Εντολοδόχος της Μέρκελ και των δανειστών ο μεταβατικός πρωθυπουργός

Από τον Κάρολο Παπούλια πήρε τυπικά την εντολή για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ο Λουκάς Παπαδήμος, αλλά στην πραγματικότητα ο μεταβατικός πρωθυπουργός είναι εντολοδόχος της Ανγκελα Μέρκελ και των δάνειων δυνάμεων της χώρας.

Ο κ. Παπαδήμος έκανε τις πρώτες «προγραμματικές» δηλώσεις του με ένα μειλίχιο ύφος, πίσω από το οποίο όμως υπάρχει η πρόθεση να συνεχιστεί η πολιτική που εγκαινίασε ο Γ. Παπανδρέου με το Μνημόνιο και την παράδοση της χώρας στις βουλιμικές ορέξεις των ξένων. Από χθες επιχειρείται, μάλιστα, να δημιουργηθεί -με τη στήριξη και του συστήματος ενημέρωσης που έδωσε τα ρέστα του για να τον επιβάλει- η εντύπωση ότι με την εγκατάσταση του νέου πρωθυπουργού θα επιτευχθεί η «σωτηρία» της χώρας, χάριν της οποίας οφείλουν άπαντες να σιωπήσουν!

Το κλίμα πανηγυρισμού έρχεται βέβαια σε αναντιστοιχία με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Η νέα κυβέρνηση, που αναμένεται να ορκιστεί σήμερα στις 14.00, πρόκειται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης με διαδικασίες-εξπρές από τη Βουλή, προκειμένου στη συνέχεια να ετοιμάσει τα νέα πολύχρονα δεσμά για την πατρίδα μας και την ελληνική κοινωνία.

Αλλωστε η κοινή γνώμη, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι, παρά τις διεργασίες και το παρασκήνιο που μεσολάβησε, από την Κυριακή οι αποφάσεις ήταν ουσιαστικά προειλημμένες και απλώς επικυρώθηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Κάρολου Παπούλια, για τον ακριβή ρόλο του οποίου πολλά μένουν να διευκρινιστούν. Εχει, μάλιστα, ενδιαφέρον ότι τον άβουλο κ. Παπούλια ουσιαστικά υποκατέστησε χθες ο προκάτοχός του στο προεδρικό αξίωμα Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος κάλεσε τον κ. Παπαδήμο «να μην επιβάλει άλλους φόρους γιατί δεν αντέχει ο ελληνικός λαός».

Για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τα τμήματά της που πιέζονται έως συνθλίβονται τα τελευταία δύο χρόνια, είναι επίσης ακατανόητο έως αδιάφορο το πόκερ διάφορων κομματικών και εσωκομματικών σκοπιμοτήτων που παίχτηκε -με επιλογές τύπου Πετσάλνικου κ.ά- αυτά τα εικοσιτετράωρα. Η ουσία είναι ότι η λύση του κ. Παπαδήμου (ο οποίος ήρθε για να αναλάβει την πρωθυπουργία προερχόμενος από τις ΗΠΑ και τη Φρανκφούρτη) δείχνει κομμένη και ραμμένη στις επιδιώξεις των δανειστών, ώστε με «βελούδινο» τρόπο και με προφανώς πιο ασφαλή πλειοψηφία στη Βουλή να συνεχίσουν όσο μπορούν να δίνουν προσταγές. Γι’ αυτό και έχει τεράστια σημασία να μην καθυστερήσει, τουλάχιστον πέραν της 19ης Φεβρουαρίου όπως έχει συμφωνηθεί από την περασμένη Κυριακή, η προσφυγή σε εκλογές για να εκφραστεί με τον πιο αυθεντικό τρόπο ο ελληνικός λαός. Αυτή, άλλωστε, είναι και η απόλυτα σαφής δέσμευση την οποία έχει αναλάβει η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της Αντ. Σαμαράς από την πρώτη στιγμή που έκανε το «μετέωρο βήμα» και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών, στελεχών και βάσης προχώρησε στη συμφωνία για τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης. Το θέμα των εκλογών έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, διότι από χθες άρχισαν να κυκλοφορούν μάλιστα και τα πρώτα σενάρια ότι ο κ. Παπαδήμος δεν ήρθε για να φύγει, αλλά για να… μείνει. Δηλαδή για να σηματοδοτήσει με την παρουσία του, όπως λέγεται, τη «νέα μεταπολίτευση» με τη δημιουργία νέων κομμάτων που στην πραγματικότητα θα αποσκοπούν στον εξωραϊσμό των σημερινών στρεβλώσεων και διαπλοκών.


Μπορεί από το Προεδρικό Μέγαρο να βγήκε τελικά χθες «λευκός καπνός» και νέος πρωθυπουργός να χρίστηκε ο Λουκάς Παπαδήμος, δεν συνέβη όμως το ίδιο από το Μέγαρο Μαξίμου, από όπου αναμενόταν να προκύψουν τα ονόματα των νέων υπουργών. Με ένα πέπλο μυστηρίου να καλύπτει τις διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στη νέα κυβέρνηση, πρώην και μελλοντικοί υπουργοί παρέμεναν έως αργά χθες το βράδυ «κρεμασμένοι» πάνω από τα τηλέφωνά τους, περιμένοντας να χτυπήσουν για να μάθουν αν μπαίνουν στο νέο σχήμα ή όχι. Κάποιοι, μάλιστα, εκτιμούσαν ότι ο κύκλος των τηλεφωνημάτων θα γίνει τελικά σήμερα, λίγο πριν από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στις 14.00.

Η αναμονή του Βενιζέλου

Τηλεφώνημα τόσο από τον Λουκά Παπαδήμο όσο και από τον Γιώργο Παπανδρέου έλαβε νωρίς χθες το απόγευμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος που, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, παραμένει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ετερος αντιπρόεδρος αναλαμβάνει κατά πληροφορίες ο Σταύρος Δήμας, που παίρνει ακόμα το υπουργείο Εξωτερικών, αφήνοντας χωρίς χαρτοφυλάκιο τον συνονόματό του Σταύρο Λαμπρινίδη, για τον οποίο πάντως εξουσιοδοτήθηκε να «δώσει μάχη» χθες ο Νίκος Αθανασάκης στη συνάντηση που έγινε με τον Λουκά Παπαδήμο και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ τώρα να έχουν «σκυλιάσει» από το κακό τους, εν αναμονή τηλεφωνήματος, τα σενάρια έδιναν κι έπαιρναν. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν από τον κ. Βενιζέλο, στη θέση τους φέρονται να μένουν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, αφού το όνομα του Δημήτριου Παντερμαλή φέρεται να εγκαταλείφθηκε νωρίς.

«Εφαγαν» τον Πάγκαλο


Παράπλευρη απώλεια ο αντιπρόεδρος Θόδωρος Πάγκαλος που μένει εκτός. Πριν από λίγες μέρες έφυγε για την Κίνα ως Νο3 της κυβέρνησης και επέστρεψε ως απλός βουλευτής.

Της απολύτου εμπιστοσύνης του νέου πρωθυπουργού θα είναι -ως αναμενόταν- ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, με το όνομα που ακουγόταν χθες περισσότερο να είναι εκείνο του δημοσιογράφου Παντελή Καψή, αφήνοντας χωρίς χαρτοφυλάκιο τον Ηλία Μόσιαλο. Κανένα τηλεφώνημα δεν είχε γίνει έως αργά χθες το βράδυ στον Πάνο Μπεγλίτη, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ο ίδιος υποστήριζε, δεδομένου ότι φήμες τον ήθελαν να έχει αντιδράσει μάλλον άσχημα σε πρόταση να αναλάβει χρέη αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, ευχαριστώντας μεν, αλλά σημειώνοντας ότι «δεν θα πάρει»…

Το τηλέφωνο δεν είχε χτυπήσει ούτε στο γραφείο του Γιάννη Ραγκούση ή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αφήνοντάς τους μετέωρους να μην ξέρουν αν πρέπει να στενοχωριούνται ή να χαίρονται, καθώς κυκλοφορούσε έντονα η φήμη ότι δέκτες τηλεφωνημάτων θα γίνουν μόνο όσοι επρόκειτο να φύγουν από την κυβέρνηση ή να μετακινηθούν σε άλλο πόστο. Εντός της κυβέρνησης φέρονταν να μένουν -άγνωστο σε ποιες θέσεις- οι Χρήστος Παπουτσής και Κώστας Σκανδαλίδης. Αντιθέτως, σίγουρη θεωρούνταν η απομάκρυνση του Χάρη Καστανίδη από το υπουργείο Εσωτερικών και του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου από το Δικαιοσύνης. Την ίδια ώρα, κανείς δεν ήταν σε θέση να πει τι θα γινόταν με την πλειάδα υφυπουργών του Γ. Παπανδρέου, καθώς από τη μία υπήρχε η εκτίμηση ότι το νέο σχήμα θα έπρεπε να είναι πιο… μικρό και ευέλικτο, από την άλλη θεωρούνταν άσκοπο να γίνουν πολλές αλλαγές σε μία «μεταβατική» κυβέρνηση.

Ο Αβραμόπουλος, η Ελενα Κουντουρά και ο… Γιώργος Αλογοσκούφης

Από την πλευρά της Ν.Δ., κυβερνητικά πόστα φέρονται να αναλαμβάνουν τελικά τέσσερα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν υποχώρησε στην «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει προχθές. Σύμφωνα με όσα προτάθηκαν χθες από τη Ν.Δ., στο νέο σχήμα θα είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος -πιθανότατα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας-, μόνος βουλευτής, που θα αφήσει όμως την έδρα του είτε στην πρώτη επιλαχούσα Ελενα Κουντουρά είτε στον δεύτερο (πρώην υπουργό Οικονομικών) Γιώργο Αλογοσκούφη. Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο πλάι του Ευ. Βενιζέλου φέρεται να αναλαμβάνει ο Γιάννης Μουρμούρας, ενώ για κυβερνητικό πόστο προορίζεται και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Πιθανό θεωρείται εντός του κυβερνητικού σχήματος να βρεθούν ακόμα οι Παναγιώτης Χηνοφώτης και Θεόδωρος Βάρδας.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, τα πρόσωπα που «έπαιζαν» περισσότερο για συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι αυτά των Γιώργου Γεωργίου και Κώστα Κιλτίδη, ενώ δεν αποκλείεται θέση στο σχήμα να πάρει και στέλεχος από τη Δημοκρατική Συμμαχία, είτε πρόκειται για τον Γιώργο Κοντογιάννη είτε για τον Λευτέρη Αυγενάκη.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα