Η ιστορία της ροκ βγαίνει στο σφυρί

Από τον «βασιλιά της ροκ» Ελβις Πρίσλεϊ και τα θρυλικά «Σκαθάρια», στη «βασίλισσα της ποπ» Μαντόνα, στον «θρύλο» Μάικλ Τζάκσον, στους U2 και στη Lady Gaga.

Εκατοντάδες αντικείμενα που έχουν συνδεθεί με τους μεγαλύτερους σταρ του πλανήτη βγαίνουν στο… σφυρί από τον οίκο Julien’s στις αρχές του ερχόμενου μήνα. Η δημοπρασία «Icons and Idols» θα λάβει χώρα στο Λος Αντζελες από την 1η ως και τις 4 Δεκεμβρίου και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον δεκάδων συλλεκτών, αλλά και απλών θαυμαστών των παραπάνω καλλιτεχνών (και όχι μόνο). Η συλλογή, εξάλλου, είναι τεράστια και περιλαμβάνει ακόμη και αντικείμενα, τα οποία φέρουν απλώς τις υπογραφές των σταρ, όπως δίσκοι, βιβλία, πίνακες και φωτογραφίες.

Ως εκ τούτου, οι τιμές τους απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια και η κινητικότητα που παρατηρείται στην ιστοσελίδα του Julien’s Auctions, όπου εκτίθενται τα προς πώληση αντικείμενα εδώ και λίγο καιρό, είναι αυξημένη. Πολλά όμως είναι και τα ενδιαφέροντα κομμάτια της συλλογής. Μεταξύ αυτών, ένα δαχτυλίδι που φορούσε ο Ελβις και υπολογίζεται ότι θα «χτυπηθεί» το λιγότερο για 10.000 δολάρια, καθώς κι ένα διαμαντένιο περιλαίμιο που ο «βασιλιάς της ροκ» είχε χαρίσει στον Ελληνα ψυχολόγο του Τζορτζ Νικόπουλο.

Το περιλαίμιο του «Ντόκτορ Νικ», όπως τον αποκαλούσε χαρακτηριστικά ο Πρίσλεϊ, εκτιμάται ότι μπορεί να πιάσει έως και 30.000 δολάρια. Από τα σημαντικότερα κομμάτια του «Icons & Idols» θεωρείται και ο τεράστιος πίνακας με τις καρικατούρες του Τζον Λένον και της Γιόκο Ονο. Το σκίτσο έφτιαξε ο ίδιος ο Λένον τον Μάιο του 1969, την περίοδο που βρέθηκε με τη σύντροφό του στη σουίτα 1742 του ξενοδοχείου «Queen Elizabeth» στο Μόντρεαλ του Καναδά και άφησαν τους φωτογράφους να τους απαθανατίσουν στο θρυλικό κρεβάτι τους. Η τιμή εκκίνησης που έχει οριστεί για την πώλησή του είναι 35.000 δολάρια. Ωστόσο, οι εκτιμητές της δημοπρασίας λένε ότι αυτό το κομμάτι μπορεί να πιάσει έως και 70.000 δολάρια. Από 10.000 έως 15.000 δολάρια υπολογίζεται ότι θα «χτυπηθεί» κι ένα τζάκετ που μοιράστηκαν ο Τζον Λένον και ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ στην ταινία «Help». Εντονη είναι και η παρουσία της Μαντόνα στην εν λόγω δημοπρασία, κυρίως με φωτογραφίες, άλμπουμ με την υπογραφή της, αλλά και το βραβείο της από τα MTV για το «Ray of light».

Εξίσου δυναμικά συμμετέχει σε αυτήν και ο αδικοχαμένος Μάικλ Τζάκσον. Ανάμεσα στα αντικείμενα που συνδέονται μαζί του και βγαίνουν στο σφυρί είναι ένα μπλε γάντι στολισμένο με κρύσταλλα Σβαρόφσκι, που είχε φορέσει σε μια συναυλία του και εκτιμάται ότι θα πωληθεί περί τα 20.000 δολάρια. Μια κιθάρα του Μπόνο των U2 θεωρείται επίσης από τα πιο σημαντικά κομμάτια της δημοπρασίας, καθώς θα πιάσει μάλλον την υψηλότερη τιμή απ’ όλα τα άλλα, από 80.000 ως 100.000 δολάρια. Από τον… γάμο και τη χαρά, τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει η Lady Gaga. Ενα μεταλλικό φόρεμα που είχε φορέσει για τις ανάγκες μιας φωτογράφησής της σε περιοδικό το 2001 διεκδικεί τιμή πώλησης έως και 20.000 δολάρια.

Ηλίας Μαραβέγιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα