Ζητείται πρωθυπουργός

Αηδιασμένη η κοινή γνώμη, παρακολουθεί σε… ζωντανή σύνδεση τις περισσότερες ώρες τα παιχνίδια που παίζονται από τον Γιώργο Παπανδρέου, τη διαπλοκή, τις δάνειες δυνάμεις, αλλά και τα εξαπτέρυγα του απερχόμενου πρωθυπουργού, που πιέζουν με κάθε τρόπο για την επιβολή της «λύσης» που είχαν από την αρχή μεθοδεύσει και άκουγε στο όνομα του «τραπεζίτη του Σημίτη», του Λουκά Παπαδήμου. Μάλιστα, οι «δεσμεύσεις» είναι τέτοιες, που ενώ έως χτες «φωτογράφιζαν» την υποψηφιότητά του ή άφηναν να διαρρεύσει το όνομα, λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, που αποχώρησε από μια «παρεξήγηση» προτού καν ξεκινήσει η συνάντηση των αρχηγών, το «φώναξε» ως μόνη λύση. Εξάλλου, από νωρίς το πρωί η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης σε δηλώσεις τους είχαν ήδη ταχθεί εμμέσως υπέρ της υποψηφιότητας Παπαδήμου. Από κοντά και η κυρία Μπακογιάννη, αλλά και ο Κώστας Μητσοτάκης, οι οποίοι έλεγαν ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν πρέπει να είναι αχυράνθρωπος, αλλά ένα πρόσωπο με κύρος στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Σαν να λέμε «τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;».

Η πρεμούρα των εμπλεκομένων ήταν τέτοια, που άρχισαν να αναζητούν επειγόντως τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος βρισκόταν στο αεροδρόμιο για να ταξιδέψει προς τις Βρυξέλλες, και να τον φέρουν πίσω άρον άρον για να ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις μαζί του προκειμένου να του προτείνουν αρχικά το υπουργείο Εξωτερικών και την αντιπροεδρία. Ομως του φάνηκαν… λίγα και αρνήθηκε.

O 64χρονος έμπιστος των τραπεζιτών, και όχι μόνο, που ήταν από τους πρωταγωνιστές του «μαγειρέματος» των στοιχείων με τα οποία μπήκε η χώρα μας στο ευρώ και είχε ταυτιστεί απόλυτα με το σύστημα Σημίτη, είναι το ισχυρό χαρτί του συστήματος και των Βρυξελλών, από τις οποίες είχε πάρει το μήνυμα ότι «πρέπει να υπογράψει και ο κ. Σαμαράς για τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου».

Το… μπουρλότο μπήκε εκ νέου χθες, όταν τινάχτηκε στον αέρα η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, που θα όριζε τον Φίλιππο Πετσάλνικο -alter ego του κ. Παπανδρέου- μεταβατικό πρωθυπουργό, μια και οι αντιρρήσεις για το πρόσωπό του μέσα στο ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να ανανεωθεί το ραντεβού των αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σήμερα στις 10 το πρωί.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να γίνει μέρος του προβλήματος που έχει η κυβέρνηση, και προειδοποίησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι, αν δεν καταλήξει αύριο το θέμα σε συγκεκριμένο πρόσωπο για την πρωθυπουργία, τότε θα ενεργοποιήσει την πρότασή του, ζητώντας εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σαμαράς, μετά την αποτυχημένη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, που έστειλε πάλι το θέμα διορισμού μεταβατικού πρωθυπουργού στο σημείο μηδέν, σε δήλωσή του τόνισε: «Πολλοί φαίνεται ότι θα ήθελαν, αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος. Εμείς είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στο Σύνταγμα. Την πρωτοβουλία για την πρόταση για νέο πρωθυπουργό την έχει η κυβερνητική πλειοψηφία. Εμένα το πρόβλημά μου δεν είναι τα πρόσωπα. Το πρόβλημά μου είναι να ξεμπλοκάρει επιτέλους η 6η δόση, η δανειακή σύμβαση, να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε αυτή την ώρα των διεθνών κρίσιμων στιγμών και, δυστυχώς, των αναταράξεων που περνούν οι διεθνείς αγορές, ώστε να φτάσουμε σε αυτό το μεγάλο ποθούμενο όλων των Ελλήνων και δικό μας: Τις εκλογές. Για να μπορέσει επιτέλους να μιλήσει ο μόνος που δικαιούται να μιλήσει και που ζητούμε να μιλήσει, που είναι ο ελληνικός λαός».

Νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο σημειώθηκαν τραγελαφικά περιστατικά που σημαδεύτηκαν από την αποχώρηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος μυγιάστηκε από τη… μύγα, λέγοντας ότι οι κ. Παπούλιας, Παπανδρέου και Σαμαράς τον άφησαν να περιμένει… παραπονεμένο στην αίθουσα, ενώ εκείνοι τα έλεγαν μεταξύ τους. Αποτέλεσμα ήταν να φύγει εκνευρισμένος, να δηλώσει «θέλω Παπαδήμο. Εγώ δεν συμμετέχω σε τέτοια παιχνίδια. Δεν θέλω Φίλιππο Πετσάλνικο» και να αποχωρήσει με το αυτοκίνητό του.

Νίκος Ελευθερόγλου



Τελευταία στιγμή πρόλαβαν χθες στο αεροδρόμιο τον που κάνει τον δύσκολο «τραπεζίτη του Σημίτη»

Μπορεί επισήμως να το διαψεύδει, αλλά στα παρασκήνια είναι κοινό μυστικό ότι αυτός που «βραχυκύκλωσε» την ανάληψη καθηκόντων πρωθυπουργού από τον Λουκά Παπαδήμο είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχανε την πρωτοκαθεδρία στην κυβέρνηση, αφού ο κ. Παπαδήμος αφενός θα είχε την ευχέρεια να κινείται αυτόνομα στην Ε.Ε. και να διαπραγματεύεται με τους δανειστές μας επί των οικονομικών και αφετέρου θα επέλεγε ένα τελείως διαφορετικό team συνεργατών, πιο… εκσυγχρονιστικής υφής, αφήνοντας τον Ευ. Βενιζέλο σε ρόλο διακοσμητικό. Και μάλιστα θα επανερχόταν στη μνήμη των πολιτών μόνο στη θέα του επόμενου λογαριασμού της ΔΕΗ ή όταν θα άρχιζε να λειτουργεί ο νόμος για την εφεδρεία. Την ίδια στιγμή, κινδύνευε, κατόπιν όλων αυτών, να χάσει και το προβάδισμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Επισήμως, σε δήλωσή του χθες το πρωί, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «δημοσιογραφική φούσκα», «προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας» και «μέγιστη απρέπεια». Θύμισε δε ότι, όταν τον Ιούνιο πιεζόταν να αναλάβει τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών, είχε αντιπροτείνει να αναλάβει ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος αρνήθηκε, συνεχίζοντας σε δραματικό τόνο ότι δεν βρέθηκε στη θέση του επειδή το επιδίωξε, αλλά δήθεν για λόγους εθνικού καθήκοντος. Στην πραγματικότητα, άφηνε να εννοηθεί ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο των τραπεζών, θυμίζοντας στον Γιώργο Παπανδρέου την επίθεση που είχε εξαπολύσει όλο το τελευταίο διάστημα και ο ίδιος στους τραπεζίτες,

Στο παρασκήνιο πάντως, μέχρι προχθές το βράδυ, καλά ενημερωμένες πηγές έκαναν λόγο για «βολιδοσκόπησή» του, αλλά όχι επίσημη πρόταση στον κ. Παπαδήμο, που είχε μάλιστα ενοχληθεί από την «κακοποίηση» του ονόματός του επί διήμερο, με αποτέλεσμα κύκλοι του περιβάλλοντός του να διαβεβαιώνουν ότι «τώρα, και να τον παρακαλάνε, δεν έρχεται». Η πραγματικότητα πάντως είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ότι χθες το απόγευμα -εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων-, την ώρα που ο κ. Παπαδήμος βρισκόταν στο αεροδρόμιο και ετοιμαζόταν να πετάξει προς τις Βρυξέλλες, δέχτηκε τηλεφώνημα (προφανώς από το Μαξίμου) και επέστρεψε στην Αθήνα.

Φήμες τον ήθελαν να έχει ο ίδιος επικοινωνήσει τελικά με συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, για να πάρει και πάλι την απάντηση ότι δεν γνώριζε το θέμα, αφού το χειρίζονταν προσωπικά οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων. Λίγο πριν από την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο επικοινώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου μαζί του, για να του προτείνει το υπουργείο Εξωτερικών και την αντιπροεδρία της νέας κυβέρνησης. Εκείνος φέρεται να απάντησε ότι… λυπάται, αλλά τα εξωτερικά θέματα δεν είναι το δυνατό του χαρτί, καθιστώντας σαφές ότι συζητά μόνο την πρωθυπουργία.

Στήνουν παγίδα με τους «όρους» που θέτει ο Παπαδήμος

Σε νέα παγίδα επιχειρούν να ρίξουν τώρα τον Αντώνη Σαμαρά, έπειτα από τέσσερις μέρες απόλυτου «μπάχαλου» γύρω από τις προτάσεις που έγιναν ή δεν έγιναν για την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο Λουκάς Παπαδήμος, με περίσσευμα θράσους, θέτει όρους για την αποδοχή της πρότασης. Να υπάρξει:

  • υπογραφή από τους δυο αρχηγούς στο κείμενο των δεσμεύσεών μας
  • μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτικών προσώπων εκ μέρους της Ν.Δ.
  • Παράταση του χρόνου ζωής της μεταβατικής κυβέρνησης και πέρα της 19ης Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, δεν θέτει θέμα παραμονής ή αλλαγής του οικονομικού επιτελείου.



Πώς «κάηκε» ο φίλος του Γιώργου με το αυθαίρετο και τη Γερμανίδα σύζυγο

«Αν δεν ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας». Η περίφημη ρήση του Γιώργου Κατσιφάρα ταιριάζει γάντι στον Φίλιππο Πετσάλνικο, που, ως νεαρός ακόμα δικηγόρος, το 1984 διορίστηκε γενικός γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης στο υπουργείο Παιδείας. Εκτοτε η πορεία του είναι συνυφασμένη με εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου, με τον οποίο συνδέεται από εκείνα ακόμα τα χρόνια με μια στενή προσωπική και πολιτική φιλία, και ο οποίος χθες, με μια «περίεργη» κίνηση, τον πρότεινε για πρωθυπουργό.

Το 1987, κατόπιν υποδείξεως του Γιώργου Παπανδρέου, τον διαδέχθηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού. Την επόμενη αμέσως χρονιά, έγινε υφυπουργός του Παπανδρέου στο υπουργείο Παιδείας. Το 1994 τον ακολούθησε και πάλι στο ίδιο υπουργείο, αυτή τη φορά ως αναπληρωτής υπουργός.

Ακόμα και μετά τις εκλογές του 2004, όταν το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην αντιπολίτευση και δεν υπήρχαν υπουργικά οφίτσια να μοιραστούν, ο Παπανδρέου φρόντισε να διασφαλίσει την πολιτική εξέλιξη του Πετσάλνικου, προτείνοντάς τον ως αντιπρόεδρο της Βουλής.

Ως πρόεδρος της Βουλής, από το 2009, ο Πετσάλνικος έχει εμπλακεί σε μια σειρά από σκάνδαλα. Οπως αποκάλυψε η «δημοκρατία», έχει κατασκευάσει αυθαίρετη πισίνα 45 τ.μ. και ισόγειο κτίσμα 45 τ.μ. στο Μαυροχώρι του Δήμου Μακεδνών, στον νομό Καστοριάς. Για τα αυθαίρετα αυτά είχε επιβληθεί πρόστιμο ανέγερσης 21.368,59 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 2.195,76 ευρώ για κάθε χρόνο διατήρησής τους.

Οι πολεοδομικές «δραστηριότητες» του Πετσάλνικου στην εκλογική του περιφέρεια δεν σταμάτησαν στο αυθαίρετο σπίτι του. Πέρυσι, εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει ο τόπος, ο «γαλαντόμος» πρόεδρος της Βουλής έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο, ένα έργο που είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία του ίδιου την περίοδο που ήταν υφυπουργός Παιδείας, το 1989! Το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων ανέλαβε ξαφνικά να αποπερατώσει ένα βαλτωμένο έργο, πληρώνοντας 1.500.000 ευρώ. Το θέμα ήδη απασχολεί από χθες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν είναι όμως αυτό το μοναδικό δώρο που αποφάσισε να κάνει ο Πετσάλνικος στους ψηφοφόρους του. Την άνοιξη του 2010 έκανε ό,τι μπορούσε για να μη συγχωνευθούν με τον Καλλικράτη σε τρεις οι δήμοι της Καστοριάς, συγκρουόμενος ανοιχτά με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Εκείνη την εποχή, βέβαια, ο Πετσάλνικος εξακολουθούσε να πιστεύει ότι «λεφτά υπάρχουν». Ελεγε μάλιστα ότι «δεν χρειάζεται να φτάσουμε στην περικοπή του 14ου μισθού» και ότι «οι αποφάσεις για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πρέπει να είναι δικές μας και να είναι οριστικές». Ταυτόχρονα, όμως, έστελνε τον λογαριασμό στους πολίτες, καλώντας τους να καταθέσουν τον οβολό τους στον «λογαριασμό αλληλεγγύης για την απόσβεση δημόσιου χρέους» που ο ίδιος δημιούργησε.

Οταν το ΔΝΤ μάς έστειλε τον δικό του λογαριασμό, ο Πετσάλνικος φρόντισε να «αδειάσει» την πρόεδρο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Στέλλα Μπαλφούσια, που συνέταξε μια έκθεση πολύ δυσοίωνη για το δημόσιο χρέος και την πλήρωσε με την απομάκρυνση από τη θέση της από τον πρόεδρο της Βουλής.

Η μόνη, μάλλον, που βλέπει με πολύ καλό μάτι τον Πετσάλνικο είναι η γερμανική κυβέρνηση, που εξάλλου τον έχει τιμήσει με τον Μεγάλο Σταυρό της Αξίας με Αστέρα του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Ο ίδιος ο Πετσάλνικος είναι παντρεμένος με τη Γερμανίδα Μαριέλε Μπίντεχντικ, που έχει απασχολήσει στο πρόσφατο παρελθόν την ελληνική Δικαιοσύνη. Με δύο αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καστοριάς, το 2007, η κυρία Πετσάλνικου είχε υποχρεωθεί να καταβάλει το ποσό των 132.000 ευρώ για ακάλυπτες επιταγές, ενώ πριν από λίγο καιρό κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Καστοριάς για άλλη ακάλυπτη επιταγή, ύψους 45.000 ευρώ.

Κώστας Παπαχλιμίντζος


Οργή στο ΠΑΣΟΚ: «Δεν θα ανεχτούμε τον… αρχικηπουρό»


«Ανεχτήκαμε τους κηπουρούς που τους έκανε υπουργούς, αλλά δεν θα επιτρέψουμε τον αρχικηπουρό να γίνει πρωθυπουργός». Η φράση αυτή, που ανήκει σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αποτυπώνει τον χαμό που επικράτησε στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος στο άκουσμα της είδησης ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε καταλήξει στο πρόσωπο του Φ. Πετσάλνικου για την πρωθυπουργία της χώρας, έχοντας όμως κατά νου και τη διαχείριση της επόμενης ημέρας στο εσωτερικό του κόμματος.

Η απόφασή του αυτή θεωρήθηκε ύστατη κίνηση τακτικής για την επιβίωσή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ στην παρασκηνιακή μάχη με τους επίδοξους διαδόχους του, καθώς οποιαδήποτε άλλη επιλογή για το ανώτερο αξίωμα της χώρας θα τον αποδυνάμωνε από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την επιδίωξή του να συνεχίσει να ηγείται του κόμματος.

Σφοδρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από βουλευτές που το προηγούμενο διάστημα ζητούσαν την απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου από την ηγεσία, μετά την γκάφα του να παίξει το χαρτί του δημοψηφίσματος.

«Δεν φτάνει που έκανε υπουργούς τους κηπουρούς του, τώρα θέλει να κάνει πρωθυπουργό και τον αρχικηπουρό του» δήλωναν χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας ότι, εάν έρθει στη Βουλή ο Φ. Πετσάλνικος ως υποψήφιος πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα τον καταψηφίσουν.

Οι αντιδρώντες βουλευτές, που ξεπερνούν τους 30, θύμιζαν επίσης ότι ο Φ. Πετσάλνικος ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλε στο να οδηγηθεί η χώρα στον γκρεμό και να διασυρθεί και να ταπεινωθεί διεθνώς, καθώς ήταν ένας εξ αυτών που είχε εισηγηθεί στον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση κατά τη διάρκεια της μυστικής σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο Καστρί και είχε ληφθεί η σχετική απόφαση.

{{-PCOUNT-}}39{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα