο, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, έσπασε εκ νέου τον Οκτώβριο. Οι διαρροές στις καταθέσεις τον Σεπτέμβριο αποδίδονται τόσο στην αβεβαιότητα που προκάλεσε η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη όσο και στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι έκαναν χρήση των αποταμιεύσεών τους για την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο (έκτακτη εισφορά κ.λπ.).

Η αναγγελία για δημοψήφισμα ήταν αρκετή για να πανικοβάλει όχι μόνο τις διεθνείς χρηματαγορές, αλλά και τους πολίτες, με το επίπεδο των καταθέσεων να βρίσκεται πλέον σε νέο ιστορικό χαμηλό. Η εκροή των καταθέσεων ήταν σταθερά σε υψηλά επίπεδα όλο τον Οκτώβριο, για να εκτιναχτεί μετά τις 26 Οκτωβρίου, και ιδιαίτερα την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Συνολικά, υπολογίζεται ότι τον περασμένο μήνα έκαναν φτερά περί τα έξι με επτά δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η έντονη ανησυχία για πιθανή έξοδο της χώρας μας από το ευρώ είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες να συρρέουν μαζικά στις τράπεζες και να ζητούν 2.000 με 3.000 ευρώ μετρητά, προκειμένου να έχουν διαθέσιμα ορισμένα χρήματα για τις ανάγκες των ερχόμενων μηνών. Στο άκουσμα του δημοψηφίσματος πολλοί ήταν οι πολίτες που φοβήθηκαν ότι δεν θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους, με την ανασφάλεια να χτυπάει κόκκινο. Ορισμένοι μάλιστα ζητούσαν από τους υπαλλήλους των τραπεζών να σπάσουν τα συμβόλαια των προθεσμιακών.

Οι τραπεζίτες, βλέποντας τα διαθέσιμά τους να εξαντλούνται μήνα με τον μήνα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν να δοθεί άμεσα τέλος στη συνεχιζόμενη περίοδο αβεβαιότητας που προκαλείται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Οπως επισημαίνουν, η κατάσταση έχει βελτιωθεί οριακά από τη Δευτέρα, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και την ανακοίνωση για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς όμως το πρόβλημα να έχει απομακρυνθεί πλήρως. Βέβαια, όπως τονίζουν, η φυγή των καταθέσεων αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς πολλοί προχωρούν σε αναλήψεις όχι μόνο λόγω της ανασφάλειάς τους, αλλά και για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους, καθώς το συνεχές ψαλίδισμα των εισοδημάτων τους έχει δημιουργήσει τεράστια τρύπα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα