«Ψάχνεται» ο ξένος Τύπος για την έξοδο από το ευρώ

Τελικά μπορεί ή δεν μπορεί να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη; Την ίδια ημέρα που το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» δημοσιεύει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση Μέρκελ εξετάζει διάφορα σενάρια για τις επιπτώσεις από την έξοδο της Ελλάδας, οι βρετανικοί «Financial Times» έχουν διαφορετική άποψη. Μια έξοδος, ακόμα και οικειοθελής, της χώρας μας θα αποτελούσε παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών, υποστηρίζει ο αρθρογράφος των «Financial Times». Ο ίδιος επισημαίνει ότι η «έξωση» της Ελλάδας, όπως απειλούν, ανοιχτά ή με περικοκλάδες, κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες απαιτεί «σχέδια και οργάνωση που δεν υφίστανται». Στο ίδιο άρθρο φιλοξενούνται απόψεις ειδικών σύμφωνα με τις οποίες οι επιπτώσεις της εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη θα οδηγούσαν σε «παγκόσμια κρίση» και «χρεοκοπίες τραπεζών», που θα ήταν αδύνατο να ελεγχθούν.

Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε κράτησε αποστάσεις από το ρεπορτάζ του «Spiegel» για τις ασκήσεις επί χάρτου ώστε να προβλεφθούν οι συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ στην περίπτωση «κατά την οποία η νέα ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να μη συνεχίσει με τα συμφωνηθέντα προγράμματα λιτότητας».

Το γερμανικό περιοδικό γράφει ότι το βασικό σενάριο των εμπειρογνωμόνων προβλέπει πως «μακροπρόθεσμα η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενδυνάμωση της νομισματικής ένωσης, αμέσως έπειτα από μια περίοδο πιθανής αναταραχής»· κάτι που αν συμβεί «ίσως τελικά σταθεροποιήσει την ευρωζώνη, στην οποία πλέον δεν θα συγκαταλέγεται το πιο αδύναμο μέλος της».

Την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση λέγεται ότι παραδέχεται ότι χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, «αλλά θα είναι πλέον ευκολότερο να τις υπερνικήσουν χωρίς το επιπρόσθετο βάρος της ελληνικής κρίσης χρέους». Σύμφωνα μάλιστα με τις πηγές του περιοδικού, «αν και οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν προσωρινό πρόβλημα δανεισμού, την ίδια στιγμή, και σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν έχουν χρεοκοπήσει».

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα