Τύλιξαν σε αραβική… πίτα τον Ασάντ

Με πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί μοιάζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Συρία εξαιτίας των αυξανόμενων πιέσεων που δέχεται πλέον το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ από τον αραβικό κόσμο να βάλει τέλος στη σφαγή του λαού του, ο οποίος επί μήνες διαδηλώνει ζητώντας την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε το περασμένο Σάββατο τον συριακό στρατό να σταματήσει τις δολοφονίες πολιτών, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι από την ερχόμενη Τετάρτη 16 Νοεμβρίου δεν θα επιτρέπει τη συμμετοχή της Συρίας στις συνόδους και τις υπηρεσίες του, έως ότου η Δαμασκός εφαρμόσει σχέδιο για τον τερματισμό της βίας στη χώρα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες πολίτες.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση της συριακής κυβέρνησης για τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου.

«Είναι μια απόφαση που θέτει τέλος στην κοινή αραβική δράση και αποδεικνύει ότι η ηγεσία του Αραβικού Συνδέσμου ακολουθεί ένα πρόγραμμα το οποίο έχουν υπαγορεύσει Αμερικανοί και Δυτικοί» δήλωσε με νόημα ο Σύρος αντιπρόσωπος στον οργανισμό Γιουσέφ Αχμεντ.

Λίγες ώρες μετά, Σύριοι διαδηλωτές, οπαδοί του Μπασάρ αλ Ασαντ, επιτέθηκαν και στη συνέχεια λεηλάτησαν την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στη Δαμασκό, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ εκατοντάδες πολίτες, που τάσσονται υπέρ του καθεστώτος, συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Κατάρ, κρατώντας συριακές σημαίες και φωτογραφίες του Σύριου προέδρου. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα παραβίασαν τα κιγκλιδώματα της πρεσβείας και, αφού ανέβηκαν στη στέγη του κτιρίου, έβγαλαν τη σημαία του Κατάρ και στη θέση της ύψωσαν εκείνη της Συρίας.

Χθες, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Ασαντ διαδήλωσαν στο κέντρο της Δαμασκού -αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας- κατά του Αραβικού Συνδέσμου. Σύμφωνα όμως με μαρτυρίες, τέσσερις άνθρωποι που φώναζαν συνθήματα κατά του Σύριου προέδρου έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Χάμα κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που είχαν οργανώσει υπέρ του Ασαντ οι τοπικές Αρχές.

Τέλος, ακόμη έξι πολίτες και εννέα άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν το περασμένο Σάββατο κατά τις επιχειρήσεις καταστολής που διέταξε το καθεστώς Ασαντ εναντίον των διαδηλωτών που αντιτίθενται σε αυτό.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα