Πρώτο βήμα για αλλαγή του κλίματος

Η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας δεν θα είναι μία από τις συνηθισμένες. Και αυτό γιατί έπειτα από αρκετό καιρό ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς σκοπεύει να στείλει μηνύματα τόσο προς την κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του κόμματος, με πρόθεση να πάρει το παιχνίδι και επικοινωνιακά πάνω του. Θα τα ακούσει μεν η «νύφη» (οι βουλευτές), αλλά στόχος του είναι η «πεθερά», ο ελληνικός λαός που πρέπει να πειστεί για την ορθότητα των κινήσεων, ώστε να αναστραφεί ένα κλίμα απογοήτευσης που δημιουργήθηκε στη βάση του κόμματος και μια λογική τού ότι «όλοι ίδιοι είναι».

Για πρώτη φορά οι… αναδυόμενες ομάδες βουλευτών που αποφάσισαν να λειτουργήσουν όπως παλιά και να «τιμαριοποιήσουν» την παράταξη σε λογικές «νεοφιλελευθέρων», «λαϊκών δεξιών», «προεδρικών» κ.λπ., που έχουν περισσότερο το βλέμμα στραμμένο στη δική τους επόμενη ημέρα, θα καθίσουν μαζί στα ίδια έδρανα, χωρίς, όπως εκτιμούσαν γνώστες των ισορροπιών, να δημιουργήσουν ζήτημα. Χθες πάντως ο βουλευτής Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στη «Real News» δήλωσε ότι δεν «ψηφίζει χούντα» και δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να ανάψει κόκκινο στις ομαδοποιήσεις και στις «φωνές», που είναι χρήσιμες όσο κάτι είναι σε διαβούλευση, αλλά προβληματικές όταν λαμβάνεται απόφαση. Η Ν.Δ. δεν είναι μωσαϊκό, είναι ενιαία και δεν πρόκειται να γίνει ΣΥΡΙΖΑ με συνιστώσες, έλεγε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που ελήφθησαν οι αποφάσεις, ή θα κωπηλατήσουμε όλοι μαζί προς τις εκλογές ή όποιος δεν θέλει και προτιμήσει να κολυμπήσει μόνος του θα είναι υπεύθυνος των επιλογών του. Εκείνο που δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, πρόσθετε στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, είναι να μείνουν όλοι στο πλοίο και ο καθένας να ανοίγει μια τρύπα και να μπαίνουν νερά, πιστεύοντας ότι έτσι θα σωθεί ο ίδιος. Οπως εξάλλου δήλωσε ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στη «Real», «δεν υπάρχουν πυρήνες και δεν δέχομαι οποιοδήποτε βέτο». Παράλληλα, στη Συγγρού υπήρξε μεγάλη ανακούφιση από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, μια και η Ν.Δ. προηγείται σταθερά, ενώ σε αυτήν της MRB («Real») αγγίζει διαφορά 15% από το ΠΑΣΟΚ και έδρες 140, με το ΠΑΣΟΚ μόλις τις 49. Συγκεκριμένα: Ν.Δ. 33,1%, ΠΑΣΟΚ 18,1%, ΚΚΕ 11%, ΣΥΡΙΖΑ 8,8%, Δημοκρατική Αριστερά 7,5%, ΛΑΟΣ 7,1%, Δημοκρατική Συμμαχία 3,2%, Οικολόγοι Πράσινοι 3,2%, Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών 1,5%, άλλο 6,5%. Στην έρευνα της Public Issue («Καθημερινή») η Ν.Δ. έχει 9 μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., έχοντας και αυτά τα στοιχεία στην εισήγησή του, όπως και ότι οι πολίτες εγκρίνουν τις κινήσεις του, σύμφωνα με τις μετρήσεις, θα ξεκαθαρίσει μεταξύ άλλων ότι το κόμμα πέτυχε:

1. Να ματαιωθεί το δημοψήφισμα.

2. Να απομακρυνθεί ο κ. Παπανδρέου από την εξουσία.

3. Να δημιουργηθεί μεταβατική κυβέρνηση και μάλιστα ειδικού σκοπού (να ξεμπλοκάρει την 6η και να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση).

4. Να πάμε σε εκλογές άμεσα στις 19 Φεβρουαρίου.

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να αναδείξει ακριβώς τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την επιλογή, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει συγκυβέρνηση και δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της επαναδιαπραγμάτευσης, ώστε να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης.

Ο αρχηγός της Ν.Δ., τέλος, στο ερώτημα της «Real» τι προτίθεται να κάνει η Ν.Δ. σε περίπτωση που γίνουν εκλογές και δεν έχει αυτοδυναμία, απαντά: «Είναι συμφέρον για τη χώρα το αίτημα της ανάκαμψης να έχει τη σαφή στήριξη και την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού. Αυτό επιδιώκω». Ενώ αναφερόμενος στα μέτρα (όπως το χαράτσι της ΔΕΗ κλπ) άφησε ανοικτή την πόρτα για αλλαγές λέγοντας ότι «θα ζητάμε αλλαγή σε ότι πρέπει να αλλάξει γιατί δεν δουλεύει».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα