Μάχη για την εξουσία στη γέφυρα του Τιτανικού!

Από εμπλοκή σε εμπλοκή οδηγείται το θέμα της ανακοίνωσης του νέου πρωθυπουργού και της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ενώ χθες όλη μέρα το ΠΑΣΟΚ -και όχι μόνο- «διέρρεε» ότι έως το βράδυ θα ανακοινωνόταν το όνομα του πρωθυπουργού και των υπουργών, για τρίτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο όλα έμοιαζαν να είναι στο σημείο μηδέν. Ονόματα μάλιστα που ακούγονταν, πέραν του Λ. Παπαδήμου, ή ρίχτηκαν για αντιπερισπασμό, όπως του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου, του Γεράσιμου Αρσένη και του εκπροσώπου της χώρας μας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη, «κάηκαν» στη διάρκεια όλων αυτών των καθυστερήσεων.

Ισχυρό come back έκανε, αντίθετα, ως ισχυρότερος διεκδικητής του πρωθυπουργικού θώκου ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ενώ έως το απόγευμα η ανακοίνωση του ονόματός του εμφανιζόταν ως δεδομένη, στην πορεία μπλόκαρε λόγω της ρήξης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Παπαδήμος φέρεται ότι επέμεινε να έχει ο ίδιος τον απόλυτο έλεγχο στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής αλλά και της επικοινωνίας με τους ξένους εταίρους, και ότι ο κ. Βενιζέλος θα έπρεπε να συμβιβαστεί με έναν χαμηλότερο και επιμέρους ρόλο στο οικονομικό επιτελείο, που μάλιστα θα περιορίζεται αποκλειστικά στο εσωτερικό της χώρας. Ο έως τώρα «ύπαρχος» αντέδρασε έντονα κατά τις πληροφορίες στην ιδιότυπη αυτή «καθαίρεση», παρά τις προσπάθειες του Γ. Παπανδρέου να τον πείσει να αποδεχτεί. Ετσι στα άλλα αδιέξοδα για την ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του προστέθηκε και αυτό.

Αργά το βράδυ μπήκαν στο κάδρο των «πρωθυπουργήσιμων» τα ονόματα του Απόστολου Κακλαμάνη αλλά και του Φίλιππου Πετσάλνικου, που συμμετείχαν σε συσκέψεις ή είχαν επαφές.

Το όνομα του Απόστολου Κακλαμάνη είχε ακουστεί τις προηγούμενες μέρες για τη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού και επανήλθε εντονότερα χθες, όταν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εγκατέλειψε για λίγο την αίθουσα όπου γινόταν η συνεδρίαση. Οταν έγινε γνωστό αργότερα ότι είχε συνάντηση με τον Απόστολο Κακλαμάνη, από το γραφείο του οποίου στη Βουλή πέρασαν χθες και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου και Χρ. Πρωτόπαπας, τα σενάρια φούντωσαν. Ο ίδιος μάλιστα εκμυστηρευόταν αργότερα σε συνομιλητές του ότι είχε συνεννοήσεις τόσο με τον Γ. Παπανδρέου όσο και με τον Α. Σαμαρά (για τον οποίο μάλιστα υποστήριζε ότι είπε τα καλύτερα γι’ αυτόν) και ότι το όνομά του ήταν πάνω στο τραπέζι. Εθεσε μάλιστα και προϋποθέσεις, τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στην κυβέρνησή του και από τη Ν.Δ. Μιλώντας υπαινικτικά πάντως στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής (για τον οποίο μέσα στην ημέρα ακούστηκαν και σενάρια περί ανάληψης εκ νέου της θέσης του προέδρου της Βουλής ή κάποιου κομματικού ρόλου στο ΠΑΣΟΚ) υποστήριξε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι η συμφωνία των δύο κομμάτων, με το πρόσωπο του επικεφαλής να έρχεται δεύτερο. «Βέβαια, πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που θα το λαμβάνουν υπ’ όψιν τους» συμπλήρωσε ο κ. Κακλαμάνης, σημειώνοντας ότι προέχει τα δύο κόμματα να στείλουν το μήνυμα ότι θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση έργου.

Από τη «σκακιέρα» δεν έφυγε και το όνομα του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου, που έχοντας κατά κάποιους «ταυτιστεί» τρόπον τινά με τον Γ. Παπανδρέου, «δεν είχε παίξει δυνατά» έως χθες. Βέβαια έχει στα μείον του τόσο την ιστορία του οικογενειακού αυθαιρέτου στην Καστοριά όσο και την πρόσφατη αποκάλυψη για τη χρηματοδότηση του θερέτρου για βουλευτές. Ο ίδιος πάντως το διέψευσε κατηγορηματικά.

Η Νέα Δημοκρατία από τη μεριά της έδειχνε ως αποκλειστικά υπεύθυνο για το θέμα των καθυστερήσεων το Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας ότι από κει πρέπει να βγει «λευκός καπνός», καθώς η ίδια έχει εκφράσει τις απόψεις της και ως εκ τούτου πρόκειται για ζήτημα που αφορά αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ.


Οταν (το 1996) ο Λουκάς ήταν στη «γραμμή» Σαμαρά για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις

«Το πρόβλημα της ανεργίας θα παραμένει μεγάλο, όσο οι προσπάθειες μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων δεν εντάσσονται σε ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων οικονομικής πολιτικής». «Πρέπει να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές που εξασφαλίζουν το κατάλληλο κλίμα για την αύξηση των επενδύσεων».

Κι όμως, αυτά δεν είναι λόγια του Αντώνη Σαμαρά, αν και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει βαρεθεί να τα επαναλαμβάνει τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι λόγια που εκστόμιζε ο Λουκάς Παπαδήμος, την εποχή που ακόμα ήταν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου του 1996, πολιτικοί, τραπεζίτες και οικονομολόγοι από το παγκόσμιο στερέωμα είχαν συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο Σέρατον της Ουάσινγκτον, για να συμμετάσχουν στην ετήσια συνέλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι λέξεις «ανάπτυξη», «άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής» και «επενδύσεις» κυριαρχούσαν τότε στο λεξιλόγιο του κ. Παπαδήμου, που εκπροσωπούσε τη χώρα μας στη συνάντηση.

Το κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, σύμφωνα με αυτά που είπε ο Ελληνας τραπεζίτης στην ομιλία του, πρέπει να περιλαμβάνει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που μπορούν να «οδηγήσουν σε μεγαλύτερες επενδύσεις, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες για το μέλλον των οικονομιών». Αυτά ζητούσε τότε ο κ. Παπαδήμος από την αμερικανική πρωτεύουσα και όχι περικοπές και μέτρα λιτότητας που σκοτώνουν την ανάπτυξη. Αραγε τώρα που ετοιμάζεται να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας έχει τις ίδιες απόψεις ή θα συμμορφωθεί πλήρως με την πολιτική που επιτάσσει η τρόικα;

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα