Γερμανική «φόρμουλα» δωροδοκίας

Γίνονται οικονομικά σκάνδαλα στη -σκληρά εργαζόμενη, κατά τη Μέρκελ- Γερμανία ή ανάλογες υποθέσεις διαφθοράς αποτελούν μόνο ελληνικό… προνόμιο; Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βιώνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει αποκαλυφθεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες· σκάνδαλο που, όπως λένε πολλοί, «είναι το μεγαλύτερο που εκδικάζεται στη χώρα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ενας εκ των πρωταγωνιστών του είναι κι ο Μπέρνι Εκλεστοουν, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Φόρμουλα 1 κι ένας εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, ο οποίος κλήθηκε ως μάρτυρας στη δίκη που γίνεται στη χώρα προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση. Αν και ο ίδιος δεν κάθεται στο εδώλιο, κατηγορείται ότι δωροδόκησε με το ποσό των 44.000.000 δολαρίων κορυφαίο στέλεχος κρατικής γερμανικής τράπεζας, προκειμένου να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο της βιομηχανίας του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, το σκάνδαλο αφορούσε την πώληση των μετοχών της Φόρμουλα 1 που κατείχε η τράπεζα BayernLB στην εταιρία CVC Captital Partners, που είναι η σημερινή κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου του αθλήματος. Στη συγκεκριμένη εταιρία κύριος μέτοχος έγινε αργότερα ο 81χρονος Εκλεστοουν, με τις φήμες ότι ο… πολυμήχανος Βρετανός βρισκόταν εξαρχής πίσω από την περίεργη αγοραπωλησία.

Παραλήπτης του ποσού των 44.000.000 δολαρίων φέρεται ότι είναι ο Γκέρχαρντ Γκριμπκόφσκι, στου οποίου τον τραπεζικό λογαριασμό βρέθηκαν τα χρήματα, τα οποία επιπλέον δεν… δήλωσε στην εφορία!

Χθες, πάντως, ο Εκλεστοουν παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι έδωσε χρήματα στο πρώην τραπεζικό στέλεχος, διότι ήθελε να το κρατήσει «ευχαριστημένο και σιωπηλό», επειδή, όπως είπε, απειλούσε έμμεσα, λέγοντάς του ότι θα ερχόταν σε επαφή με Βρετανούς αξιωματούχους.

«Ο φόβος μου ήταν μήπως κάνει κάτι, γι’ αυτό έπρεπε να τον έχω ευχαριστημένο, ήρεμο και ήσυχο και να μην κάνω χαζά πράγματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εκλεστοουν στους δικαστές, ο οποίος για τη μαρτυρία του αυτή απέκτησε ασυλία.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα