Η «μαύρη τρύπα» φέρνει κι άλλα μέτρα

Η «τρύπα», που μπορεί να φτάσει έως και τα 3,4 δισ. ευρώ, στα έσοδα του 2011 καθιστά επιτακτική τη λήψη νέων μέτρων που θα περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2012.

Την ίδια στιγμή, δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για το έλλειμμα, που ενδέχεται να φτάσει το 9,5%. Η τρόικα, που έρχεται στην Ελλάδα ξανά εντός της βδομάδας, περιμένει κατάλογο με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν ώστε να καλυφθούν οι πολλές αστοχίες του 2011.

Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις υποστήριζαν ότι «θα είναι μικρή η επίδραση της αλλαγή της κυβέρνησης στην πορεία των εσόδων. Για να πετύχουμε το ιδανικό, θα πρέπει να εισπραχθούν έως το τέλος του έτους περισσότερα από 12 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 6 δισ. ευρώ τον μήνα. Εως τώρα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου το Δημόσιο εισπράττει περίπου 4,3 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο, σε μηνιαία βάση». Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει καλά αυτή την απόκλιση και διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι με τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί, η είσπραξη των οποίων θα βρίσκεται σε πλήρη ισχύ έως και τον Ιανουάριο του 2012, θα μειωθεί η ψαλίδα.

Τα χαράτσια αυτά είναι καταρχάς το ειδικό τέλος στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Η είσπραξη της πρώτης δόσης ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη δόση, μέσω του επόμενου λογαριασμού της ΔΕΗ, έως τον Ιανουάριο. Ακολουθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, για την οποία απομένουν έως το τέλος του έτους η τρίτη και η τέταρτη δόση. Επίσης, στα έσοδα από τα χαράτσια συγκαταλέγονται οι εισπράξεις από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους (έως 30 Νοεμβρίου) και για τα αυθαίρετα (έως 22 Δεκεμβρίου). Ακόμη, υπάρχουν τα τέλη κυκλοφορίας, αυξημένα κατά 10%, και η περαίωση (έως 30 Νοεμβρίου) για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ και για επιχειρήσεις με τζίρο από 20.000.000 ευρώ έως 40.000.000 ευρώ.

Η εκτίμηση που υπάρχει ως αυτή τη στιγμή από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι τα όποια νέα μέτρα συμφωνηθούν θα είναι από 2,5 δισ. ευρώ έως 3 δισ. ευρώ, στη χειρότερη περίπτωση, ή από 1%-1,3% του ΑΕΠ και θα κινούνται κυρίως στο πεδίο της μείωσης των δαπανών. Αυτή είναι εξάλλου και η απόκλιση που προσδιορίζουν ότι θα κλείσει και το έλλειμμα της χώρας σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο του 8,5%. Ηδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσδιόρισε στο 8,9%, αλλά το υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί ότι μπορεί να ξεπεράσει το 9% και να προσεγγίσει τα επίπεδα του 9,5%.

Τι δίνουν στα Ταμεία

Στο πλαίσιο του «σφιχτού» κράτους, στο σκέλος των δαπανών, έκλεισε το Σαββατοκύριακο η διαπραγμάτευση για την κρατική επιχορήγηση σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για το νέο έτος, όπως θα αποτυπώνεται στο σχέδιο του Προϋπολογισμού και η οποία θα κυμαίνεται από 14 δισ. ευρώ έως 14,2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2011 η αντίστοιχη επιχορήγηση ήταν 15 δισ. ευρώ, ενώ προ διετίας το 2009 είχε φτάσει τα 17 δισ. Ευρώ.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Πήγανε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων! Το χρέος αυξήθηκε κατά 6,5 δισ. ευρώ σε τρεις μήνες

Εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους καταγράφουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, σε σημείο που καθίσταται αδύνατο να εξυπηρετηθεί χωρίς το «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2011, το συνολικό χρέος της χώρας έφτασε τα 360,1 δισ. ευρώ ή στο 163,6% του ΑΕΠ, από 353,6 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί τον Ιούνιο. Δηλαδή, μέσα σε ένα τρίμηνο το ελληνικό χρέος αυξήθηκε κατά 6,5 δισ. ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι, εάν στο προηγούμενο ύψος του χρέους συμπεριληφθούν και τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων και των άλλων δημόσιων φορέων (ενδοκυβερνητικό χρέος), αυτό εξακοντίζεται στα 371 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, τον Ιούλιο το χρέος της Ελλάδας έσπασε κάθε ρεκόρ, αφού η βελόνα του έδειξε τα 377 δισ. ευρώ ή το 171,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Εξέλιξη η οποία δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στην τεχνική αντιπροσωπία της τρόικας, η οποία διαπίστωσε ότι παρά τις εκτεταμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις το χρέος συνεχίζει να κινείται σε μη βιώσιμη τροχιά.

Αν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), το χρέος θα συνεχίσει να κινείται με «σπασμένα τα φρένα» και θα οδηγηθεί σε επίπεδα άνω του 190% του ΑΕΠ το 2012, όπως έχουν προβλέψει Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Σε ανάλογο ποσοστό κινείται και η πρόβλεψη που έχει κάνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Οι αναλυτές του Κέντρου, την ημέρα της Συνόδου της 27ης Οκτωβρίου, είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι, αν δεν εφαρμοστούν οι αποφάσεις για το «κούρεμα», η Ελλάδα θα συνεχίσει μετά την Ιαπωνία να έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος στον κόσμο.

Μόνο για την εξυπηρέτηση αυτού του ποσού του χρέους η Ελλάδα καλούνταν να πληρώσει δαπάνες για τόκους ύψους 17,9 δισ. ευρώ το 2012.

Για το 2011, αυτές οι υποχρεώσεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 16,3 δισ. ευρώ, από 13,2 δισ. ευρώ το 2010. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι τόκοι θα φτάσουν φέτος στο 7,4%.

Τα νέα στοιχεία με την εικόνα του δημόσιου χρέους θα παρουσιάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στους αξιωματούχους της τρόικας, που καταφθάνουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Μάριος Χριστοδούλου

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα