Η «πληγωμένη» Ν.Δ. βλέπει το ΠΑΣΟΚ να διαλύεται

Μέχρι του Μαξίμου ακούστηκαν χθες οι διαμαρτυρίες των βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων στο διάγγελμα του πρωθυπουργού και στη διαφαινόμενη επιλογή Πετσάλνικου, αναγκάζοντας τους αρχηγούς και κυρίως τον Γ. Παπανδρέου, του οποίου επιλογή ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, να κάνουν πίσω.

Η αρχική παγωμάρα των βουλευτών γρήγορα μετατράπηκε σε οργή και το εντευκτήριο πλημμύρισε από φωνές βουλευτών που έλεγαν «όχι» στον Φίλιππο Πετσάλνικο. Ηταν μάλιστα τέτοιο το κλίμα που διαμορφώθηκε, με αποτέλεσμα πολλοί βουλευτές να θέτουν θέμα Πετσάλνικου ακόμα και για τη θέση του προέδρου της Βουλής, λέγοντας ότι «πλέον δεν μπορεί να σταθεί». Κάπως έτσι οι πληγωμένοι από τα μέτωπα των τελευταίων ημερών νεοδημοκράτες έμειναν χθες να παρακολουθούν σε ζωντανή μετάδοση τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ.

Οι αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν πριν καν ολοκληρωθεί το διάγγελμα του πρωθυπουργού.«Τον Πετσάλνικο περιμέναμε; Διορίζει το δεξί του χέρι; Δεν είναι ο Πετσάλνικος ο πρωθυπουργός που χρειαζόμαστε αυτή την ώρα» σχολιάστηκε σε πηγαδάκι μετριοπαθών «πράσινων» βουλευτών. Αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση ακόμα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου, ο οποίος χαρακτήρισε τον Φ. Πετσάλνικο «τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή».

Την ίδια ώρα παγωμένοι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στο εντευκτήριο οι Φ. Σαχινίδης, Ευ. Αργύρης, Β. Γιουματζίδης, Θ. Οικονόμου, Γρ. Νιώτης, ενώ υφυπουργός ακούστηκε να λέει ότι στην ουσία έγινε ανασχηματισμός πρωθυπουργού και ότι από αύριο θα ψάχνουμε για σταυρό. Ολοι όμως συμφωνούσαν στο ότι αν ο Φ. Πετσάλνικος ανέβει στο βήμα της Βουλής ως πρωθυπουργός για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, «το ΠΑΣΟΚ θα διαλυθεί». Ομάδα «πράσινων» βουλευτών, μάλιστα, αναζήτησαν τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχο ζητώντας του να μεταφέρει στον πρωθυπουργό ότι «δεν είναι ο Πετσάλνικος η λύση που ζητούσαμε αλλά μια ισχυρή προσωπικότητα».

Αντιδράσεις υπήρξαν βέβαια και στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας με περίπου 15 βουλευτές της Ν.Δ. -ανάμεσά τους οι κ. Σπηλιωτόπουλος, Αντώναρος, Βλάχος, Τσουμάνης, Χατζηδάκης κ.ά.- να ανεβαίνουν στο γραφείο του γραμματέα της Κ.Ο. Κ. Τασούλα για να του εκφράσουν τον… προβληματισμό τους. Στη μίνι σύσκεψη, η οποία κράτησε περίπου μισή ώρα, το κλίμα ήταν φιλικό. Συνέβαλε σε αυτό και η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στα γραφεία της Συγγρού, η οποία ικανοποίησε τους βουλευτές. Διέψευδαν μάλιστα και πληροφορίες που έκαναν λόγο για κοινό κείμενο κατά του Φ. Πετσάλνικου με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ότι εκφράστηκε διάθεση για καταψήφιση Πετσάλνικου. «Το μείζον είναι να υπάρξει άμεσα μια κυβέρνηση να πάρουμε την έκτη δόση. Φυσικά και θα ψηφίζαμε τον Πετσάλνικο. Αλλά δεν είναι δυνατόν να μην εκφράσουμε και τη διαφωνία μας» έλεγαν χαρακτηριστικά πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές.

Γιώργος Λυκουρέντζος


Οι κινήσεις τακτικής και όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί

Το ιδιότυπο μπρα ντε φερ που είχε ξεκινήσει μέσα στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης φαίνεται ότι συνεχίζεται (παράλληλα με τον απόηχο των αντιδράσεων για το θέμα Πετσάλνικου), αν και η πλάστιγγα αρχίζει να γέρνει, καθώς κινήσεις του κ. Σαμαρά λειτούργησαν σαν «βαλβίδα ασφαλείας». Οι «προεδρικοί» εμφανίζονται ικανοποιημένοι και πιστεύουν ότι οι «ενστάσεις» τους απέδωσαν και, όπως έλεγαν, ο κ. Σαμαράς άκουσε τη φωνή της βάσης και δεν δέχτηκε να συμμετάσχουν βουλευτές του στη νέα κυβέρνηση, όπως αρχικά είχε αποφασίσει. Η ενδεχόμενη συμμετοχή μόνο τριών προσώπων (δύο τεχνοκρατών) επιβεβαιώνουν, όπως λένε, ότι η Ν.Δ. δεν θέλει να μπει σε αυτό το κάδρο απαλλάσσοντας το ΠΑΣΟΚ από τις ευθύνες του για το πού έφτασε η χώρα. Μάλιστα, κοινοβουλευτικά στελέχη προσέθεταν ότι όσο «πιο ΠΑΣΟΚ» είναι αυτή η κυβέρνηση τόσο λιγότερα προβλήματα θα έχουμε στο κόμμα και στην κοινωνία.

Συσπειρωτικά, όπως επίσης λένε, λειτούργησε και η απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να πει «ως εδώ» στις ταπεινωτικές απαιτήσεις του Eurogroup να κάνει «δήλωση μνημονιακών φρονημάτων» και να υπογράψει «γραπτές εγγυήσεις για την ψήφιση και εφαρμογή των συμφωνηθέντων στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου».

Αυτοί οι παράγοντες, όπως και η δέσμευση της τήρησης του χρονοδιαγράμματος για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου, έκαναν πολλούς από όσους ένιωθαν πικραμένοι να αρχίσουν να αναθεωρούν τις αρχικές σκέψεις τους. Οι κινήσεις αυτές «χαλάρωσαν» και το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. και του κομματικού μηχανισμού που δοκιμάστηκε, καθώς υπήρχαν διχογνωμίες και εντάσεις.

Από τη μεριά του, βέβαια, ο συνδικαλιστικός βραχίονας της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να κρατά τη σημαία των αντιδράσεων, επιμένοντας στο αίτημά του για εκλογές τώρα και διαφωνώντας με τη στήριξη της Ν.Δ. στην κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα (που τον τελευταίο καιρό είναι στο… κλαρί, διαφωνώντας με διάφορες αποφάσεις), αφού υπενθυμίζει τη δήλωση του συνεργάτη του κ. Σαμαρά Δημήτρη Σταμάτη περί του ότι «συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. αυτή τη στιγμή είναι κοινοβουλευτική χούντα», προσθέτει: «Οι φωνές που ακούγονται για κυβέρνηση εθνικής τάχα σωτηρίας της χώρας είναι κατευθυνόμενες και κατ’ ουσία επιδιώκουν τη διάσωση του ΠΑΣΟΚ, των προθύμων και των εξαπτέρυγων που στήριξαν αυτή την καταστροφική πολιτική. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Νίκος Ελευθερόγλου


Crash test ενότητας οι ψηφοφορίες που έρχονται στην Ολομέλεια

Από μια λεπτή κλωστή κρέμεται η ενότητα κυρίως του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Και όπως όλα δείχνουν, η συνοχή σε κοινοβουλευτικό επίπεδο των δύο κομμάτων θα κριθεί στις κρίσιμες ψηφοφορίες όχι του απώτερου μέλλοντος, αλλά των αμέσως επόμενων ημερών.

Τα όργανα άρχισαν να χτυπούν από χθες, με τη διαρροή του ονόματος του Φ. Πετσάλνικου για τη θέση του πρωθυπουργού του νέου κυβερνητικού σχήματος. Οι αντιδράσεις στο εντευκτήριο της Βουλής έδειξαν ότι οι περισσότεροι βουλευτές και των δύο πτερύγων έχουν αυτονομηθεί και είναι πολύ δύσκολο (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) να ελεγχθούν από τις ηγεσίες.

Πρώτη και κρίσιμη ψηφοφορία δεν είναι άλλη από αυτή της ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, εφόσον βέβαια τελικά συγκροτηθεί. Χθες, στο άκουσμα του ονόματος του Φίλιππου Πετσάλνικου, το εντευκτήριο της Βουλής εξερράγη πάντως διακομματικά, καθώς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. διεμήνυαν ότι τυχόν κυβέρνηση Πετσάλνικου δεν υπήρχε περίπτωση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Προέβλεπαν μάλιστα αντάρτικο και καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης, όποια κι αν ήταν αυτή, ακόμα και στην ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής, που θα αντικαθιστούσε στο αξίωμά του τον κ. Πετσάλνικο.

Πέρα όμως από τα τυπικά, ακολουθούν σημαντικότατες ψηφοφορίες, που θα κρίνουν πολλά θέματα, αν και είναι άγνωστο ποια θα προηγηθεί. Κρισιμότερη όλων θεωρείται η ψηφοφορία για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία, κατά το ΠΑΣΟΚ, θα έρθει στη Βουλή ενιαία, μαζί με τα μέτρα. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι η συγκυβέρνηση θα διευκόλυνε τα κόμματα και οι Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες θα συσπειρώνονταν, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών καθιστούν τα πράγματα απολύτως ρευστά και τις όποιες προβλέψεις αβέβαιες. Ηδη αρκετοί βουλευτές από τα δύο κόμματα εκφράζουν αντιδράσεις, προς το παρόν, ωστόσο, μόνο ο Π. Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση.

Σημαντικό κρας τεστ για τα δύο μεγάλα κόμματα θα είναι επίσης η ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2012, του νέου φορολογικού που έχει προαναγγείλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και -κυρίως για το ΠΑΣΟΚ- το άνοιγμα των επαγγελμάτων, όταν και εφόσον το σχετικό νομοσχέδιο φτάσει στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα που διαμορφώθηκε χθες στη Βουλή έδειξε ότι από δω και πέρα δεν υπάρχει ψηφοφορία που να μην είναι κρίσιμη, καθώς οι βουλευτές έχουν απασφαλίσει για τα καλά και κανένας δεν εγγυάται την ψήφο κανενός. Ηδη χθες έπεσε η πρώτη ρουκέτα, καθώς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης δήλωσε ότι αν η κυβερνητική τροπολογία για την πετρελαιοκίνηση ετίθετο σε ονομαστική ψηφοφορία, θα την καταψήφιζε.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα