«Δερματικά» κύτταρα κατά μελανώματος

Με «όπλο» τα δερματικά κύτταρα των ίδιων των καρκινοπαθών, οι επιστήμονες στο μέλλον ίσως πετύχουν να «νικήσουν» το μελάνωμα.

Και αυτό γιατί μια πρωτοποριακή ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μετάλλαξε με επιτυχία κύτταρα δέρματος σε ανοσοκύτταρα, προγραμματισμένα να «προδίδουν» τα καρκινώματα και να πυροδοτούν είτε την παραγωγή αντισωμάτων είτε την επίθεση των κυτταρικών «δολοφόνων» του ανοσοποιητικού.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η θεραπεία μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί μόνο στο εργαστήριο και λόγω της δυσκολίας και του κόστους της αναμένεται να περάσουν αρκετά χρόνια πριν μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη, σώζοντας τους ασθενείς με καρκίνο του δέρματος.

Μιλώντας στο BBC, ο δρ Πολ Φερτσάιλντ, από το Ινστιτούτο Βλαστικών Κυττάρων της Οξφόρδης εξήγησε ότι και άλλοι ερευνητές είχαν καλλιεργήσει δενδριτικά κυττάρα, δηλαδή εκείνα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που το «ειδοποιούν» σε ποιον να επιτεθεί, με τη διαφορά ότι τότε είχαν χρησιμοποιηθεί κύτταρα από το αίμα των ασθενών και οι επιστήμονες είχαν πετύχει να κινητοποιήσουν μόνον εν μέρει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Η ερευνητική του ομάδα, σημειώνει ο καθηγητής, εφάρμοσε τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία βλαστοκυττάρων, ενώ έλαβε τα αρχικά κύτταρα από το δέρμα των ασθενών. Αυτά επαναπρογραμματίστηκαν ώστε να κινητοποιούνται από τον βιοδείκτη Melan A, που ενυπάρχει στα καρκινικά κύτταρα, ξεκινώντας ένα ντόμινο αντιδράσεων του ανοσοποιητικού. «Ο ασθενής, κατά συνέπεια, θα θεραπεύεται από τα δικά του ανοσοκύτταρα» εξηγεί ο δρ Φερτσάιλντ.

Σύμφωνα με τον ειδικό ανοσολογίας από την οργάνωση Cancer Research UK Καετάνο Ρέις Σούσα, «η επόμενη πρόκληση είναι να επιβεβαιωθεί ότι αυτά τα κύτταρα που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο είναι κατάλληλα για αντικαρκινικές θεραπείες βασισμένες στην ανοσοθεραπεία». Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Gene Therapy.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα