«Μιλούν» με ασθενείς σε κώμα

Μια νέα, επαναστατική μέθοδο επικοινωνίας με ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες και βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση ανέπτυξαν πρόσφατα Βρετανοί και Βέλγοι ερευνητές, προκαλώντας το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της επιστημονικής επιθεώρησης The Lancet, η ερευνητική ομάδα -αποτελούμενη από ειδικούς του νοσοκομείου Αντενμπρουκ του Κέμπριτζ και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Λιέγης- μπόρεσε να καταγράψει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου προκειμένου να μπορέσει στη συνέχεια να ανιχνεύσει την κατάσταση της ενσυναίσθησης, κάτι που τελικά κατέστη εφικτό μέσω του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG), μιας ανώδυνης τεχνικής η οποία εφαρμόζεται με την τοποθέτηση δέσμης ηλεκτροδίων στο κρανίο.

Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους 16 ασθενείς που συμμετείχαν στις έρευνες να φανταστούν ότι κινούσαν πέρα δώθε τα δάχτυλα των ποδιών τους ή ότι πίεζαν το δεξί τους χέρι. Και το εντυπωσιακό ήταν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα που ανιχνεύτηκε σε τρεις εκ των ασθενών κατέδειξε ότι μπορούσαν κατ’ επανάληψη να ακολουθήσουν τις οδηγίες των γιατρών.

Οπως εξήγησε ο δρ Αντριαν Οουεν από το Κέντρο Εγκεφάλου και Σκέψης του πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά, «πολλές περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται, όταν εκτελούμε μια κίνηση, δραστηριοποιούνται επίσης και όταν απλώς φανταζόμαστε ότι κάνουμε την ίδια κίνηση. Γνωρίζουμε πλέον ότι οι τρεις συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν ενσυναίσθηση, καθώς κατ’ επανάληψη ανταποκρίθηκαν στις οδηγίες που τους δώσαμε. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών κατάφερε να ανταποκριθεί περισσότερες από 100 φορές».

Η ομάδα του καθηγητή Οουεν στη Μονάδα Επιστημών του Εγκεφάλου και της Γνωστικότητας στο Κέμπριτζ είχε και παλαιότερα αποδείξει ότι είναι δυνατή η επικοινωνία με ορισμένους ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα, με τη χρήση λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI).

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG), όμως, που χρησιμοποιήθηκε τώρα είναι πιο προσιτό οικονομικά και ταυτόχρονα ως συσκευή έχει τη δυνατότητα της φορητότητας, ενώ, όπως προσέθεσε και ο καθηγητής Κλινικών Νευροεπιστημών στο τμήμα Ιατρικής του κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου Πολ Μάθιους, «η προσέγγιση είναι απλή, πρακτική και μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον. Η καινοτόμος αυτή εργασία φέρνει την επιστήμη του εγκεφάλου κυριολεκτικά στο προσκέφαλο του ασθενούς».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα