Crash test για τη Ν.Δ.

Αυτό το σενάριο ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να το φανταστεί. Η Νέα Δημοκρατία είχε μια διαφορά που έφτανε τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε αφήσει πίσω και με διαφορά τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πολιτικός λόγος της Ν.Δ. είχε περάσει από τον «αντιπαπανδρεϊσμό» στην εναλλακτική πειστική πρόταση εξουσίας. Οι πολίτες άρχισαν να βλέπουν φως και να έχουν και πάλι ελπίδα. Το μόνο που ήταν ζητούμενο ήταν πότε θα γίνουν εκλογές και αν θα υπάρξει αυτοδυναμία. Αυτά έως την Κυριακή ήταν τα δεδομένα ενός πολιτικού παζλ, που το «κλειδί» της λύσης του κρατούσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ενα μεγάλο «γιατί» είναι αυτό που κυριαρχεί στη βάση, στον κομματικό μηχανισμό αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και αυτό είναι που ζητά απάντηση. Οι ψηφίδες πλέον έχουν ανακατευτεί και η ρευστότητα έχει επανέλθει στην πιο κρίσιμη στιγμή, στο παρά πέντε.

Η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στον κομματικό μηχανισμό μοιάζει με τη νηνεμία πριν από την καταιγίδα. Η σιωπηλή πλειονότητα των βουλευτών της Ν.Δ. κρατά την αναπνοή της, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνει από τους ψηφοφόρους της προκαλούν σκεπτικισμό και προβληματισμό. Είναι πρώτη φορά που σκέφτονται πλέον τις εξόδους τους στις εκλογικές τους περιφέρειες. Οι εμφανίσεις προσώπων που τόσο καιρό δεν έλεγαν καλή κουβέντα για τον πρόεδρο της Ν.Δ. και κρύβονταν στα δύσκολα, κατηγορούμενα για ανίερες συμμαχίες, έχουν προκαλέσει την οργή όσων παρέμεναν πιστοί στη γραμμή και την ηγεσία· εκείνων που έσπαζαν αβγά χωρίς να κρατάνε πισινή. Από εδώ και πέρα θα πρέπει βουλευτές και στελέχη να βαδίζουν σε ναρκοπέδιο και να ισορροπούν πάνω σε τεντωμένο σκοινί.

Να προσπαθήσουν από τη μια να στηρίξουν μια κυβέρνηση και από την άλλη να κάνουν επιμέρους αντιπολίτευση, ώστε να αλλάξουν επί το λαϊκότερο τις σκληρές αποφάσεις της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Χθες η Ν.Δ. τροφοδότησε με υλικό τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος με τίτλο «10 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις». Στο κείμενο, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η Ν.Δ. πέτυχε τους στόχους της που ήταν:

1. Να ακυρωθεί το καταστροφικό δημοψήφισμα.

2. Να επιβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου δύο χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας της.

3. Να επιβάλει την προκήρυξη των εκλογών.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι σε καμία φάση των διαπραγματεύσεων δεν προέβαλε η Ν.Δ. αντιρρήσεις για πρόσωπα, πλην ενός (του κ. Ρουμελιώτη), και ποτέ δεν εκφράστηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. εναντίον του προσώπου του κ. Παπαδήμου.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα